Vad gör oligarken med miljonerna?

Rysk bandy är i kris. Miljonbelopp har försvunnit och av tidigare 24 elitklubbar finns bara tolv kvar. Publiksnittet har sjunkit till 2 400 per match.
Trudovye Rezervy stadion, där elitlaget Kazan spelade och där åskådarna köade i tiotusental för att se matcherna. Nu gäller ett snitt om 2 400 personer per match. Rysk bandy är i fritt fall. Foto: Jessica Gow, TT

 

Ett storlag som Zorkij från Krasnogorsk (utanför Moskva) har dragit sig ur högsta serien, Superligan. Lag som Dynamo Kazan och Rodina från Kirov har backat ur den ryska cupen som startade i början av oktober

Problemet? Pengar. Allt ljus är numera på ishockeyligan KHL

Idrottens Affärer har tagit del av en artikel från den ryska hemsidan ”Life.ru”. Artikeln är skriven av Dmitry Kuznetsov. IA har bearbetat artikeln och även intervjuat Svenska Bandyförbundets ”utrikesminister” Lasse Wennerholm.

Misstankar mot oligark

Boven i hela dramat är enligt omgivningen Boris Skrynnik, en 68-årig oligark som varit ordförande i det Internationella Bandyförbundet sedan 2005 och dessutom ordförande i det ryska förbundet sedan 2008. Skrynnik omvaldes 2014l på fyra nya år som president i det internationella förbundet.

Den gamla storstjärnan Sergej Lomanov säger att situationen är katastrofal. Han skräder inte orden när det gäller Skrynnik:

- Han har hela bandyn, och rättsväsendet, i sina händer. Han bestämmer och styr alla avgifter som betalas av klubbarna till förbundet. Ingen vet var pengarna går. Det verkar som om Förbundet är hans personliga business.

- För åtta år sen hade vi nästan 70 professionella klubbar, nu finns det bara 35. Bandyn bokstavligen kollapsade, säger Lomanov.

Ideliga domarskandaler

Ett annat problem är domarskandalerna som exploderar varje månad. Köpta domare är vardagsmat. Enligt en sann historia, berättad av en svensk spelare, så sa presidenten inför en final i den ryska cupen:

”Ni får dela på x antal rubel (i svensk valuta en miljon kronor) om ni vinner”. 

Presidenten lade efter segern upp pengarna på bordet. Någon sa:

”Det är ju bara 800 000 kronor”.

Presidenten:

”Domarna ska ha betalt också…”

Drömlöner - förr

Sponsorpengarna från företag, guvernörer och oligarker försvinner. Enligt Wikipedia kunde de bästa spelarna tidigare tjäna motsvarande 4 miljoner kronor per säsong. Många svenska spelare försvann till Ryssland för några år sen och kunde tjäna 1 miljon kronor netto på en säsong. 

Nu har trenden kanske vänt. Ryska stjärnor som Sergej Lomanov jr spelar i vinter i Vänersborg.

I dag finns bara två svenska spelare i Superligan: Erik Säfström, för andra året, och Kristoffer Fagerström, som lämnade Vänersborg inför den här säsongen, i SKA Neftjanik, Chabarovsk, i Fjärran östern. En av få klubbar som har inomhushall. Neftjanik lyckades bäst av de ryska kubbarna i helgens World Cup men föll i semifinalen mot Villa, 3-6.

Första svensk i den ryska ligan var Hans Elis Johansson, 1997-98, i Jenisej. Från 2003 och framåt var det nästan strömhopp av svenska stjärnor till öst: Daniel Mossberg, Göran Rosendahl, David Karlsson, Niklas Spångberg, Stefan Erixon, Jonas Holgersson, Patrik Nilsson, Andreas Bergwall, Magnus Muhrén, Olov Englund… Listan kan göras längre.

Christoffer Edlund, skyttekungen, återvände till Sandviken förra säsongen efter bara en säsong i Jenisej trots att han erbjöds en monsterlön för att stanna.

100 miljoner försvann

I halvmiljonstaden Kirov är klubben Rodina på fallrepet. Bara lån kan rädda klubben från att spela i Superligan den här säsongen.

Vart tar pengarna vägen?

En elitspelare i en elitklubb säger:

- Det är ingen hemlighet att företaget Surgutneftegas sponsrat det ryska förbundet med 100 miljoner rubel , 14 miljoner kronor (kursen är cirka 7 rubel för en krona), men var pengarna går till verkar ingen ha en aning om.

Det viskas i korridorerna om att Skrynnik - som var på plats i Sandviken - besökt ryska storklubbar som är på fallrepet/gett upp och bett dem försöka fortsätta. Pengar finns säkert med i bilden.

I helgen avgjordes World Cup i bandy i Sandviken. Sedan 2010 har ryska lag vunnit undantaget 2014 då Västerås vann. I år var det en helsvensk final, Villa-Västerås, 1-4. 

Sverige behöver Ryssland...

Av det forna storlaget Dynamo Moskva, som deltog i cupen, återstår bara spillror. Laget ställde upp med enbart juniorer och U 21-spelare. Dynamo förlorade alla matcher.

Artikeln från ”Life.ru” var en stor snackis under World Cup i Sandviken. Lasse Wennerholm, som deltog i de internationella mötena i Sandviken, säger:

- Det vore olyckligt om rysk bandy tappar farten. Sverige behöver ett starkt Ryssland för att skapa intresse för VM (som spelas i Sverige nästa år, Ryssland är regerande mästare).

- Om den ryska klubbandyn tappar i styrka är det inte omöjligt att vi får se flera ryssar i svenska klubbar.

VM startade 1957. Sovjet vann elva raka guld innan Sverige bröt sviten 1981 i Chabarovsk. Sovjet/Ryssland har 14 guld, Sverige elva.

Göran Söderlund

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.