Nu har toppkuskarna beslutat sig

De är egna företagare och vill nu utveckla företagen ytterligare. Två av travsportens topptränare har bestämt sig för att flytta för att få fart på affärerna.
Per Lennartsson lämnar Solvalla för Sundbyholm när han nu vill utveckla affärsverksamheten.

 

Läs i dag också:

Varje år försvinner flera hundra klubbar

"Peab köper ut fotbollförbundet på Friends"

De har tjänat 79 miljoner på en tävling

Besluten får också konsekvenser för deras hemmabanor. I synnerhet för Bergsåker utanför Sundsvall där Robert Bergh har betytt oerhört mycket. För intresset, för omsättningen och för utvecklingen där han har varit en föregångare.

Vill skärpa verksamheten

Men nu vill de skärpa verksamheten och som egna företagare väljer de båda toppkuskarna att flytta sin stall.  

Per Lennartsson byter från Solvalla till Eskilstuna.

Robert Bergh flyttar från Bergsåker till Åby.

Då agerade han

2011 och 2012 hade Per Lennartsson två suveräna år med 14,7 respektive 14,5 miljoner kronor i intäkter. Totalt sedan 2010 kan Lennartsson redovisa 48 miljoner.

Men 2013 blev något av en missräkning när intäkterna stannade vid 7,3 miljoner kronor och hittills i år är stallet uppe i 3 miljoner efter 51 segrar. Det har fått Per Lennartsson att agera.

"Efter flera framgångsrika år för vårt stall gick det grus i maskineriet under 2013 och inledningen av 2014. Sjuka hästar, dåligt foder och brister i träningsförhållandena är några av orsakerna till de sämre resultaten. Med kompetent hjälp av bland annat veterinär och foderkonsult känns det som att vi nu tillsammans med vår duktiga personal har kommit tillrätta med problemen”, skriver Per Lennartsson på stallet hemsida.

Tillgång till två gårdar

Han flyttar från Solvalla till Sundbyholm i Eskilstuna.

"För två år sedan köpte vi Skogstorps Gård som ligger granne med Sundbyholms Travbana. Vi flyttade för några veckor sedan hem 21 hästar från Jordanstorp. Här finns bästa tänkbara förutsättningar med nya boxar och gott om fina hagar. Vi har tillgång till Sundbyholms rundbanan, rakbana, sandbana och träningsslinga där samtliga banor sköts på bästa sätt av travbanans personal”.

Per Lennartsson har också tillgång till Svärdbro Gård som alldeles utanför Nyköping, därtill nära E4:an och i sin tur på lätt avstånd till Solvalla, även om licensen nu flyttas till Sundbyholm.

Bygga perfekt camp

Robert Bergh har kört in 69 miljoner sedan 2010 och räknar som en av travsportens allra främsta.

Han har länge övervägt en flytt söderut. Nu har han också tagit ett beslut och etablerar verksamheten i anslutning till Åby i Göteborg, där han har köpt en större gård.

- Det blir en komplett travanläggning helt efter mina idéer, säger Robert Bergh.

Ska träna150 hästar

Han ska etablera sig i Marks kommun vid Dunevads travcamp vid Björketorp och flytten är planerad till den 1 april 2015 då han lämnar sin gård i Töva utanför Sundsvall.

- Stallet har vuxit och blivit mer och mer internationellt under de senaste åren. Det har gjort att det blivit allt viktigare för mig att ha en gård med nära tillgång till goda kommunikationer. Samtidigt har jag haft stort behov av att bygga ut stallkapaciteten här hemma. Jag kommer nu att få utrymme för 150-160 boxar mot de 86 som jag har tillgång till i dag, säger Robert Bergh.

Han har under de senaste åren varit en av Sveriges främsta travtränaren och vill nu utvidga verksamheten ytterligare.

Kontaktade kommunen

Han tog själv kontakt med representanter för Marks kommun respektive Åby och fick de svar han önskade. 

- Jag är väldigt glad att komma till Åby och har fått väldigt positivt bemötande och hjälpsamhet under hela processen. En extra tanke skänker jag till Marks kommun som varit professionella och tillmötesgående ända från första kontakten, säger Robert Bergh.

Han ser fram emot att bygga en träningsanläggning som motsvarar alla hans önskemål. Gården om 85 hektar har inte varit en plats för hästverksamhet.

- Nu ska det bli en komplett travanläggning helt efter mina idéer, inklusive möjligheter till backträning. Jag har varit runt och tittat på olika gårdar, men just den här passar mig perfekt. Den påminner mycket om min nuvarande, men är betydligt större.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.