Miljonvinst sporrar konståkningen

Konståkning är en av tio sporter som växer mest i Sverige, en effekt av bland annat starka svenska resultat och värdskap för flera lyckade internationella mästerskap.
Alexander Majorov hör till de åkare som inspirerar ungdomar till att börja med konståkning. Foto: TT

 

EM i januari 2015 genererade en vinst till sporten om 1,7 miljoner kr, sågs av mer än 38 000 på plats i Globen och 75 miljoner tv-tittare världen över och bjöd även på de bästa svenska sportsliga resultaten sedan 1930-talet. 

22 000 medlemmar

Med mer än 22 000 medlemmar varav 4 200 tävlingsåkare ligger konståkningen på sjunde plats över de sporter som ökar mest i Sverige, enligt Sveriges Radio* som har undersökt tillväxten bland sporter. 

Undersökningen visar att konståkningen under de tio senaste åren har ökat med 34 procent och att sporten framförallt sysselsätter barn och unga, vilket är viktigt för tillväxten.

- Siffrorna bekräftar den ökning vi sett under flera år. Det är en fantastisk tillväxt vilket också innebär utmaningar med ishallar, träningstider och ledare, något vi arbetar mycket aktivt med, säger Malin Jarl, generalsekreterare Svenska Konståkningsförbundet. 

Främst tre åkare

Nu inleds mästerskapssäsongen med SM i Helsingborg 9–13 december med konståkare som har nått bra placeringar i höstens internationella tävlingar. 

Joshi Helgesson, Alexander Majorov och Isabelle Olsson är tre av de främsta åkarna.

Nästa gång Sverige är värd för ett stort mästerskap är 2018 då Svenska Konståkningsförbundet arrangerar VM i synkroniserad konståkning på Hovet i Stockholm.

Utfall EM 2015 

Publik: 38 000 åskådare såg tävlingarna i Ericsson Globe, vilket också var målet. TV-tittare: 75 miljoner världen över, siffran ökar stadigt med repriseringar och klipp på nätet. Ekonomiskt resultat: 1,7 miljoner i vinst vilket tillfaller sporten

Fottnot: Konståkningen växer: Sveriges Radios undersökning är baserad på Riksidrottsförbundets samlade statistik om antal deltagartillfällen rapporterade via LOK-stödet 2004-2014.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.