Östersund rena säljbutiken

Ingen allsvensk klubb har sålt så många spelare på så kort tid som Östersunds FK. Förmodligen är ÖFK landets näst rikaste klubb efter Malmö FF, som har 457,1 miljoner i eget kapital, mest i Norden. Efter försäljningen av Saman Ghoddos till franska Amiens har Östersund gissningsvis sålt för uppemot 150 miljoner kronor.

Landets mest stryktåliga fans? Östersunds supportrar har tvingats se hur den ena favoritspelaren efter den andre har packat väskorna och lämnat Östersund. Foto: Robert Henriksson / TT

Lägg därtill de 60 miljoner klubben tjänade på sitt Europacupspel så förstår ni att ett nytt kassaskrin var tvunget att köpas in.

Hur mycket fick Östersund för Ghoddos? Hövdingen Daniel Kindberg har uttalat sig i flera medier.

- Vi hade ett bud som var så pass stort att summan hade varit större än den som Alexander Isak (Dortmund, 90 miljoner) gick för i alla fall.

- Det var många som hade ett starkt intresse för Ghoddos. Vi presenterade fyra till fem alternativ till honom. Han valde Amiens med sitt hjärta.

Ghoddos kan debutera för sin nya klubb redan imorgon mot Reims, om alla papper hinner bli klara.

70 miljoner för Ghoddos?

Kindberg säger att transfern är den tredje största i allsvenskans historia. Bara Isak och Zlatan Ibrahimovic har gått för större summor. Den tredje största summan hittills är på cirka 45 miljoner när Markus Rosenberg gick från Malmö FF till Ajax.

Så vad är rimligt att tro? 70 miljoner? Kindberg grämer sig inte över att ÖFK inte accepterade det högsta budet:

- Jag kan aldrig bli besviken på Samana för de val han gör. Han är en stor människa och vi har en fantastisk relation. Vi fick mycket slantar ändå, så vi ska inte gnälla, säger han.

Ghoddos var bäst betald i ÖFK:s trupp. Hans årslön 2017 var 980 000 kronor. Han har skrivit ett femårskontrakt med Amiens. Östersund har en vidareköpsklausul i hans kontrakt på 17,5 -25 procent beroende på hur Ghoddos presterar i klubben.

Den spanska nykomlingen Huesco i La Liga nämner inte Kindberg. Klubben anser sig ha ett underskrivet kontrakt med Ghoddos som binder honom till klubben. Huesco har enligt uppgift vänt sig till Fifa för att få rätt. Vi får se om fortsättning följer.

Så började säljkarusellen

Apropå slantar, klubben har gjort bra affärer tidigare. 2012 sålde Östesund David Accam till Helsingborg för 2 miljoner. Det är den högsta summa som någonsin betalats till en division 1-klubb.

2014 sålde ÖFK Modou Barrow till Swansea för 21,4 miljoner. Då hade ÖFK avancerat till superettan och aldrig har en spelare kostat så mycket I transfer från superettan. 

Tillbaka till nuet. ÖFK:s säljkarusell började i vintras när man sålde Fouad Bachirou till Malmö FF för 15 miljoner.

Sen fortsatte karusellen. Tränaren Graham Potter med nyskrivet fyraårskontrakt med ÖFK gick till Swansea. ÖFK fick 10 miljoner.

Försvarsresen Sotirios Papagiannopoulos köptes av Köpenhamn för 15 miljoner.

Stjärnfallet fortsatte med försäljningen av Ken Sema till Watford för 35 miljoner.

Lagkaptenen Brwa Nouri såldes till Bali United i den indonesiska ligan. Summan okänd men så här sa Kindberg:

- Vi fick så bra betalt att vi inte kunde tacka nej.

Vad betyder det? Tio miljoner? 20 miljoner?

Alhaj Gero köptes av Esteghal FC i den iranska ligan. Summan låg mellan 5 och 10 miljoner.

Gabriel Somi såldes till New England Revolution i den amerikanska ligan. Summan var 4 miljoner.

Johan Bertilsson såldes till Dalkurd men flyttade nyligen till Örebro SK. Summan okänd.

Kroon den mest kände

Östersund har inte bara sålt utan köpt också. Ingen med stjärnglans men Simon Kroon är ett etablerat namn. Han köptes från Midtjylland. Summan fem miljoner har nämnts.

Ghoddos har på osdsports hemsida beskrivit hur han mått den senaste tiden med rykten hit och dit. 

- Nu kan jag vara ärlig och säga att det har varit jättejobbigt. Men jag har haft bra stöd av familj och lagkamrater under den här tiden som har varit påfrestande, säger han.

Vi mer än förstår det. 

Ett avskedsbrev som berör

Ghoddos har skrivit ett avskedsbrev (där skriver han inte hur han mått den senaste tiden) som finns på Östersunds hemsida. Han inleder med att ”det här är det svåraste brev jag någonsin har skrivit… Ni vet hur mycket jag älskar Östersund och hur mycket jag har älskat att spela för Östersunds FK… Det känns som jag inte vill somna i natt. 

Sen fortsätter han med att tacka alla som gjort hans resa möjlig:

”Jag har alltid gjort mitt bästa för Östersunds FK och om jag har gjort någon besviken under min tid i Östersund så vill jag passa på att säga förlåt”.

Kan man göra annat än tycka om en sådan person och önska honom lycka till?

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.