Nya regler ska snabbehandlas

Maskeringsförbud både på och utanför fotbollsplanerna. Böter och straff direkt för upprorsmakare. Ministrarnas och fotbollens representanter var överens om att nu krävs tuffare tag.
Rånarluvor och knallskott har inte det minsta med fotboll att göra, det är regeringen och fotbollens styrande överens om. Nu ska hårdare regler införas. Foto: TT

 

Bråk, stökigheter och en oro bland vanliga fotbollsåskådare får inte fortsätta – det var idrottsminister Gabriel Wikström och inrikesminister Anders Ygeman samt Paul Nilsson (polismästare och bitr. polisområdeschef Stockholm SYD) och Mikael Berkesand (kommissarie), Karl-Erik Nilsson (ordförande SvFF), Håkan Sjöstrand (generalsekreterare SvFF), Lars-Christer Olsson (ordförande SEF) och Mats Enquist (generalsekreterare SEF) överens om vid onsdagens möte.

Straffas direkt på arenan

På Wikströms och Ygemans uppmaning kom representanter för fotbollen och polisen till Socialdepartementet för att ge en lägesrapport kring våldet vid matcherna under våren.

Det har varit oroligt vid flera matcher där händelsen i Göteborg vid matchen IFK Göteborg-MFF fick störst uppmärksamhet och hittills också störst konsekvenser.

Nu var alla eniga på mötet – det måste bli skärpa lagar och regler.

”Trafikpoliser får ge fortkörare böter direkt vid brottet och just direkta konsekvenser ska drabba den som förstör på fotbollsmatcher”, uttalas nu som ett först steg.

Rånarluvor ska bort

Sedan vill man få stopp på användandet av rånarluvor. 

- Ett maskeringsförbud ska också gälla på fotbollsarenorna och inte bara kopplas till ordningsstörningar, säger Anders Ygeman.

Regeringen ska presentera ett sådant förslag som sedan går på remiss för att få ett bra underlag till lagrådet och bli till en proposition.

Både maskeringsförbund och direkta straff kräver, men allt ska snabbehandlas för att uppnå resultat och få den vanliga åskådaren att känna sig trygg på läktarna.

- Vi vill införa förändringarna redan under det här spelåret, det är vår ambition att pröva det, säger 

Lars-Christer Olsson, Svensk Elitfotbolls ordförande, till Aftonbladet.

Gabriel Wikström betonade vikten av att ha återkommande mellan regeringen och fotbollen eftersom den inte längre finns någon nationell samordnare.

SEF har för övrigt låtit tillverka en film som bygger på sportens företräde. Svenska Spel står också bakom inspelningen:

Östersunds FK har nu presenterat en kontrollbalansräkning som kommer att väcka reaktion.  Här värderas spelarna till 60 miljoner kronor och plötsligt kan klubben visa ett plus på 23 miljoner och ett eget kapital på 19 miljoner.

Östersunds FK har uppfunnit hjulet för att undvika konkurs. Det framgår i en kallelse till den nya bolagsstämman 21 april. Den nya värderingen är ett sätt att återställa det egna kapitalet och undvika konkurs.

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Håll i er nu. Av alla kreativa förslag för att hålla i gång idrotten kommer det kanske mest otroliga från England.

Som en möjlighet fortsätta med racingens Storbritanniens GP, finns ett sannerligen unikt förslag -  loppet ska köras åt fel håll. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Enligt The Times kommer fler av säsongens Premier League-matcher att TV-sändas om säsongen kommer igång. Sedan 2012 har England haft förbud att sända klockan 16-matcherna på lördagen.

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.