Historiskt avtal för ett förbund

Sverige får en ny internationell jättearena. För drygt 600 miljoner skapas Bro Park i ett av de största affärsavtalen med ett svensk idrottsförbund. Försäljningen av Täby gav 2 miljarder kronor.
Bro Park blir en supermodern hästanläggning och ska successivt utvecklas. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

 

Ulf Hörnberg och Hans Hansson | Bro Park 160601 | Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

Byggbolagen mycket angelägna

I Upplands-Bro utanför Stockholm färdigställs nu Bro Park i den största satsning som någonsin har gjorts på galopp i Sverige. 

Försäljningen av Täby Galopp och områdets 50 hektar öppnade möjligheterna att bygga en ny modern riksanläggning.

Det är snart fem år sedan som Svensk Galopp tecknade avtal om att sälja Täby Galopp. JM Bygg och Skanska var köpare och ska bygga bostäder för runt 4 000 personer på området. 

Byggbolagen har startat det gemensamma bolaget Galoppfältet Exploatering A och äger 75 procent av marken. Sedan har Täby kommun en andel om 18 procent och Viggbyholms Gård Fastighets AB och Norrorts gravvårdar handelsbolag de övriga 7 procenten.

200 miljoner i första utbetalningen

Bara den första utbetalningen till Svensk Galopp gav 200 miljoner och sedan kommer nya mångmiljon-utbetalningar successivt under de kommande åren.

Svensk Galopp letade länge efter mark för att bygga en ny riksanläggning. Förbundet uppvaktades av en rad intressenter och totalt inventerades cirka 65 olika platser runt om i Stockholm och stans närhet.

Snart nog växte Bro-Önsta fram som mest lockande sedan flera alternativ saknat rätt förutsättningar, med bl a brister i infrastruktur.

 56 år gamla Täby Galopp

Täby Galopp invigdes hösten 1960 , men efter 56 år, dryga 2 000 tävlingsdagar och runt 20 000 galopplöpningar var det dags att slå igen.

Den nya anläggningen håller högsta internationella klass för hästar, medarbetare och publik. Stora tävlingsbanor, stallar som byggts för att ge hästarna en optimal miljö och skonsamma träningsbanor har samlats i en kultur- och naturmiljö.

- Det är världsunikt att starta en ny bana från grunden, säger Ulf Hörnberg, vd för Svenska Galopp.

Måste attrahera

Här finns en mycket modern huvudbyggnad med läktare med kafé, restaurang och en VIP-våning på taket av läktaren. 

- I dag är det en sådan konkurrens  på upplevelsemarknaden så ska du få folk att komma tillbaka måste du kunna erbjuda en bra totalupplevelse. Här kommer du nära hästarna, känner lukten och hör hovtrampen. 

Bredvid huserar alla jockeys i våg- och omklädningsrummet. Den första etappen av stallbacken är färdigbyggd med 160 boxar och i nästa etapp kommer ytterligare 120 boxar.

Ska bli ett hästcentrum

Inledningsvis ska 250 hästar tränas på Bro Park som ska utvecklas till en angelägenhet för många människor. Området är planerat som ett hästområde och på sikt kan många andra hästnäringar växa upp här. 

Till invigningen kommer fem internationella kvinnliga stjärnjockeys att tävla mot ett svenskt lag bestående av fem kvinnliga jockeys och med Inez Karlsson som ledare.

- Det blir höjdpunkten på invigningen. Eftersom galopp inte är en lagsport är det en väldigt speciell händelse och intresset är enormt. Både hotellen i närområdet och resorna hit är snart fullbokade av besökare från när och fjärran, säger Ulf Hörnberg, vd för Svensk Galopp.

Via sin medverkar i Mästarnas Mästare är Inez Karlsson nu inte bara känd i galoppkretsar utan även för den breda allmänheten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulf Hörnberg och Hans Hansson är två av de personer inom galoppen som har jobbat hårdast för förverkligandet av Bro Park.

Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.