Sålt elva spelare, köpt tretton

Daniel Andersson kunde inte ens i sin vildaste fantasi föreställa sig hur arbetet skulle bli när han sa ja till att bli sportchef i Malmö FF. Han har sålt elva spelare och köpt tretton. Intäkterna är uppe i runt 285 miljoner kronor.
Daniel Andersson, ständigt efterfrågad av agenter och journalister, i rollen som sportchef. Foto: Andreas Hillergren, TT

 

0-2 borta mot Salzburg. Det är kalla fakta för MFF inför kvällens retur hemma i Malmö. Det är nu som resultatet av alla miljoner och alla spelaraffärer mäts. 

MFF:s jätteaffärer blir allt mer tydliga. Under 2014 tjänade klubben 150 miljoner via Champions League. Nu framkommer också att klubben har sålt spelare för 135 miljoner kronor.

Svindlande affärer

150 miljoner från Champions League utgör nettovinsten. Totalt kom över 200 miljoner in till föreningen. 

Sak samma med intäkterna från spelarförsäljningar. MFF har också investerat många miljoner i nya spelare.

Nu får man ta siffrorna för spelarförsäljningar med en viss nypa salt då MFF inte har bekräftat summorna, men från transfermarknaden förmedlas samma bild. 

Det är svindlande affärer som gäller i klubben sedan fjolårets genombrott i Champions League. Miljonspelet har nått en nivå som ingen klubb i Sverige ens varit i närheten utav.

Fem nya senaste månaden

Vid allsvenska matchen mot Sundsvall gjorde inte mindre än fem nyinköpta spelare debut. De fem har rekryterats den senaste månaden samtidigt som fyra av de egna spelarna har värvats av utländska klubbar. 

MFF-arna har blivit eftertraktade och det har inte bara inneburit att klubben tjänat pengar, dessutom har MFF ideligen tvingats köpa in nya spelare.

Spelaromsättningen är rekordstor - tolv in och elva ut sedan våren 2014.

Nya MFF mot Salzburg igen

Sportchefen Daniel Andersson har sannerligen fått göra rätt för lönen.

Sedan trupperna vid SM-gulden 2013 och 2014 finns bara fyra spelare kvar: Pa Konate, Enock Kofi Adu, Guillermo Molins,   Anton Tinnerholm och Markus Rosenberg. 

Ett nytt lag där spelarna knappt har hunnit lära sig namnet på nya lagkompisar och dessutom med minimal samträning står nu inför provet att slå ut Salzburg i Champions League-kvalets tredje omgång.

Senaste förändringarna

Här är förändringarna bara de senaste fem veckorna:

Nya: Johan Wiland, mv, FC Köpenhamn, Nikola Djurdjic, Augsburg, Filip Carvalho, Tacuarembo, Uruguay, Vladimir Rodic, FC Rad, Serbien, och Kari Arnason, Rotherham U, England, Fredrik Andersson, mv, Örgryte.

Förlorade: Robin Olsen, PAOK, Erik Johansson, Gent, Filip Helander, Verona och Simon Kroon, Krylya Sovetov Samara, Ryssland.

Alla som har flyttat

Issac Kiese Thelin och Emil Forsberg är de två spelare som har inbringats mest pengar, 38 respektive 35 miljoner.

Här är de halvofficiella siffrorna för försäljningar under drygt ett år tillbaka:

Isaac Kiese Thelin, 38 miljoner kr.

Emil Forsberg, 35 miljoner.

Erik Johansson, 20 miljoner.

Magnus Eriksson, 16 miljoner.

Filip Helander, 9 miljoner.

Simon Kroon, 5 miljoner.

Robin Olsen, 5 miljoner.

Simon Thern, 1,4 miljoner.

Simon Kroon, 5 miljoner.

Miiko Albornoz, 15 miljoner.

Pontus Jansson, 20 miljoner.

Thomas Ejderhov

Källor: Sydsvenskan, Aftonbladet, Kvällsposten, Tony Ernsts twitter.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.