Stor undersökning hos ridklubbarna

Bland landets ridklubbar finns inte mindre än 463 ridskolor som tillhör Svenska Ridsportförbundet. En första landsomfattande undersökning visar att verksamheten fungerar bra, men många anser att ridsport är för dyr.
Undersökningen om verksamheten hos ridklubbarna gav ett positivt resultat. Foto: Staffan Löwstedt, TT

 

Nio av tio ridskoleelever är nöjda med verksamheten på ridskolan i dag. Nästan varannan förälder har en positiv inställning till ridsport som idrott och åtta av tio kan tänka sig att låta sitt barn börja rida. Och av de föräldrar som besökt kommunens ridskola är en klar majoritet mycket positiv.

Många intervjuade

Rapporten som är en del i en omvärldsspaning och arbetet med den svenska ridskolans framtidsstrategi mot 2025 är utförd av företaget Novus.

- Hästarna gör en fantastisk samhällsnytta i många avseenden. Men vi måste bli bättre på att visa hur, säger Markku Söderberg, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Anläggningssektion.

Att fostra självständiga individer och lära unga empati hör till ridsportens främsta styrkor jämfört med andra idrotter.  

Undersökningen bygger på intervjuer med ridsportens aktörer (elever, ridlärare med flera), beslutsfattare i kommuner, föräldrar till ridande barn, men också föräldrar till låg- och mellanstadiebarn utanför ridsporten.

Dyr och svårtillgänglig

Nio av tio är nöjda med verksamheten på ridskolan i dag. Nästan varannan förälder har en positiv inställning till ridsport som idrott och åtta av tio kan tänka sig att låta sitt barn börja rida. Och av de föräldrar som besökt kommunens ridskola är en klar majoritet mycket positiv.

Men rapporten pekar också på att många uppfattar ridsporten som dyr och svårtillgänglig och oroas av skaderiskerna, något som i sin tur kan påverka valet av idrott.

En ridlektion kostar i dag i genomsnitt 200 kronor och varierar beroende på var i landet man bor.

- Vi kommer aldrig att kunna konkurrera med de billigaste idrotterna eftersom vi har hästar, anläggningar och personal som kostar. Men vi kan bli mycket bättre på att visa för omvärlden att ridpriset innehåller så mycket mer än själva ridlektionen. 

- Och fortsätta den positiva kommundialogen för att få hjälp med anläggningskostnaderna.

Undersökningen blir grunden för fem öppna workshops under hösten där ridskolans framtid och utmaningar ska diskuteras. 

 

 

Fakta

Om ridskolan

• 462 av Svenska Ridsportförbundets cirka 900 medlemsföreningar driver ridskola.

• Ridskolan gör ridsporten tillgänglig för alla.

• Totalt görs cirka 5 miljoner uppsittningar per år på ridskolans stallbacke varje år.

• Svenska Ridsportförbundet kvalitetsgranskar alla anslutna ridskolor.

• Den svenska ”folkridskolan” växte fram på 1950-talet.  

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.