Kommunen medger att HIF får hjälp

Helsingborgs kommun hjälper allsvenska HIF ekonomiskt igen. En avbetalningsplan för förra årets uteblivna hyra för Olympia har förhandlats om så att HIF får åtta år i stället för två år på sig att bli kvitt skulden. Klubben får betala en betydligt lägra summa per månad än som tidigare var avtalat.

2017 stod nya Olympia klar i Helsingborg. Arenan har en publikapacitet på 16 000 personer, varav 14 000 sittplatser. Nu har HIF och kommunen enats om nya hyresvillkor. Foto: Andreas Hillergren / TT

Under 2018 betalade HIF bara den fasta hyran för Olympia för årets tre första månader. Sedan upphörde inbetalningarna samtidigt som klubben hänvisade till fordringar till staden som först skulle regleras innan HIF fortsatt hyra. 

hyresskul om 2 miljoner

Svaret från Helsingborgs stad blev att klubben skulle betala sin hyra och att eventuella fodringar som HIF hade funnit var en följd av oklarheter i det senaste hyresavtalet för Olympia, det skulle regleras på annat sätt.

Under sensommaren möttes HIF och staden ett flertal gånger för att försöka reda ut vad som gällde. Ii början av september kom parterna överens om ett avtal. Där regleras olika skulder mellan kommunen och HIF och det konstaterades att HIF hade hyresskuld för Olympia på 1 976 093 kronor.

Den skulden skulle HIF åtgärda via en avbetalningsplan. I två år skulle klubben betala 82 337 kronor i månaden.

Men den planen gäller inte längre. I slutet av december förra året skrev kommunen och HIF ett nytt avtal. Skulden blir nu i stället till en tilläggshyra som inkludera en ränta på 3 procent. Den hyran gäller fram till 2026 och varje månad ska klubben betala 23 054 kronor.

Enligt fastighetsdirektör Fredrik Hjort var det HIF som tog initiativ till det nya avtalet.

-De kom till oss och sa att deras ekonom var svag, säger han.

Ville underlätta för HIF

-Varför gick ni med på att ändra avtalet?

-I något avseende var det väl att på marginalen kunna underlätta deras situation. Det blir ju lite mindre pengar som de ska betala de kommande åren.

-Är det så att kommunen sträcker ut en hjälpande hand till HIF?

-Det är ju inte så att vi efterskänker några pengar men vi hjälper dem i den här situationen, så ser jag det.

Det är bara avbetalningsplanen som kommunen har gått med på att ändra. Grundavtalet om hyran av Olympia ligger fast och HIF ska betala 452 833 kronor i månaden i fast hyra. Och den första hyran för i år har föreningen betalat i tid.

Det är inte första gången som kommunen och HIF har ändrat i ingångna avtal till HIF:s fördel och turerna kring klubbens hyra har varit många. På fastighetskontoret börjar man bli luttrade.

-Ja vi hade ju föredragit att HIF hade en god ekonomi och gjorde rätt för sig i tid som alla andra hyresgäster även om den här förändringen inte är så stor, säger Fredrik Hjort.

"Vi är inte större"

I en kommentar säger HIF:s ordförande Krister Azelius att det stämmer att det var HIF som tog kontakt med kommunen.

-När vi såg att vårt resultat för 2018 skulle bli  betydligt sämre än vi förutsätt så var vi tvungna att  försöka säkra vår framtida likviditet, säger han.

Det nya avtalet innebär att HIF istället för att under två år skulle betala runt 80 000 kronor i månaden  i stället får åtta år  på sig och skall betala runt 20 000 kronor i månaden.

-En skillnad på 60 000 kronor i månaden  innebär 720 000 kronor mindre att betala på ett år. Och att vi inte behöver göra det under de kommande två åren betyder mycket. Vi är inte större och vår ekonomi inte bättre än att det gör det, säger Krister Azelius.

Han håller med fasighetsdiktören Fredrik Hjort om att det här är en hjälp för HIF men han betonar att hjälpen inte är gratis.

-Vi betalar faktiskt en marknadsmässig ränta på tre procent på vår hyresskuld, avslutar Krister Azelius

Håkan Svensson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.