Leksand passerar drömgräns

Ni minns rekonstruktionen och ni kommer säkert ihåg hur Perra Johnsson och Leksand slog ut Modo och nådde SHL igen. Inte annat än ett mirakel och något liknande har också skett i ekonomiskt avseende.
Lugnet före stormen... Säsongskorten säljs med framgång och nu kan klubben dessutom redovisa över 7 000 betalande medlemmar. Foto: TT

 

Återhämtningen är av gigantiskt format. Så uträknat som Leksands IF var och så många belackare som dömde ut föreningen. 

I mars 2012 redovisade klubben en skuld på 151 miljoner vilket torde vara svenskt rekord för en idrottsförening. 

En djävulsk knipa. Men via en rekonstruktion smet Leksand ur gapet av en total krasch.

15 miljoner plus

I dag redovisar klubbens vd Christer Plars en helt annan bild.

Vid årsstämman den 2 juli kommer föreningen att kunna presentera en mycket positiv ekonomisk rapport. Räknar man ihop hela koncernen, föreningen Leksands IF och de båda aktiebolagen Leksands IF AB och Leksands fastighets AB, är siffrorna mycket positiva. 

Resultatförbättringen är så stor som 15 miljoner kronor.

- Det är mycket glädjande! Vi har lagt en budget inför nästa år som vi är väldigt bekväma med. Vi har full koll på kostnaderna, och ser också en stor potential för att öka intäkterna, säger vd Christer Plars.

Ekonomiansvarige Magnus Proos förtydligar:

- Efter förra säsongen visade resultatet i AB-koncernen på minus 9,3 miljoner kronor. Motsvarande siffror efter den här säsongen handlar istället på 4,2 miljoner kronor plus.  Dessutom har den ideella föreningen gått närmare 1 miljon kronor plus.

Minskat kostnaderna

Proos berättar vidare att förklaringarna går att se via kraftiga kostnadsbesparingar, ett tufft arbete som startade när laget föll ur SHL för drygt ett år sedan. 

- Framför allt har vi minskat kostnaderna när det gäller spelarlöner och personal. Men vi har också minskat kostnaderna när det gäller fastigheterna och driften av dessa.

Likviditeten ser också bra ut, bland annat beroende på att Leksands IF var första SHL-lag att sälja över 3 000 säsongkort. Men även de avslutande matcherna mot Tingsryd och Modo har bidragit. 

- Sista sju matcherna innebar 3 miljoner kronor i vinst. Den sista månaden hade vi oerhört med besökare i arenan så det handlar inte bara om biljettintäkter utan även om souvenirer och annan försäljning.

Planerar långsiktigt

Christer Plars betonar att det viktigaste för honom och styrelsen är att tänka långsiktigt och att inte riskera föreningens existens.

- Vi planerar så långt fram som till 2019 för tillfället. Det är ett väldigt medvetet val. Vi försöker ha en större blick på det hela, så att vi ska vara starkare som förening och klubb 2019 än vi är i dag.

När det gäller intäkter ser Christer Plars flera möjligheter, bland annat om föreningen lyckas utnyttja sociala medier på rätt sätt. 

- Vi har ett mycket starkt varumärke och nu är det kanske lättare än någonsin att sprida det och samtidigt hjälpa våra partners att nå ut. Inte minst via LIF TV. 

Över 7 000 betalande medlemmar

Leksands alla kval- och playoff-matcher betydde mycket för det ekonomiska resultatet.

- Sista sju matcherna innebar 3 miljoner kronor i vinst. Den sista månaden hade vi oerhört många besökare i arenan så det handlar inte bara om biljettintäkter utan även om souvenirer och annan försäljning, säger Proos.

Hockeyintresset håller i sig. Nu väntar spel i SHL och förväntan är stor. Leksand var första klubb i SHL att sälja över 3 000 säsongskort.

- Vi har Sveriges bästa supportrar och hemmapublik. Kan vi lyfta snittet på hemmaplan ytterligare och fortsätta vara hela Sveriges hemmalag på bortais ser det mycket positivt ut, säger Christer Plars.

Nyligen passerade klubben en gräns om 7 000 betalande medlemmar!

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.