Tvingades avstå mångmiljonuppdrag i OS

Uppdraget hade varit värt runt 20 miljoner kronor. Men Mediatec från Kungälv avstod från att göra sitt åttonde OS i rad. Riskerna bedömdes som för stora.
Tio sådana här storbildsskärmar skulle Mediatec leverera till Sotji. Men ryssarna oförmåga att ge besked stoppade en affärs som hade kunnat vara värd 20 miljoner kronor.


- Till slut hade vi inget val även om det var svårt att säga nej. Under ett år har vi försökt få fram nödvändiga uppgifter, men ryssarna vägrade och i det läget var vi tvungna att backa, berättar Kenneth Patersson, vd  och grundare av Mediatec.

Vuxit från radioaffären

Det företag som grundades via en radioaffär 1981 i Kungälv har vuxit till en gigant som anlitas över hela världen. De 300 anställda, varav många är frilansare, åker ideligen på internationella uppdrag.

Företagets två bolag, Mediatec Broadcast som producerar tv-sändningar och Mediatec Solutions som står för tekniken till scenografi, projektioner och tv-skärmar har stadigt utvecklats och fått förtroende från stora företag, TV-kanaler och såväl internationella som nationella förbund och organisationer.

Kenneth Patersson är fortfarande huvudägare, men Stenakoncernen har köpt in sig i hans bolag.

Inget åttonde OS

OS, VM i fotboll, VM i cykel, ishockey-VM, Nobelprisutdelningen, spanska La Liga, Champions League och landskamper i fotboll, Eurovision Song Contest samt Formel 1 har blivit en vardag och omsättningen har också passerat  1 miljard kronor.

Men efter sju OS finns inte Mediatec med ett tiotal storbildsskärmar i Sotji.

- Det blev omöjligt att räkna på en offert.

Redan vid London-OS fick Mediatec uppmaningen att stå för mycket av tekniken.

Vet hur svårt det kan vara

Ändå har Kenneth Patersson slitet med frågan och länge vägrat att ge upp.

- Jag vet av erfarenhet hur tufft och annorlunda det är i Ryssland. I ett år har vi försökt få svar på våra frågor om säkerhet och hur det ska fungera rent praktiskt.

- Som frakter, boende, personal och hjälp när vi väl är på plats. Men hur vi än försökte saknades svar och om inte annat hette det "kom hit så löser vi det".

Som ett exempel nämner han behovet av en bandvagn för att forsla skärmar upp i en backe.

- Sex ton elektronik ska köras upp och först på plats skulle vi få veta vad det kostar.

Panasonic är teknisk sponsor i Sotji och ville ha klara besked från Mediatec om vad all elektronik skulle kosta.

- Vi kunde ju inte gärna höfta för att få en summa. I Europa vet vi på ett ungefär, men i Ryssland är det omöjligt.

"De har problem..."

Bara frakten av tio skärmarna med en lastbil från St Petersburg skulle kosta minst 250 000 kr. Om det nu var allt... Därtill vet alla att mutor förekommer.

- Ja, så tillkommer ju försäkringar. Nej, till slut gav vi upp. Riskerna var för stora och ingen visste vad slutsumman skulle bli. Vi sa nej till uppdraget.

Kenneth Patersson har nu varit i kontakt med det företaget som fick jobbet.

- De har just de problem som vi misstänkte...

Nu består Mediatecs OS-uppdrag av endast utrustning och personal för Viasat OS-studio.

Thomas Ejderhov

Alla 24 nationer som kvalificerar sig till EM 2020 får 100 miljoner kronor från Uefa. Sveriges 2-0 mot Rumänien betyder 100 miljoner till Svenska fotbollförbundet. För VM-platsen i Ryssland fick SvFF 86 miljoner.

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

I veckan tillkännagav Svenska Spel hur kampanjen Gräsroten ger svensk idrott 50 miljoner. Men inte nog med det. Sedan 2016 har Svenska Spel bidragit med 10 000 kr per månad under fotbollssäsongen till olika samhällsinsatser i de allsvenska klubbarna via prispengar från Månadens spelare. Under 2019 har också Månadens spelare i Superettan fått skänka sina prispengar till samhällsengagerande projekt. Totalt handlar det om 300 000 kr

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Bandyfinalerna fortsatt i SVT

Lördag 21 mars 2020 spelas bandyns SM-finaler på Studenterna i Uppsala. Nu är det klart att det blir direktsändning i SVT, inte bara 2020 utan även ytterligare tre år framåt (2020-2023). "En svensk idrottsklassiker och vi vill satsa här, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.