Tittarrekord, spelrekord och börsoro

32,6 miljoner tv-tittare såg VM-semifinalen i Tyskland. Aldrig tidigare har så många tittat på fotboll på en och samma gång. I Sverige var vi 1,722 miljoner tittare som följde den säregna matchen.
Ledsna, bedrövade, oförstående - det som var omöjligt blev möjligt, blev oundvikligt och nu är besvikelsen total i Brasilien. Foto: AP Photo/TT

 

De höga siffrorna förvånar inte. Från första börjar har den här VM-turneringen samlat stora skaror . Det är också uppenbart att många utöver de normalt fotbollsintresserade har fångats av skådespelet VM. De har inte bara följt själva matcherna utan också allt annat som händer runt ett VM och i synnerhet i Brasilien.

Överträffar allt

I Tyskland är intresset ännu större fullt naturligt. Inte nog med  att deras lag deltar, det laget har från första början haft en favoritroll. 

En match mot Brasilien om en finalmedverkan lockade rekordmånga tyskar till tv-apparaterna. 32,6 miljoner tv-tittare följde den unika matchen som sändes i ZDF. 

Det överträffar alla som helst mätningar. Det gamla rekordet, 31,1 miljoner, kommer från VM-semifinalen 2010 när Tyskland föll mot Spanien. 

Men 32,6 miljoner lär inte räcka till på söndag vid VM-finalen.

TV4 hade flest tittare i första halvlek, 1,722 miljoner svenskar, medan räkneverket stanna hos MMS stannade på 1,667 miljoner tittare i andra halvlek. Men mötet Argentina-Holland sågs av 1,751 miljoner tittare

Börsen kan dala

Den brasilianska börsen, som haft en tillväxt om 19 procent sedan i mars, påverkas av 1-7-smällen mot Tyskland. Det är bedömarna eniga om. 

"Människor kommer att tänka "Ekonomin vacklar redan och tillväxt har vi inte. Nu har vi inte ens ett skapligt fotbollslag".

Det säger Geoffrey Dennis, chef för tillväxtmarknader på finansjätten UBS och expert på Brasilien, enligt Bloomberg.

President Dilma Rousseff hoppades på ett framgångsrikt VM, men nu ser hans framtid än mera bräcklig ut.

Spelbolagen

Här var både spelbolagen och spelare vinnare. 

”Vi hade tio vinnare på oddsspelet Matchen och ett antal Live-spelare där en spelare spelade till oddset 190 någon gång under första halvlek och kunde kvittera ut 38.000 kronor”, skriver Johan Söderkvist, pressinformatör på Svenska Spel i ett mejl till di.se.

”Vi hade inte ens odds uppe på 7-1. Det är ett resultat som totalt saknar motstycke. Det finns liksom inte att man blir utklassad på det här sättet på hemmaplan i en semifinal när det är två så pass bra lag som spelar”, säger Jonas Nilsson, pressansvarig på Unibet Sverige.

”Det här är ett så oerhört ovanligt resultat, vi ser det bara några få gånger per år, och man är ju inte direkt förberedd på att se det i en VM-semifinal. Vi hade odds ute för 6-1, hade det blivit slutresultatet så hade den eller de som satsat på det fått 200 gånger pengarna”, säger Stefan Bladh, marknadschef på Betsson.

I Tyskland fanns det en spelare som hade satsat 1 000 euro, enligt Dagens Industri,  på att Tyskland skulle vinna med mer än tre mål. Oddset var 18 gånger pengarna, och den lycklige fick 18 000 euro, motsvarande 167 000 kronor.

Fakta

Hittills i VM ser tittartoppen ut så här

Brasilien–Tyskland (första halvlek) i TV4: 1,722 miljoner

Brasilien–Chile (andra halvlek) i SVT2: 1,713 miljoner

Brasilien –Tyskland (andra halvlek i TV4: 1,667 miljoner

Brasilien–Mexico (andra halvlek) i TV4: 1,577 miljoner

Spanien–Chile (andra halvlek) i TV4: 1,573

Fakta: MMS.

Men det är inga vanliga cowboys som rider omkring på hästar utan fotbollsklubben Dallas Cowboys, som spelar i NFL, den amerikanska proffsligan.

Klubben värderas till fem miljarder dollar, drygt 47 miljarder kronor skriver Forbes, som listat världens 50 rikaste idrottsklubbar.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

22 - 25 augusti avgörs Europatourtävlingen på Hills Golf Club i Mölndal. Kommer Henrik Stenson och Alex Norén? Det beror på hur det går för de svenska stjärnorna i FedEx-slutspelet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.