Äntligen slut på miljonspelet

Det har varit många sorger och bedrövelser och klubbens existens var hotad. Men slutligen räddades Timrå IK tack vare att kommunen köper Eon Arena för 45 miljoner.
Nu får det vara nog, Tommy Andersson avgår som ordföranden i Timrå IK.

 

I drygt tio år har Timrå IK:s ledande personer slitit och dragit i ekonomin.  Mer kraft och tid har ägnats de finansiella bekymren än de sportsliga frågorna. Det har inte funnits något val.

Skambudet glömt

Klubben har omvartannat ägt och sålt arenan till kommunen i försöken att stärka kassan. I vintras var krisen större än någonsin. 

Diskussionerna pågick länge mellan klubben och kommunen som plötsligt gav ett skambud om 15 miljoner kronor för en modern och snygg arena som egentligen betingar ett mycket högre värde.

I dag köper samma kommun samma arena för 45 miljoner kronor.

Han orkar inte längre

Klubben räddas i alla avseenden – verksamheten kan fortsätta, i synnerhet en mycket väl utvecklad ungdomsverksamhet, ekonomin stärks och de ansvariga andas ut.

Det har tärt på deras vilja och lust. Ordförande Tommy Andersson har meddelat att nu får det vara nog. Vid årsmötet om en dryg månad vill han avgå.

Klubbchefen Lars Nolander har dragit det tyngsta lasset.

- Nu kan vi äntligen fokusera på rätt saker. Det har varit en lång process men jag tycker definitivt att det varit värt all möda, sa Nolander på presskonferensen.

Därför tar kommunen över

Men vad utlöste då det sista avgörande beslutet ?

- Hur vi än räknade på olika scenarior så blev ett kommunköp den bästa lösningen, poängterade ordförande Ewa Lindstrand på en presskonferens, enligt Sundsvalls Tidning.

I januari enades parterna om att klubben skulle få tid att gå ut på den privata marknaden och söka en köpare. Det fanns redan intressenter hette det då, men det blev aldrig någon affär.

Klubben hyr hallen

Därför började kommunen att räkna på en egen lösning.

- Det underlättar att kommunen har möjlighet att få ett förmånligt lån till låg ränta under hela avtalsperioden om 20 år, säger Ewa Lindstrand.

Klubben ska i fortsättningen betala hyra för hallen enligt en hyrestrappa om 3 miljoner kronor 2016, därpå 4 miljoner 2017 och från 2018 blir det 5 miljoner årligen. 

Samtidigt ska kommunen köpa drifts- och underhållsansvaret av klubben.

Oppositionen protesterar

Köpesumman om 45 miljoner enades parterna om efter de bud och den nivå som uppnåddes via intresset från privata köpare.

Oppositionen bestående av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna är kritisk.

- Det här slår hårt mot all annan föreningsverksamhet i kommunen, det är de som får betala det här, säger oppositionsrådet Tony Andersson till Sundsvalls Tidning och slår till med:

- Vi hade kunnat bygga två ishallar, en till ny konstgräsplan och en bandyhall i stället. Då skulle vi ändå ha pengar över att betala underhåll med.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.