Regeringen vill ha eventstrategi

Hoppet om en nationell strategi för idrottsevenemang ökar. På torsdagen kom idrottsminister Gabriel Wikström och näringsminister Mikael Damberg till Falun för att träffa samordningsgruppen för internationella evenemang.
Skidförbundets vd, Niklas Carlsson, informerade ministrarna Gabriel Wikström och Mattias Damberg

 

Skid-VM i Falun är ett bra exempel på hur det egentligen inte kan gå till. Det är kommunen och invånarna som tar riskerna för att ett internationellt evenemang ska kunna genomföras.

VM på egna villkor

Från början var det ett gemensamt initiativ från skidförbundet och entusiaster i Falun. Kommunen hakade på, projektet växte  och parterna enades om en ansökan.

Falun fick klartecken från Internationella Skidförbundet (FIS) och i samma stund stod det också klart att det var på lokal nivå i Dalarna som man fick ta riskerna. Från regeringen kom ingen hjälp och ändå tjänar staten framför allt på skatter.

Den här ekvationen för evenemang är varken klok, vettig eller rättvis, är en samstämmig uppfattning.

Karin Mattsson Weijber protesterade

I en krönika här på Idrottens Affärer skrev RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber:

”Vi är förväntansfulla, dessvärre också luttrade. Arrangemangen bidrar till det långsiktiga arbetet att bygga Sveriges varumärke generellt, och skapa en känsla för vårt land. Staten är en vinnare på varje evenemang, och behöver kliva in i en mer aktiv roll i vårt arbete. 

Det är dags för en förändring. Vi har i åratal mött mängder av politiska beslutsfattare som varit positiva till fler evenemang, men när det kommer till handling har inte mycket skett”. 

Hävdade Karin Mattsson Weijber bestämt och efterlyste handling. Det dröjde tre dagar efter statsminister Stefan Löfven hade följt invigningen.

Gemensamt jobb

Gabriel Wikström och Mikael Damberg anlände till Falun sedan Stefan Löfven klart uttryckt att inte heller han har en annan uppfattning i fråga om inrättandet av en gemensam strategi. Därför var det förvånande vid besöket i Falun att han inte hade några besked att ge.

Men nu sker framsteg. 

Ministrarna Wikström och Damberg kom med kort varsel för att få en bild av idrottens och besöksnäringens tankar om en strategi för att få fler internationella evenemang till Sverige.

- Regeringen ser positivt på att vi får fler internationella idrottsevenemang, fastslog Gabriel Wikström. 

Ska träffas igen

- Nu har vi, idrottsrörelsen, besöksnäringen och regeringen, haft ett första positivt samtal om hur vi kan samverka för att Sverige även fortsättningsvis ska locka till sig stora evenemang.

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, medgav också hur viktig besöksnäringen är:

- Det är en modern svensk basnäring. Regeringen ser att konkurrensen hårdnar och att andra länder har gjort mycket mer. 

- Därför är vi beredda att ta krafttag för fler internationella evenemang som stärker besöksnäringen, säger.

På mötet gav skidförbundets vd, Niklas Carlsson, en bild av arbetet och samverkan kring pågående skid-VM. Parterna diskuterade framför allt hur samverkan ska kunna se ut framöver och har för avsikt att träffas igen. Vid mötet deltog även Karin Mattsson Weijber.

Thomas Ejderhov

r b (inte verifierad)

fre, 2015-02-27 13:56

1. tack för det, viktigt och

tack för det, viktigt och intressant ! alla är, eller bör vara medvetna om den idrottsliga besöksnäringens betydelse nationalekonomiskt likasom regionalt och lokalt; vad jag efterlyser är mera "idrottens samhällsvärde, sett ur ett folkhälsoperspektiv... " se detta inlägg som en efterlysning av !

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

sön, 2015-03-01 20:00

2. Event till Sverige

Äntligen har man börjat prata i dessa termer. Ändå sa man Nej till en utredning om möjligheterna att söka vinter-OS. Samma politiker vill idag satsa hur mycket som helst på att undersöka möjligheten att söka medlemskap i NATO med argumentet "att det kan ju aldrig skada att utreda möjligheterna. Och med defensiva rikspolitiker öppnar det för lokala politiska troféjägare att vrida på debatten. Senast en ledarskribent i en av Dalatidningarna som menar att hoppbackarna har byggts för en handfull svenska hoppare. Verkligheten är ju att "utan backar inget VM" eftersom det är ett Nordiskt VM. Krasst räknat bör dom som får intäkterna också vara med och betala kostnaderna. Hur mycket moms och företagsskatter tror Ni har flutit in genom VM? All denna skatt går ju direkt till statskassan.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.