Tittarrekord, spelrekord och börsoro

32,6 miljoner tv-tittare såg VM-semifinalen i Tyskland. Aldrig tidigare har så många tittat på fotboll på en och samma gång. I Sverige var vi 1,722 miljoner tittare som följde den säregna matchen.
Ledsna, bedrövade, oförstående - det som var omöjligt blev möjligt, blev oundvikligt och nu är besvikelsen total i Brasilien. Foto: AP Photo/TT

 

De höga siffrorna förvånar inte. Från första börjar har den här VM-turneringen samlat stora skaror . Det är också uppenbart att många utöver de normalt fotbollsintresserade har fångats av skådespelet VM. De har inte bara följt själva matcherna utan också allt annat som händer runt ett VM och i synnerhet i Brasilien.

Överträffar allt

I Tyskland är intresset ännu större fullt naturligt. Inte nog med  att deras lag deltar, det laget har från första början haft en favoritroll. 

En match mot Brasilien om en finalmedverkan lockade rekordmånga tyskar till tv-apparaterna. 32,6 miljoner tv-tittare följde den unika matchen som sändes i ZDF. 

Det överträffar alla som helst mätningar. Det gamla rekordet, 31,1 miljoner, kommer från VM-semifinalen 2010 när Tyskland föll mot Spanien. 

Men 32,6 miljoner lär inte räcka till på söndag vid VM-finalen.

TV4 hade flest tittare i första halvlek, 1,722 miljoner svenskar, medan räkneverket stanna hos MMS stannade på 1,667 miljoner tittare i andra halvlek. Men mötet Argentina-Holland sågs av 1,751 miljoner tittare

Börsen kan dala

Den brasilianska börsen, som haft en tillväxt om 19 procent sedan i mars, påverkas av 1-7-smällen mot Tyskland. Det är bedömarna eniga om. 

"Människor kommer att tänka "Ekonomin vacklar redan och tillväxt har vi inte. Nu har vi inte ens ett skapligt fotbollslag".

Det säger Geoffrey Dennis, chef för tillväxtmarknader på finansjätten UBS och expert på Brasilien, enligt Bloomberg.

President Dilma Rousseff hoppades på ett framgångsrikt VM, men nu ser hans framtid än mera bräcklig ut.

Spelbolagen

Här var både spelbolagen och spelare vinnare. 

”Vi hade tio vinnare på oddsspelet Matchen och ett antal Live-spelare där en spelare spelade till oddset 190 någon gång under första halvlek och kunde kvittera ut 38.000 kronor”, skriver Johan Söderkvist, pressinformatör på Svenska Spel i ett mejl till di.se.

”Vi hade inte ens odds uppe på 7-1. Det är ett resultat som totalt saknar motstycke. Det finns liksom inte att man blir utklassad på det här sättet på hemmaplan i en semifinal när det är två så pass bra lag som spelar”, säger Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet Sverige.

”Det här är ett så oerhört ovanligt resultat, vi ser det bara några få gånger per år, och man är ju inte direkt förberedd på att se det i en VM-semifinal. Vi hade odds ute för 6-1, hade det blivit slutresultatet så hade den eller de som satsat på det fått 200 gånger pengarna”, säger Stefan Bladh, marknadschef på Betsson.

I Tyskland fanns det en spelare som hade satsat 1 000 euro, enligt Dagens Industri,  på att Tyskland skulle vinna med mer än tre mål. Oddset var 18 gånger pengarna, och den lycklige fick 18 000 euro, motsvarande 167 000 kronor.

Fakta

Hittills i VM ser tittartoppen ut så här

Brasilien–Tyskland (första halvlek) i TV4: 1,722 miljoner

Brasilien–Chile (andra halvlek) i SVT2: 1,713 miljoner

Brasilien –Tyskland (andra halvlek i TV4: 1,667 miljoner

Brasilien–Mexico (andra halvlek) i TV4: 1,577 miljoner

Spanien–Chile (andra halvlek) i TV4: 1,573

Fakta: MMS.

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Hammarby fotboll har inte bara Zlatan som ny sponsor. Nu presenteras Spendrups som ny huvudpartner och klubbens exklusiva dryckespartner. 

Bajen har olika huvudpartnerskap med Sveriges största privata fastighetsägare (Stena Fastigheter), Sveriges störst bryggeri (Spendrups) och Craft som är en stor svensk spelare inom sports wear

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.