"Försöker att inte tänka på det"

Nu avslöjas hur Marta gick miste om 1 miljon kronor i ersättning för sina två år Tyresö FF. Hon hade en lön om 168 000 kronor i månaden, men gick miste om flera löner vid konkursen.
Nu ser Marta fram emot en ny säsong i Rosengård och vill glömma åren i Tyresö. Foto: TT

 

- Jag försöker att inte tänka på det... det var en dålig tid i min fotbollskarriär, säger hon i podcasten Lundh.

Värvningen av Marta våren 2012 var spektakulär. Hon var världens bästa spelare fem år i rad och hennes påskrift innebar att Tyresö FF ville visa att siktet på att bli det främsta laget var allvar.

Men ni kommer ihåg hur fasade rämnade. Det fanns inte täckning för de stora löneutgifterna. Allt föll samman efter en motsägelsefull Champions League-final, där klubben egentligen var dömd till undergång, och hur spelarna sedan flydde hals över huvudet.

Minns med sorg

Marta minns den här tiden med sorg.

- Det var lätt i början men blev en jobbig tid som fotbollsspelare. Från början hade vi en väldigt bra organisation och det såg ut som om allt skulle fungera väldigt bra, men sen började det hända saker och...det var inte positivt varken för spelarna eller damfotbollen, säger Marta i podcasten Lundh.

- Det är några saker som jag bara försöker glömma och några saker som jag sparar, att ha fått leva den tiden med de spelarna vi hade där och att spela i Champions League. Det var väldigt kul, men Tyresö som lag och organisation förtjänade inte att få komma till final i Champions League.

"Spelade för gruppen"

- Vi spelade mest för oss själva, för den gruppen vi hade där. Spelare och ledare som var med oss varje dag och tränade med oss och försökte hitta motivationen att gå hela vägen. Vi spelade bara för dem, men inte för föreningen och de andra som vara ansvariga för det som hände.

Marta har försökt få sina pengar och sökte upp de ansvariga, men får aldrig något svar.

- Men jag försöker att inte tänka på det för att det... det var en dålig tid i min fotbollskarriär.

Hennes lön om 168 000 kronor i månaden blev omdiskuterad

"De lovade"

- De gjorde ett kontrakt med mig utan att jag sagt; jag vill bara komma hit om ni betalar den här summan till mig. Jag har en agent som tar ansvar för det. Jag fick bara vet hur mycket jag skulle få tjäna när kontraktet var klart, och jag litar 100 procent på den personen som jag jobbat med ganska länge. Han gör det som är bäst för mig. Om han säger; "Marta går bara hit om hon får tjäna en miljon" och klubben säger ja, vad ska vi säga? "Nej det är för mycket det kan vi inte acceptera"?

- Men det blev en för stor grej av det för att vi pratar om damfotboll. Men om vi jämför damfotbollen med herrfotbollen så tjänar jag inte ens en procent av vad de bästa spelarna i världen tjänar.  

Hur blev reaktionen bland lagkompisarna:

- Spelarna har bara sagt att; "Du förtjänar det. Kolla på hur mycket du gjort inom damfotbollen, hur mycket du har utvecklats och hur mycket du har betytt för damfotbollen. Det är klart att du förtjänar det". Det är klart att det inte är roligt att berätta om hur mycket du tjänar för en lagkamrat, för du vill ju att alla ska kunna tjäna så bra. Men det funkar inte så. En målvakt tjänar inte lika mycket som den bästa forwarden, fast hen är bra på sin position. Det blir lite skillnad. 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.