Klubbarnas ekonomi ska granskas

Många av landets elitlubbar i bollsporterna lever över sina tillgångar. Inom svensk bandy har man nu beslutat att göra något radikalt. Det finns en oro för den ekonomiska utvecklingen och oron bara ökar. De senaste säsongernas frågetecken runt ekonomin har diskuterats i olika sammanhang, Stora underskott på en del håll och handlingsplaner som inte varit tillräckligt verklighetsförankrade har skapat allt större frågetecken. Nu inleder Bandyförbundets styrelse en utredning om föreningarnas ekonomi. 

Nu ska bandyklubbarna och deras ekonomi utredas av förbundet.

Stora underskott har kommit i dagen i samband med att årsredovisningarna levererats och utöver det lever flertalet föreningar med små och mycket begränsande marginaler. För luttrade bandyledare är svårigheter att få ekonomin att gå ihop ingenting nytt, det hör till bandyns vardag, men detär inte förmildrande.

Syna elitlagen i första hand

Det finns naturligtvis många frågor som måste besvaras. Det handlar om allt från tillväxtproblem, begränsad dam- och flickverksamhet och spelarlöner till otillräckliga resurser inom administration och marknad med mera. 

Bandyförbundet har därför tagit initiativ till en utredning där framför allt elitföreningarnas ekonomi ska belysas. Utredningen ska förhoppningsvis resultera i förslag till lämpliga åtgärder. Däri ingår också att se över regelverket för elitlicens. Bandyförbundets generalsekreterare Peter Hodor har tagit fram  direktiven för utredningenpå uppdrag av förbundsstyrelsen.

Hälften av alla bandyklubbar hade minusresultat ekonomiskt förra året och några av dem har inte elitlicensen klar för kommande elitseriesäsong. Två av de främsta, Hammarby och Sandviken, har stora problem.

Införa lönetak?

- Vi ska också diskutera effekterna av ett lönetak. Det skulle till exempel kunna vara så att en viss summa av föreningens intäkter får gå till löner. Resten ska användas till ungdomsverksamhet, damverksamhet, kansli och marknad och så vidare, säger Stig Bertilsson.

Utredningen inleder nu sitt arbete och den sluliga rapporten ska lämnas till Bandyförbundets styrelse ivår. Projektledare i utredningen är Sture Gustafsson, i dag projektledare centralt på RF/SISU och med en mångårig och gedigen föreningsbakgrund. Han var tidigare under många år distriktsidrottschef i Västergötland.

Utredningen kommer att ledas av landshövdingen i Uppsala, Göran Enander. Vidare ingår Pär Höckert och Per-Anders Gustafsson från Bandyförbundets styrelse, Kjell Gustafsson, ledamot i förbundets licensnämnd, Christian Ehn och Bo Ribers som representanter för elitserieföreningarna samt Nichlas Lindén från Allsvenska Serieföreningen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.