Oro när miljonerna försvinner

Han slutade som kommunalråd och sa ja när klubben bad om hjälp. Sverre Moum blev kassör i allsvenska Åtvidaberg, men efter nio månader hoppar han av.
Peter Swärdh och hans Åtvidaberg har säkrat kontrakter, men oron runt ekonomin och vilka spelare som blir kvar är stor. Foto: Stefan Jerrevång , TT

 

Åtvidabergs FF får inte ihop det ekonomiskt. 2014 lär sluta med en förlust om 4 miljoner kronor och med bara 794 000 kr i eget kapital så vänder allt till en mycket mörk bild. Med runt 3 miljoner i negativt kapital är elitlicensen i fara.

Kan inte acceptera kulturen

Sverre Moum var kommunalrådet som ville ställa upp för klubben och sa ja till kassörsysslan.

Men nu vill han inte längre acceptera resonemanget.

- Det finns en kultur man enkelt kan sammanfatta som att ”det har alltid varit dålig ekonomi, och det kommer alltid ordna sig”, säger Moum till Corren.

- Min uppgift när jag klev in som kassör var att få ordning på ekonomin och få ordning på den ekonomiska kulturen. För att klara det måste jag ha full uppbackning av styrelsen. Min slutsats efter det mötet var att den uppbackningen inte fanns.

- Det handlar inte bara om pengar, utan även om den ekonomiska kulturen i föreningen, säger Sverre Moum.

Stod bakom 30-miljonerssatsningen

På mötet lämnade Moum sin prognos för 2014 och det framkom att situationen är mer hotfull än vad som tidigare har framkommit.

- Ett negativt eget kapital måste rubriceras som ekonomisk kris. Det vore lögn att påstå något annat. En del tycker kanske att mitt avhopp är illojalt och så vidare, men nu satte jag detta på sin spets och då tvingar man upp alla aktörer på banan för att tänka till ordentligt.

Sverre Moum avgick som kommunalråd vid årsskiftet, men innan dess var han en stark kraft bakom beslutet för att kommunen skulle ge borgen för 30 miljoner när Kopparvallen renoverades.

Hotade tidigt att sluta

- Om allt det ska funka ska ÅFF betala hyra till bolaget och bolaget ska betala ränta och amorteringar till Sparbanken. Om ÅFF inte klarar av att betala sin hyra är det ju en stor risk att banken utlöser ett borgensåtagande mot kommunen. Om det sker, och det har jag sagt flera gånger tidigare, då hoppar jag av omedelbart, säger Sverre Moum.

Så har nu skett. Förre spelaren Tom Skarin är numera tf ordförande i Åtvidaberg.

- Sverre har gjort ett fantastiskt jobb. När det gäller ”kulturen” är det klart att det finns saker vi vill förändra och utveckla. Samtidigt tycker jag att vi har anammat en mer professionell organisation i år, men det är en process och ska man utveckla mjuka värden och kultur är det inte gjort på sex-sju månader, säger Skarin som har rekryterat en ny kassör i Karl-Magnus Alfredsson.

En hyresskuld

Läget är ansträngande för alla i klubben. Spelarlönerna har hittills kunnat betalas ut, men  en hyresskuld till arenabolaget, Kopparvallen i Åtvidaberg AB, på 1,5 miljoner kronor orsakar magvärk.

Det enda raka är att bromsa i alla avseenden och klubben hoppas att handlingsplanen räcker.

- Vi har aktier i vårt arenabolag som är föremål till försäljning. Sedan finns det eventuella spelarförsäljningar vi inte avstår från och så finns det en dialog med kommunen och arenabolaget när det gäller hyresvillkoren för Kopparvallen.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.