AIK Bandy granskas och kritiseras

AIK Bandy har gjort en raketresa och är klart för elitserien. Men står allt rätt till i klubben? Enligt Bandypuls har bolag bakom AIK en skatteskuld på 828 712  kronor enligt kronofogden. Skatteverket har misstankar om att svarta löner har förekommit.

Pelle Fosshaug, en av svensk bandys främsta affischnamn, var en flera namnkunniga spelare och ledare som värvades till AIK.

 

Det är många i bandy-Sverige som undrat över vad pengarna kommit ifrån när AIK gjort sina stjärnvärvningar. Inför den här säsongen anställdes ikonerna Pelle Fosshaug och Andreas Bergwall som tränare, Bergwall dessutom som målvakt. 

Bandypuls har satt AIK under lupp. Det visar sig vara en riktig svart soppa. Redan för två år sedan uppstod problem med obetalda skatter i ett bolag med tydliga AIK-kopplingar. AIK bandy AB omvandlades, bytte namn och försattes i konkurs.

Nytt bolag bildades

Ett nytt bolag, Snöbollseffekten 1718, bildades plötsligt i april 2018.  Med från start i alla sammanhang har varit två kända namn: svensk bandys storsponsor Marco Engberg och den kontroversielle AIK-kändisen Jonas Galotta.

Två månader senare avregistreras ordföranden Marco Engberg och styrelseledamoten Jonas Galotta från bolaget med två minuters mellanrum. Kvar blir en man i styrelsen, en 50-åring. I det här skedet inleds en konkurs.

När det AIK-kopplade bolaget undersöks av likvidator och konkursförvaltare under sommaren och hösten 2018 upptäcks att bolaget saknar tillgångar samtidigt som det finns skulder på 385 725  kronor som nu växt till mer än det dubbla. Skulderna gäller skatter och arbetsgivaravgifter. Vem som äger bolaget vet man inte.

Senare visade det sig att Snöbollseffekten 1718 inte har någon bokföring eller årsredovisning samt att det gjorts mängder av ej bokförda utbetalning från bolagets bankkonto. I ett dokument från Solna tingsrätt framgår det att konkursprocessen genomfört samtal med Skatteverket ”som misstänker svarta löner”.

 Handlingar från Skatteverket visar att bolaget i augusti 2017, när det fortfarande hette AIK bandy, hade så stora brister att godkännandet för F-skatt återkallades.

Tredje mannen visste inget

I ett mejl till Bandypuls skriver Marco Engborg ”att bolaget gjort rätt för sig i alla dess delar”. Engborg var ordförande i det konkursade bolaget.

Tredje mannen, 50-åringen, kallas sensommaren 2018 till Solna tingsrätt för att under ed berätta sanningen om vad som hänt i bolaget.

- Han visste ingenting, berättade konkursförvaltaren.

Helena Ståbi är konkursförvaltare. Hon säger:

- Jag har ännu inte anmält misstanke om bokföringsbrott men kommer det inte in någon bokföring så kommer jag så klart att göra det.

Jonas Galotta pekas ut som den starke mannen i AIK:s bandy. Efter att han har varit kallad tre gånger till Solna tingsrätt dök han upp i fredags, sju månader efter bolagets konkurs. I ett edgångssammanträde hävdade Galotta att han inte hade någon kännedom om skulderna och hänvisar till andra.

Vad gör licensnämnden?

Göran Ersmarker är ordförande i Bandyförbundets licensnämnd. Han känner till och följer ärendet. Han tycker att det är underligt att det gått flera månader utan att konkursförvaltaren fått någon redovisning från bolaget.

-  Jag kan inte uttala mig om detaljer i det här läget. Det här bör vi ta inom Bandyförbundet med våra olika roller. Om det visar sig att det finns undanhållen information hamnar det naturligtvis i ett annat läge.

Med det måste Ersmarker mena att en omprövning av AIK:s redan godkända elitlicens kan återkallas. Licensnämnden är inte känd för sina hårda nypor. Det ska bli mycket intressant att se vad som händer med AIK och deras licens.

Göran Söderlund

Fakta

Källa: Bandypuls

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.