DO lyder Svenska fotbollförbundet

Svenska fotbollförbundet ville att DO, diskrimineringsombudsmannen, skulle hålla ersättningarna till damerna och herrarna sekretessbelagda. Förbundet får som det vill. 

MFF var föregångare inom svensk fotboll när det gäller lika värde. I juli anslog klubben i en kampanj betydelsen av vikten att respektera varandra.

 

DO:s sekretessgranskning blev klar under tisdagen. Nu säger DO:s pressansvarige Clas Lundstedt till Göteborgs-Posten att det omfattande yttrande som DO ska göra på de uppgifter som inkommit kan ”ta ett par månader, kanske upp till ett halvår”.

 

Upprinnelsen till diskussionerna var en debattartikel i Expressen i somras skriven av makarna Rung, Nina, kriminolog och föreläsare, och Peter, jämställdhetsstrateg. De ansåg att ”lönediskriminering på grund av kön förelåg”.

De efterlyste att ersättningarna till dam – och herrlandslaget skulle bli offentliga. Och det startade debatten som fortfarande pågår.

Förbundet: Ersättningarna jämlika

På måndagen fick DO SvFF:s yttrande. Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand sa till TV 4:

” Vi respekterar de avtalen vi ingått och det är ganska vanligt många gånger att sådana här ersättningar stannar mellan dem som ingått avtalen”.

Förbundets yttrande fanns att läsa på deras hemsida. I ett 24 sidor långt yttrande skriver SvFF att ersättningarna som betalas ut till stor del är jämställda.

Det påståendet är inget som Fotbollskanalens frispråkige och läsvärda krönikör Olof Lundh faller på läppen. Han säger till TV4:

- Det är uppenbart att man (SvFF, vår anm) fortfarande mörkar siffrorna. Nu får vi ju lita till Förbundets tolkning och vad man har gjort bra. Det där trist att man inte tar chansen och visar hur det ligger till när man har möjligheten.

Förbundet vill inte att avtalen ska vara offentliga, hur tolkar du det?

Att man helt enkelt inte gillar att man ska få insyn i det. Det gör ju att man kan undra vad som döljs därbakom. Varför kan man inte visa det om man nu är så stolta och progressiva? Då borde man kunna ta fram de här siffrorna. Det vill man inte och antagligen är det för att om man visade siffrorna så skulle det sticka i ögonen på folk och öka trycket på förbundet.

Fifa och Uefa de största bovarna

Både Håkan Sjöstrand och damlandslagets kapten Carolina Seger säger att det där dags för Fifa och Uefa att släppa handbromsen och börja gasa.

Seger säger att damernas landslagsavtal blev klart i mitten av november 2017. ”Jag har ingen aning om hur det såg ut innan. Har det varit jämställt innan så är det jättebra men det har vi aldrig sett eller någon annan visat. Hon fortsätter.

-  De största bovarna är Uefa och Fifa. Det kan vara skillnader men skillnaderna kan inte fortsätta att öka, säger Seger till TT.

Herrlandslaget fick 167 miljoner kronor för sin kvartsfinalplats i VM. Damernas VM-ersättning för bronset: 24 miljoner kronor.

Fifa och Uefa har lite att jobba på. Fortsättning följer som det brukar heta…

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.