Tittarrekord, spelrekord och börsoro

32,6 miljoner tv-tittare såg VM-semifinalen i Tyskland. Aldrig tidigare har så många tittat på fotboll på en och samma gång. I Sverige var vi 1,722 miljoner tittare som följde den säregna matchen.
Ledsna, bedrövade, oförstående - det som var omöjligt blev möjligt, blev oundvikligt och nu är besvikelsen total i Brasilien. Foto: AP Photo/TT

 

De höga siffrorna förvånar inte. Från första börjar har den här VM-turneringen samlat stora skaror . Det är också uppenbart att många utöver de normalt fotbollsintresserade har fångats av skådespelet VM. De har inte bara följt själva matcherna utan också allt annat som händer runt ett VM och i synnerhet i Brasilien.

Överträffar allt

I Tyskland är intresset ännu större fullt naturligt. Inte nog med  att deras lag deltar, det laget har från första början haft en favoritroll. 

En match mot Brasilien om en finalmedverkan lockade rekordmånga tyskar till tv-apparaterna. 32,6 miljoner tv-tittare följde den unika matchen som sändes i ZDF. 

Det överträffar alla som helst mätningar. Det gamla rekordet, 31,1 miljoner, kommer från VM-semifinalen 2010 när Tyskland föll mot Spanien. 

Men 32,6 miljoner lär inte räcka till på söndag vid VM-finalen.

TV4 hade flest tittare i första halvlek, 1,722 miljoner svenskar, medan räkneverket stanna hos MMS stannade på 1,667 miljoner tittare i andra halvlek. Men mötet Argentina-Holland sågs av 1,751 miljoner tittare

Börsen kan dala

Den brasilianska börsen, som haft en tillväxt om 19 procent sedan i mars, påverkas av 1-7-smällen mot Tyskland. Det är bedömarna eniga om. 

"Människor kommer att tänka "Ekonomin vacklar redan och tillväxt har vi inte. Nu har vi inte ens ett skapligt fotbollslag".

Det säger Geoffrey Dennis, chef för tillväxtmarknader på finansjätten UBS och expert på Brasilien, enligt Bloomberg.

President Dilma Rousseff hoppades på ett framgångsrikt VM, men nu ser hans framtid än mera bräcklig ut.

Spelbolagen

Här var både spelbolagen och spelare vinnare. 

”Vi hade tio vinnare på oddsspelet Matchen och ett antal Live-spelare där en spelare spelade till oddset 190 någon gång under första halvlek och kunde kvittera ut 38.000 kronor”, skriver Johan Söderkvist, pressinformatör på Svenska Spel i ett mejl till di.se.

”Vi hade inte ens odds uppe på 7-1. Det är ett resultat som totalt saknar motstycke. Det finns liksom inte att man blir utklassad på det här sättet på hemmaplan i en semifinal när det är två så pass bra lag som spelar”, säger Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet Sverige.

”Det här är ett så oerhört ovanligt resultat, vi ser det bara några få gånger per år, och man är ju inte direkt förberedd på att se det i en VM-semifinal. Vi hade odds ute för 6-1, hade det blivit slutresultatet så hade den eller de som satsat på det fått 200 gånger pengarna”, säger Stefan Bladh, marknadschef på Betsson.

I Tyskland fanns det en spelare som hade satsat 1 000 euro, enligt Dagens Industri,  på att Tyskland skulle vinna med mer än tre mål. Oddset var 18 gånger pengarna, och den lycklige fick 18 000 euro, motsvarande 167 000 kronor.

Fakta

Hittills i VM ser tittartoppen ut så här

Brasilien–Tyskland (första halvlek) i TV4: 1,722 miljoner

Brasilien–Chile (andra halvlek) i SVT2: 1,713 miljoner

Brasilien –Tyskland (andra halvlek i TV4: 1,667 miljoner

Brasilien–Mexico (andra halvlek) i TV4: 1,577 miljoner

Spanien–Chile (andra halvlek) i TV4: 1,573

Fakta: MMS.

Vita Hästen gör sin bästa säsong på länge i Hockeyallsvenskan. Men de ekonomiska villkoren är hotfulla och förtar delar av glädjen..

 "Det är tuffa siffror", säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubben måste ha in 5 miljoner kronor innan sista april för att klara elitlicensen, det är den bistra verkligheten.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.