Sirius tappar avtalet med miljardären

Få andra personer har satsat så mycket pengar i en elitklubb. Bedömare tror att Bengt Ågerup bidragit med nära 50 miljoner kronor till Sirius. Men nu blir det inte mer.
Miljonerna ahr strömmat genom Sirius ekonomi under flera år. Nu är klubben på väg upp i Allsvenskan, men då upphör avtalet med miljardären Bengt Ågerup. Foto: TT

 

Avtalet mellan parterna tillkom 2009 när Sirius ramlade ur Superettan.

Sju år senare är klubben på god väg upp i Allsvenskan.

Ständiga miljonbidrag

Men så har det också varit en ständig ström av miljoner från Nexttobe AB, som Bengt Ågerup kontrollerar, till Upplands Spelarutveckling AB.

50 miljoner, det är en dröm för många elitklubbar.

I Sirius har det varit en sanndröm.

Då blir det bra tomt när det är stopp på överföringarna efter den här säsongen.

Och det sker samtidigt som klubben är på att ta steget upp i Allsvenskan.

Han älskar trav

Bengt Ågerup älskar framför allt trav, och hans Stall Zet är stort och allt mer framgångsrikt,men han gillar också fotboll.

Det ska klubbens anhängare vara oändligt tacksamma för.

Målet med investeringarna var och är att skapa en elitverksamhet.

Utan de här pengarna hade klubben inte ens varit halvvägs. 

Men nu går det senaste tre-årsavtalet ut samtidigt som reglerna runt privata spelarinvesteringar är ändrade. Systemet med ett vinstdelningsavtal med rätt till eventuella överskott vid spelarförsäljningar har förbjudits av Fifa.

Ågerups uthållighet

Bengt Ågerup kan väl ändå sägas ha visat stor uthållighet under åren. Att han via bolaget har ägt nästan hela spelartruppen är en sak, men det var väl ändå inte den bästa investeringen som han har gjort...

Ekonomin i klubben har inte varit den bästa. Från en omsättning om 13 miljoner kronor 2008 till 4 miljoner 2011. Med miljonförlusterna som följd, men det fanns ju täckning varje år. 

Upplands Spelarutveckling AB gick in. 

Fast nu har aktiebolaget en vilande verksamhet.

Kamp med Skatteverket

Bengt Ågerup, i dag 73, sålde sina 47 procent aktier i plastikbolaget Q-Med för 2,8 miljarder kronor i februari 2011. Köpare var det schweiziska Galderma som betalade totalt 7 miljarder för bolaget. Han  ägde aktierna via ett holländskt holdingbolag, som i sin tur ägdes av ett bolag i Luxemburg. 

Tack vare den konstruktionen undkom han 1 miljard i svensk reavinstskatt.

Men sedan nästa år går han en kamp med Skatteverket som begär 152 miljoner kronor. Ågerup är skriven i Schweiz sedan flera år, men Skatteverket har uppfattningen att han ska beskattas fullt ut eftersom han vistas i Sverige i långa perioder.

I februari upptaxerades Bengt Ågerup med 186 miljoner kronor vilket innebar ett skattetillägg på 41 miljoner kronor.

Så har han ett och annat att tänka på – utöver fotboll.

En fortsättning utan Ågerup

I Sirius har man försökt hitta ett liv utan Ågerup-miljoner. Klubbchefen Michael Lundgren tillträdde i maj och har fått ärva frågan.

Utan cirka 6 miljonerna årligen i bidrag, hur ska klubben agera, är frågan.

- Jag vill inte gå in i detalj på det. Just nu är det fokus på att avsluta den här säsongen. Sedan pågår det många spår, både i styrelsen och i organisationen, uppger Lundgren för tidningen Uppsala Nya.

- Nu är det fullt fokus på damerna och herrarna som ska slutföra sina säsonger. Efter 5 november när vi har spelat färdigt, efter det så kommer vi börja agera.

Till saken hör att klubben först i ett andra skede beviljas elitlicens av Licensnämnden. Skälet var att klubben hade ett minus på 1,8 miljoner kronor i mars.

Thomas Ejderhov

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.