Toppmöte runt idrottens hot

Nu pågår samtal på toppnivå för att bättre och och närmare ha kontroll över vad som händer på idrottens ytterkant. Fyra ledande personer har träffats för att närmare samarbeta inför en hotbild.
De negativa inslagen runt idrotten kräver en allt större bevakning och insikt i vad som sker. Därför anordnades mötet i Stockholm. Foto: TT

 

Omvärlden är orolig och här hemma uppstår nya oroshärdar via framför allt matchfixning, dopning och runt läktarproblematiken och vissa supportergrupperingar.

Ett unikt möte

Därför träffades fyra personerna till ett unikt möte eftersom något liknande aldrig har skett tidigare.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, rikspolischefen Dan Eliasson, riksåklagaren Anders Perklev och Brottsförebyggandet rådets generaldirektör Erik Wennerström har träffats för att diskutera samverkan. Både samhällets och idrottens mörka och ljusa sidor stod på agendan.

- Idrotten är en så stor del i samhället att det är självklart att samhällets mörka sidor även finns inom idrotten. Som före detta rikspolischef vet jag att där det finns pengar, där finns kriminalitet, säger Björn Eriksson, riksidrottsförbundets ordförande.

Ska träffas igen

Gruppen som ska ses ett par gånger per år kommer att diskutera gemensamma frågor på övergripande nivå.

- Under lång tid har vi haft samverkan på operativ nivå på en rad områden, men det är viktigt att svensk idrott har en gemensam kanal på högsta ledningsnivå. Vi kommer inte att prata om hur visitationer vid insläpp på fotbollsmatcher ska ske, utan snarare generella förändringar i de kriminellas agerande kopplat till idrottsevenemang, säger Björn Eriksson.

Under mötet diskuterades också vikten av att idrotten tar ännu mer tydligt avstånd från allt som strider mot värdegrunden och att problem som i dag framförallt finns inom fotbollen och ishockeyn inte sprider sig till andra idrotter.

- Vi fick en passning som jag tar till mig. Värdegrunden är idrottens styrka och något vi jobbar hårt med och då måste vi se till att vi lever efter den i vardagen – på alla nivåer, säger Björn Eriksson.

Hot mot personer

En förändring i samhället i stort som diskuterades var ökande problem med hot och våld mot anställda och förtroendevalda.

- Hot och våld mot journalister, politiker och tjänstemän inom myndigheter är ett mycket allvarligt problem i en demokratisk stat. 

- Den här frågan lyftes av idrotten eftersom det i lika hög grad gäller föreningslivet. Vi var eniga om det och RF har en ledande roll och ett särskilt ansvar i den frågan.

Den extraordinära situationen med många flyktingar som kommer till Sverige ställer stora krav på både myndigheter och civilsamhälle. Genom samverkan framförallt på lokal och regional nivå kan mottagandet av asylsökande bli ännu bättre.

- Det värmer ett idrottshjärta när Dan Eliasson, Rikspolischef, säger att idrottsföreningarna finns där polisen inte finns och att föreningarna, som fungerar som ett kit i samhället, gör massor som är viktigt för polisens arbete. Om vi närmar oss varandra kan effekterna av det vi gör bli ännu större, säger Björn Eriksson.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.