Ett motbjudande beslut

Hockeyns största krislag de senaste säsongerna har tvingas ta ett beslut som de helst ville slippa. Tränaren Larry Huras sparkas och Modo tvingas till nya miljonutgifter som de absolut inte har råd med.
Beslutet att byta tränare motsätter sig egentligen hela Modo-ledningen inklusive vd:n Charlotte Gustafsson. Men till slut fann man inget annat alternativ för att få fart på laget. Foto: TT

 

Det är bara tidigt utdömda Karlskrona som är sämre i SHL. 

Publik och sponsorer krävde någon form av handling. Men sju förluster i rad och ett mycket ifrågasatt lag tvingades Modos ledning att ta ett beslut. Larry Huras har inte gjort någon större lycka och beslutet är inte oväntat. Han är starkt kritiserad och många anser att laget har saknat ett grundspel och allt hopp egentligen var borta.

Saknades alternativ

Men oavsett, finns det inget alternativt, kan vi göra något annat, frågade sig ledningen. Dvs, kan vi inte slippa de kostnaderna? Vi har egentligen inte råd.

Klubben har tappat 20 miljoner kronor de senaste åren och vd:n Charlotte Gustafsson och hennes stab har jobbat envetet för att banta utgifterna.

Förra säsongen innebar en vinst (som en av fyra klubbar i SHL) och åter skapades ett eget kapital (4,2 miljoner).

- Det är vi stolta över, konstaterade Charlotte Gustafsson.

Sedan skrev klubben som först i SHL kontrakt med Sportfive, Lagardéres dotterbolag som också jobbar med AIK, Halmstad och Helsingborg i fotbollsallsvenskan.

- De tar över vår säljorganisation. Våra tre säljare blir anställda av Sportfive, rapporterade vd:n, väl medveten om att Modo redovisade sponsorintäkter om 5 miljoner kronor vilket var mindre än övriga SHL-lag.

Lyckat avtal

Driftbidraget från Örnsköldsviks kommun till Fjällräven Center om 16 miljoner kronor, uppgörelsen med Intersport med outsourcing av souvenirförsäljningen och en lyckad verksamhet från arenarestaurangen bidrog ytterligare till en ljus framtidsbild.

Förbättringarna innebar att sportchefen Per Svartvadet kunde får 5 miljoner extra till spelarbudgeten och Modo kom att värva rekordmånga spelare.

Men det har inte hjälpt. Laget ligger i botten i år igen.

Det enda som återstod var att offra tränaren. 

Huras kontrakt rivs och assisterande tränarna Henrik Gradins och Jan-Axel Alavaaras fick samma besked.

Men deras kontrakt gäller. De ska ha betalt även i fortsättningen.

Samtidigt som ersättarna kommer – och de ska också ha betalt.

Fem tränare med lön...

Fem tränare på lönelistan är vansinnigt mycket för Modo. En förlorad SHL-plats ännu dyrare.

- Detta är aldrig en situation man vill hamna i, men nu är vi där. Vi har inlett säsongen katastrofalt dåligt och när vi analyserar problemen ser vi stora brister i hela vårt spelsystem, säger Modos general manager Per Svartvadet

Han och Peter Forsberg ligger bakom valet av Larry Huras. En satsning eller chansning som inte höll och som nu äventyrar klubbens framtid.

Andreas Johansson och Fredrik Olausson kommer in och brinner säkert av revanschlust efter att ha fått sparken i HV 71. Det kan bli Modos smala lucka.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.