Peak motiverar ett aktivt liv

Stora idrottsevenemang kommer till regionen Jämtland-Härjedalen, turismföretagen är kreativa och allmänt märks ett uppsving. Men det är inte nog...
Fyra gästföreläsare vid Peak Innovations konferens, överst från vänster, Johan Eriksson, Annika Axelsson, Mats Olsson och Daniel Dahlén.

 

Det anser Peak Innovation som arrangerade en tvådagarsträff i Östersund med syfte att utveckla nya tankar, nya samarbeten och som en följd av det, att uppnå nya vinster. 

Det pratades turism, sport och friluftsliv. Fler än 150 personer lyssnade koncentrerat, allt från entreprenörer till politiker och elitidrottare från både Sverige och Norge deltog. Det blev två mycket lyckade dagar. 

Till och med så bra att andra regioner från Sverige tog intryck och själva vill göra något liknande.

Peaks uppgift

För hur bra det än fungerar det strategiska resonemanget så krävs det ideligen uppdateringar och påminnelser.

Det visar regionen med Östersund som nav. Här har man insett att det inte finns något val, det behövs en ständig öppenhet mot influenser och upptäckter vad det gäller att locka besökare till såväl stad som landsbygd.

Peak Innovation ser sin uppgift här.

- Vi vill ge människor möjligheter att skapa nya kontakter och nya företagsmöjligheter, säger Anna Ottosson, verksamhetsledare på Peak Innovation.

Inspirera andra

Den förre alpina stjärnan har hittat en ny utmaning. Hon brinner även för den här uppgiften.

- Kommer rätt människor och de vill bo och leva här så blir potentialen desto större i länet. De inspirerar andra och vi blir allt fler, alla med olika potential.

- Det blir en automatik, de lockar människor i sin tur, de vill turista här och köpa våra varor, säger Anna Ottosson-Blixt.

Avståndet är ett faktum, men det finns lösningar och det är ändå lätt att ta sig till Jämtland-Härjedalen.

- Hur vi ser till att det blir lätt och enkelt att ta sig hit är oerhört viktigt, för tid är en bristvara i dag, säger hon.

Anna Ottosson-Blixt kände sig stärkt av vad en grupp från Trondheim betonade:

- De menade att det är här det händer saker. Bättre kan det inte blir, utomstående tycker att vi är på rätt spår. 

Fyra föreläsare

Mycket kom att handla om Snö, Hållbarhet och Export och gemensamt var konsten att tänka kreativt. 

Johan Eriksson, Vasaloppets utvecklingschef, pratade om hur organisationen i Mora möter klimatförändringarna, både vad det gäller saknad och tillgång till snö och dessutom hur människors intresse för motion och hälsa förändras.

Annika Axelsson pratade om hur hållbarhet är affärsnytta. Hon har stor erfarenhet från fältarbete i Afrika, Asien och Europa. 

- Ändå var det ett stort steg att 2004 starta en textilfabrik på Sri Lanka med målsättningen att förena produktion med etik och ekologi, men det fungerade. 

Annika och hennes Dem Collective är idag ett exemplen på företag som får människor att ägna en lite stund åt tankar kring hur och vad vi konsumerar och inte minst, hur och vad vi producerar.

Mats Olsson från Kairos Future höll en föreläsning om hälsoutveckling, beteende och prestation i en alltid uppkopplad värld.

Daniel Dahlén från Aracne AB har utvecklat Futchi och berättade om hur de lyckats nå ut med sin idé om en ny sport på ett synnerligen annorlunda sätt.

Futchi kombinerar fotboll med squash. Spelarna tävlar i en fysisk aktivitet men fokus ligger på att så mycket så möjligt ska ha en digital koppling.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.