Skatteverket ger Tyresö en chans

Klockan 15.00 på torsdagen kom beskedet –Tyresö Fotboll AB undgår konkurs. I sista minuten presenterades en hemlig plan och då tog Skatteverket tillbaka sitt nej till rekonstruktion.
På torsdagseftermiddagen i Nacka Tingsrätt avgjordes den närmaste framtiden för Tyresö Fotboll AB, med bl a storstjärnan Marta. Bolaget får fortsätta rekonstruktionen. Foto: TT

 

Morgonens chockbeskedet från Skatteverket kom det inledande borgenärssammanträde i Nacka Tingsrätt. 

Skatteverket sa nej till en rekonstruktion i Tyresö Fotboll AB och det innebar att tingsrätten i Nacka tog beslutat att försätta Tyresö Fotboll AB i konkurs. 

"Ska inte betala stjärnor"

Skatteverket som står för 47 procent av fordringarna avvisade en fortsättning av rekonstruktionen och ackordsuppgörelse. 

- Skatteverket vill inte betala för fotbollsstjärnor, deklarerade Jörgen Källkvist på Skatteverket enligt Sportbladet. 

Nyheten kom via TT som dock tvingades återta uppgifterna en dryg timme senare när Skatteverket ändrade sin inställning efter att nya uppgifter presenterats.  

Skatteverket obevekligt, först

Inledningsvis hade Skatteverket anslagit en hård linje och avvisat en rekonstruktion mot bilden av att Tyresö Fotboll AB har skulder på nära 8 miljoner kronor. 

Vid förhandlingarna menade Jörgen Källqvist:

- Det är ett principiellt beslut taget och ett policybeslut som gäller hela landet när det gäller elitidrott, slog Källqvist fast. 

Ackordcentralens Hans Ödén som leder rekonstruktionen reagerade: 

- Det är bara en moralisk värdering, när det gäller idrott då gäller andra regler, säger Ödén och fortsätter:

- Jag blir väldigt förvånad när jag hör detta. Skatteverket har haft god tid på att meddela detta och att det nu framförs känns märkligt, säger han till Sportbladet. 

Plötsligt avslöjade han

Men hela processen tog en plötslig vändning när Hans Lindberg, ordförande i Tyresö Fotboll AB,  berättade om hemliga planer:

- Vi har ett treårsprojekt som ska ge i runda slängar 4 miljoner per år.

I en presentation och i en vädjan berättade Hans Lindberg om ett biståndsprojekt i tre år med en "afrikansk stat".  

Han kämpade för en överlevnad för damfotbollen och när han nu tillkännagav klubbens planer på ett biståndsprojekt lyssnade Skatteverket. 

- Diskussionen pågår mellan alla inblandade, för att vi ska kunna ta på oss den här typen av verksamhet ska det vara intäkter före kostnader, sa Lindberg.

Glad men tystlåten Lindberg

Förhandlingarna tog paus med ett meddelande om ett beslut skulle komma kl 15.

Skatteverket såg en möjlighet till ett moriatoreackord, en slags återbetalningsplan där skulderna återbetalas under en viss tid.  Och på det viset fick Tyresö klartecken till fortsatt rekonstruktion.

- Nu har vi fått det här beslutet så nu kör vi. Det är bara hårt arbete som gäller, sa en lättad Hans Lindberg till Sportbladet, men han vill inte avslöja något mer om biståndsprojektet, mer än att det finns en plan.

Nu finns det en förhoppning om att ansträngningarna närmast kan rikats mot den första matchen av två i kvartsfinalen i Champions League.

Måste sänka lönerna

Rekonstruktionen kan fortsätta och avsikten är att klubben ska göra rätt för sig till varje krona. Det moratorium som gäller innebär att det kan bli en avbetalningsplan på ett par-tre år.

Efter helgens match måste arbetet med att sänka lönerna omedelbart inledas. Med allt vad det kan innebära, framför allt att spelare flyttar därför att de får för dåligt betalt.

Men klubben får tämligen gått om tid för att rekonstruera verksamheten. Först den 6 juni vill Skatteverket få besked om hur skulderna ska regleras. 

Men nu har ju ledningen deklarerat att man räknar med intäkter om 12 miljoner de närmaste tre åren.

Inga stora pengar

Samtidigt framkommer nya fakta som ytterligare skapar ifrågasätter handlandet från Tyresös ansvariga ledare. När skandalen avslöjades hette det att en avhoppad sponsor och kostnaderna för ett läktarbygge var skälen till den plötsliga krisen.

Sportbladet har nu granskat läktaraffären och det visar sig att sanningen är en helt annan. Läktaren kostade  3,5 miljoner kronor, enligt avtalen mellan Tyresö kommun och Tyresö Event AB. Och kommunen täcker halva beloppet.

De kvarvarande 1 750 000 kronor har delats upp i ett hyr/köp-avtal med Yellowline AB och Tyresö Event AB som ska betala 41 250 kr inklusive moms månatligt i totalt 60 månader.

Afrika vän (inte verifierad)

fre, 2014-03-21 09:01

1. Bistånd till Afrika

Märkligt att denna bistånds affär är i omvänd ordning, det borde vara så att Tyresö lämnar bistånd till det fattiga Afrika.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.