Peter veteranen bland 41 utlänningar

Toppförarna är få, publiksiffrorna sviktar, de flesta klubbarnas ekonomi är usel och antalet licenserade förare har aldrig varit färre. Av 71 förare i elitserien är 41 utlänningar.
Veteranen Peter Karlsson är oroad över att det finns så få förare i svensk speedway. Lägg därtill att årets dåliga väder gjort att intresset har dalat. Foto: Håkan Larsson

 

- Det är naturligtvis inte bra, säger Smedernas veteran Peter Karlsson, som blir 46 år senare i år och som debuterade som 16-åring 1985.

Han har alltså kört elitseriespeedway i 30 år.

Undantaget i Småland

Den enda klubben som är på grön kvist är Vetlanda, som har säkra sponsor och dessutom fått ett miljonarv. Laget har vunnit elitserien och är storfavorit till SM-guldet när slutspelet inleds.

- Årets elitserie har varit en katastrof med sju lag och inget lag åker ur. Inte undra på att intresset dalar, säger Bo Wirebrand, legendarisk förare och ledare i Vetlanda och en period förbundskapten, men numera enbart styrelseledamot i Vetlanda.

Bo Wirebrand menar att den svenska ligan är av högsta världsklass och att de utländska toppförarna behövs. Andra är av en annan uppfattning.

- Den enda chansen för svensk speedway är om ledarna inser att det krävs en långsiktig satsning, att de unga grabbarna får möjlighet att utbilda sig och köra på hög nivå utan resultatpress den första tiden. Här har lagledare och klubbledningar ett mycket stort ansvar, och jag skulle vilja påstå att lagledarnas agerande kan ta död på sporten. De tänker inte, i alla fall inte mer än kortsiktigt, säger en speedwayledare som väljer att vara anonym.

Vetlanda får kritik också

Samme ledare kritiserar också Vetlanda för att inte satsa på sina egna unga förare.

- Istället tar dom in 40-åringen Rune Holta mitt under säsongen, en norsk polack dom skulle klara sig utan. Vetlanda vinner ju SM-guld även med en yngre förare i laget.

Konkurserna bland speedwayklubbarna har under den senaste tioårsperioden avlöst varann. Förbundet har svårt att få ihop fullt antal lag till serierna. Kostnaderna är helt enkelt för höga. Få vågar riskera klubbens existens. Lejonen från Gislaved, som 2008 och 2009 vann SM-guld, sattes i konkurs den 29 februari 2012, tackade i alla fall ja till årets elitserie. Men vägrade att riskera ekonomin en gång till och avstod från spektakulära värvningar.

Häromdagen fick klubben ett knytnävsslag  i ansiktet av Vetlandas lagledare Fredrik Staaf, som menade att Lejonen inte hade i elitserien att göra med det dåliga lag de ställer på benen. Det är knappast något som stärker en redan sargad sport, som slåss för sin existens.

Hamnat i en ond cirkel

Speedwaylagen har hamnat i något som kan beskrivas som en cirkel som ingen tycks kunna ta sig ur.

Kostnaderna för klubbarna, eller de bolag som numera driver lagen, är helt enkelt för höga och intäkterna från sponsorer och publik för låga.

Men vad omsätter då ett elitlag under en säsong?

 Bo Wirebrand har bra koll på sitt Vetlanda.

- För vår del är omsättningen runt 10 miljoner kronor. Bakom detta ligger ett hårt och idogt arbete med en intensiv jakt på sponsorer, och jag tycker att företagen i och omkring Vetlanda ställer upp på ett fantastiskt sätt år efter år. Nu har vi 350-400 sponsorer och det har inte gett sig självt. Speedway är ju så enormt mycket mer än att bara köra fyra varv på banan, säger han.

En tung sponsor

Hur mycket har företaget Elitfönster betytt?

- Enormt mycket, framför allt när de började hjälpa upp oss för tolv, tretton år sen. Numera är väl deras insats på en lagom nivå.

Men hur är det med krisen i svensk speedway?

- Jag kan naturligtvis inte uttala mig om andra klubbar, men visst, ett lag går ju i princip i konkurs varje år, så helt okej är det väl inte.

Är det helt enkelt för dyrt att vara med i elitserien?

- Det är ju en liga av högsta världsklass och så bör det vara. Visst, förarna är inte billiga, men vi kräver mycket och dom har stora omkostnader.

2 670 i publiksnitt

Vetlanda har totalt fyra personer anställda, varav två till viss del går på bidrag. Dackarna från Målilla har tvingats skära ner sin personalstyrka på grund av vacklande ekonomi. Då har ändå klubben en av två svenska tävlingar i GP-serien som korar världsmästaren.

- Men vi måste få ordning på och fylla ut serierna. Som det varit i år är det inte roligt, menar Bo Wirebrand.

Publiksnittet ligger på 2 670 per match, men då ska man vara medveten om att det inte är betalande, eftersom siffrorna räknas upp med hjälp av en koefficient.

Skillnad på Tonys tid

Peter Karlsson ser också vädret som en stor bov den här säsongen.

- Regnar det måste matcherna ställas in men klubbarna har ju ändå utgifter i form av reseersättningar, domare, ambulanspersonal och annonsering. I år har det blivit extra kostsamt. I Eskilstuna, där publikunderlaget normalt är bra, är tappet stort men man måste förstå publiken. Ruskväder lockar inte till att åka till en speedwaybana, säger Peter.

Kommande vecka avgörs sista omgången i elitserien och veckan därpå väntar slutspelet. Kanske kan det, vid bra väder, bli betydligt högre publiksiffror.

- Men det går inte att bygga en hel säsong bara på slutspelet, menar Bo Wirebrand.

Och att tro på publiksiffror på uppemot 7-8 000 personer som det var på Tony Richardssons och Masarnas storhetstid är nog inte att tänka på.

Håkan Larsson

Fotnot: Conny Samuelsson, Njudungarna (Vetlanda) är den hittills äldste föraren på elitnivå med sina 51 år när han slutade 1998. Han körde dock inte på samma nivå som Peter Karlsson gör i dag.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.