Tvingades sälja flera spelare

Efter flera år i skymundan återkom Bosse Andersson i Djurgården inför förra säsongen. Han kom tillbaka till en klubb i utförsbacken. Desto gladare var han när det succéartade bokslutet stod klart.
2014 var ett tufft år för Djurgården. Sportchefen Bosse Andersson tvingades tacka av lagkaptenen Andreas Johansson som gjorde sin sista match i Djurgården. Klubben tvingades också sälja flera spelare. Foto: Anders Wiklund, TT

 

- Det var en en otroligt tuff situation förra sommaren. Det värsta jag varit med om. Nu är jag bara stolt över hur vi har kommit tillbaka, säger Djurgårdens sportchef.

Förlorade 100 miljoner

Djurgården har presenterat ett bokslut värt 4,5 miljoner kronor för 2014. Det första plusresultatet på fem år. Under den perioden har Djurgården förlorat 100 miljoner. En väsentlig skillnad mot guldåren i början av 2000-talet.

En radikalt annorlunda och ny verklighet för bland andra Bosse Andersson som gjorde comeback efter flera års frånvaro. Året innan hade slutat med iskalla siffror, ett minus på 12 miljoner. Ett resultat som hade skenat i väg uppemot 30 miljoner – om det inte varit för gåvopengar som dämpade.

- I somras stod vi under tufft tryck, besluten var tuffa men fullständigt nödvändiga. Vår tro var stark om att det skulle bli långsiktigt bra, fortsätter Bosse Andersson.

"Sälj, sälj!"

Förra sommaren blev situationen snarast så hotande att ledningen tvingades ge Bosse Andersson instruktioner om att sälja flera av klubbens främsta spelare. Ställd mot väggen och med fara för konkurs agerade han därefter. 

Utförsäljningen behövde gå snabbt. Flera transfers skedde på kort tid. Men det var affärer som skulle visa sig bli några av Djurgårdens största genom tiderna. Daniel Amartey gav uppskattningsvis 17-18 miljoner och Erton Fejzullahu 13-14 miljoner. 

Uppgörelser som innebar en ekonomisk succé för första gången på många år.

"Vi har blivit ett sammansvetsat team"

Bosse Andersson och vd Henrik Berggren bar ansvaret och känner i dag en stor lättnad över en på många vis äventyrlig operation som räddade Stockholmsklubben.

- Klart att det känns skönt. Men det här handlar långt i från bara om mig. Jag hade inte klarat det här utan Henrik Berggren och teamet med Pelle Olsson, Tommy Davidsson och Mats Jansson. Jag är tacksam för hur vi tillsammans har lyckats, säger Bosse Andersson till FotbollDirekt.se.

När han nu är tillbaka innebär det ett 13:e år som Djurgårdens sportchef/klubbdirektör.

 

- Nu finns enbart en stor framtidstro i föreningen. Vår sportsliga organisation och vår styrelse har verkligen vuxit i takt med allt vi har gått igenom, säger den forne guldmakaren, han har tre SM-guld, och kommer in på stödet han känner från ledningen:

- Henrik och jag är olika som personer, men vi kompletterar varandra bra eftersom vi har jobbat länge ihop. Vi delar ju kontor och det är bra att vi hela tiden har en dialog. Det blir genomtänkta beslut.

Det är bara åtta-tio månader sedan situationen var som värst, hur minns du förra sommaren?

- Det var tufft men valet var lätt. Vi hade kunnat ducka men då hade Djurgården varit illa ute i dag, det kan jag säga.

Sista pusselbiten

- Det var många tuffa beslut, men vi var tvingade att få en budget i balans till 2015, betonar Bosse Andersson.

Under sommaren satt han och övriga i ledningen i ett smärre järngrepp och det är ingenting han försöker tona ner nu så här dagarna efter det framgångsrika årsmötet.

- Hur svårt det än har varit så har vi trott på det vi har gjort. Visst, flera beslut har varit svåra och kännbara, men vi har hela tiden varit övertygade om att vi har haft sportsliga marginaler i behåll.

Avgörande blev Erton Fejzuallahus flytt till Kina.

- Det var sista pusselbiten för att rädda ekonomin. Lånet blev till en affär och precis det vi behövde. 

Två i huvudrollen

Under sommaren trädde också Prioritet Finans in som ny storsponsor. 

- Nils Wiberg och Erton Fejzuallahus var två viktiga personer 2014, skrattar Bosse Andersson.

Från ett minus om närmare 13 miljoner kronor till ett positivt resultat om närmare 5 miljoner.

- Ja, det är ju klart att man känner sig stolt.

"Ingen till salu"

2015 ser nu så pass kontrollerat ut att Djurgården har en kalkyl utan spelarförsäljningar.

- Vi har en ekonomi och budget i balans. Vi är relativt trygga. Det ser ljust ut. 

- Och ingen är till salu. Det kan jag säga, vi behöver inte sälja någon.

Bosse Andersson som sportchef har signerat tio nya spelare. Det är alltså en till stora delar ny trupp. 

- Nu ska vi arbeta hårt för att göra ett fantastiskt Djurgårdsår 2015. Jag vill uppleva mycket med det här laget och den organisation vi har.

Ola Gustafsson, FotbollDirekt

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.