Varje krona är en investering

90 miljoner ligger på RF:s bord. Regeringen har öronmärkt pengarna – de ska inte gå till annat än integration, det är uttalat med skärpa.
Hej Främling är ett av de mest lyckade och uppmärksammade integrationsprojekten i landet.

 

Nu har RF inlett arbetet med att fördela miljonerna. Ett digert arbete, många önskar tilldelning samtidigt som ett stort antal projekt pågår ut i landet, alla mer eller mindre lyckosamma.

De ställde sig bakom kraven

”Det är en fördelning av medel för svensk idrotts arbete med nyanländas etablering”, som RF-medarbetarna själva rubricerar arbetet.

Som en första åtgärd för att få ordning på hanteringen har RF för första gången träffat ”aktörer från samhället med fokus på etablering och integration av nyanlända”. På vanlig, RF har träffat föreningar och förbund av olika storlek, utbud, struktur och inte minst, kreativitet.

RF:s ordförande Björn Eriksson och idrottsminister Gabriel Wikström var på plats och slog fast att pengarna måste användas effektivt och framgångsrikt.

Det kan också gå snett – och då med förödande resultat. 

Så här är fördelningen

I potten finns ett regeringsanslag om 64 miljoner plus ändamålsenliga medel om 6 miljoner samt så kallade tillfälliga medel, totalt 90 miljoner.

Efter en första granskning av RF:s pengar som omfattar 70 miljoner blev fördelningen så här:

Bidrag till distriktsidrottsförbund (DF)  40 miljoner

Bidrag till specialidrottsförbund (SF) 12 miljoner

Utvecklingsmedel (DF samt SF) 10 miljoner

Centrala medel 8 miljoner

Sedan står ytterligare 20 miljoner till förfogande, där bidrag till distriktsförbunden omfattar 18 miljoner kronor och centrala insatser  tilldelas 2 miljoner kronor.

Thomas Ejderhov

Djurgården vinner inte allsvenskan, men tar hem ett pris som innehåller nog så mycket ära och heder.

Revisions- och rådgivningsföretaget EY har synat de allsvenska klubbarnas ekonomi för att hitta samband mellan framgångar på planen och ekonomiska förutsättningar – här var Djurgården mest framträdande av alla föreningar.

SOK slår på stort och gör något som man aldrig har gjort förut: Satsar ett antal miljoner på att bygga en unik mötesplats under OS i Pyeongchang. En Sweden Arena.

Visma Ski Classics växer i alla bemärkelser. Nu har vd:n David Nilsson nått en uppgörelse med italienska tv-kanalen RAI och det innebär att parterna har kommit överens om att bolaget ska sända alla italienska evenemang på skidturnén. Sedan många år har RAI sänt Marcialonga, nu tillkommer både Sgambeda och Toblach-med live-bilder.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

AIK Fotbolls huvudsponsor Åbros logotyp har blivit allt svårare att tyda i de senaste matcherna. Det är inte annat än helt avsiktligt. Nu avslöjar klubben anledningen till det bleka trycket: Genomskinligheten av Åbro-logotypen markerar avslutet på det 23 år långa samarbetet.

Motorn i den svenska hästnäringen riskerar att stanna. Det ligger nu i regeringens, främst Ardalan Shekarabis händer, att se till att en efterlängtad reform av spelpolitiken säkrar en rättvis finansiering av trav- och galoppsporternas grundläggande infrastruktur som anläggningar och tävlingskostnader samt de breda satsningar inom hästsektorn som idag finansieras via ATG.

Programmet Skavlan i SVT har hittills kanske inte varit känt som idrotts-TV. Det kanske blir ändring på det: i kvällens program medverkar både Janne Andersson och Gunde Svan.

Premier League, med alla spelaraffärer och silly Season fascinerar många, inte minst fans och journalister. Men nu nu kan det bli ändring och helt andra villkor.