Tvingades avstå mångmiljonuppdrag i OS

Uppdraget hade varit värt runt 20 miljoner kronor. Men Mediatec från Kungälv avstod från att göra sitt åttonde OS i rad. Riskerna bedömdes som för stora.
Tio sådana här storbildsskärmar skulle Mediatec leverera till Sotji. Men ryssarna oförmåga att ge besked stoppade en affärs som hade kunnat vara värd 20 miljoner kronor.


- Till slut hade vi inget val även om det var svårt att säga nej. Under ett år har vi försökt få fram nödvändiga uppgifter, men ryssarna vägrade och i det läget var vi tvungna att backa, berättar Kenneth Patersson, vd  och grundare av Mediatec.

Vuxit från radioaffären

Det företag som grundades via en radioaffär 1981 i Kungälv har vuxit till en gigant som anlitas över hela världen. De 300 anställda, varav många är frilansare, åker ideligen på internationella uppdrag.

Företagets två bolag, Mediatec Broadcast som producerar tv-sändningar och Mediatec Solutions som står för tekniken till scenografi, projektioner och tv-skärmar har stadigt utvecklats och fått förtroende från stora företag, TV-kanaler och såväl internationella som nationella förbund och organisationer.

Kenneth Patersson är fortfarande huvudägare, men Stenakoncernen har köpt in sig i hans bolag.

Inget åttonde OS

OS, VM i fotboll, VM i cykel, ishockey-VM, Nobelprisutdelningen, spanska La Liga, Champions League och landskamper i fotboll, Eurovision Song Contest samt Formel 1 har blivit en vardag och omsättningen har också passerat  1 miljard kronor.

Men efter sju OS finns inte Mediatec med ett tiotal storbildsskärmar i Sotji.

- Det blev omöjligt att räkna på en offert.

Redan vid London-OS fick Mediatec uppmaningen att stå för mycket av tekniken.

Vet hur svårt det kan vara

Ändå har Kenneth Patersson slitet med frågan och länge vägrat att ge upp.

- Jag vet av erfarenhet hur tufft och annorlunda det är i Ryssland. I ett år har vi försökt få svar på våra frågor om säkerhet och hur det ska fungera rent praktiskt.

- Som frakter, boende, personal och hjälp när vi väl är på plats. Men hur vi än försökte saknades svar och om inte annat hette det "kom hit så löser vi det".

Som ett exempel nämner han behovet av en bandvagn för att forsla skärmar upp i en backe.

- Sex ton elektronik ska köras upp och först på plats skulle vi få veta vad det kostar.

Panasonic är teknisk sponsor i Sotji och ville ha klara besked från Mediatec om vad all elektronik skulle kosta.

- Vi kunde ju inte gärna höfta för att få en summa. I Europa vet vi på ett ungefär, men i Ryssland är det omöjligt.

"De har problem..."

Bara frakten av tio skärmarna med en lastbil från St Petersburg skulle kosta minst 250 000 kr. Om det nu var allt... Därtill vet alla att mutor förekommer.

- Ja, så tillkommer ju försäkringar. Nej, till slut gav vi upp. Riskerna var för stora och ingen visste vad slutsumman skulle bli. Vi sa nej till uppdraget.

Kenneth Patersson har nu varit i kontakt med det företaget som fick jobbet.

- De har just de problem som vi misstänkte...

Nu består Mediatecs OS-uppdrag av endast utrustning och personal för Viasat OS-studio.

Thomas Ejderhov

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Ingemar Linnéll, tidigare förbundskapten , tog det danska konceptet Hand the Ball till Sverige efter sin tid som tränare och sportchef i KIF Kolding. !Stockholms stad valde att satsa på projektet vid Handbolls-EM 2020 – ett socialt projekt för att öka intresset för föreningsdriven idrott i idrottssvaga delar av staden - och det blev succé.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.