- 40 miljoner, det är ett katastrofresultat

Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i  balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen 

- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.

Hoppet är det sista som överger människan. Men nu börjar det bli snålt med tid Jämtland.

Exakt var det 16,1 miljoner som skulle komma från det brittisktstyrda företaget. Pengarna skulle skickas i tre omgångar med start i november 2019. Ännu har ingen krona kommit från företaget.

Den anonyma källan säger till Sportbladets reporter Robert Laul att det negativa, egna kapitalet blir 20 miljoner.

Källan förnekar att klubben kommer att gå i konkurs men att det måste in pengar från lokala företagare, det måste göras nedskärningar och ”jobbas jävligt hårt”.

Klara vid midnatt

Till Fotbollskanalen säger klubbens pressansvarige Niclas Lidström att klubben inte kommer att kommentera årsredovisning.

- Vi jobbar för fullt för att fram årsredovisningen vid midnatt. Vi kommer att lägga ut någonting under dagen, något spännande och roligt.

Martin Holmgren är ordförande i Svenska fotbollförbundets överklagande nämnd som beviljade ÖFK elitlicens sedan SvFF i ett först skede nekat klubben licensen. Han säger bland annat till Fotbollskanalen:

- För min del är det här ärendet avslutat i och med att vi tog vårt beslut. Vad som händer nu ser jag ingen anledning att kommentera. Det finns inget nytt att säga.

Under onsdagen släppte klubben sin årsredovisning.

Skillnaden  mot 2018 är markant. Under 2018 var klubbens intäkter 137 miljoner kronor, mot 47 miljoner under 2019. Men även matchintäkterna minskade kraftigt, från dryga 28 miljoner kronor till 14 miljoner. Och med mindre spel internationellt sjönk ersättningen från Uefa, 13 miljoner mindre kom den vägen 2019.

Då var det en mindre tröst att sponsorintäkterna ökade från 7 till 10 miljoner kronor. 

Kostnaderna för tävlings-och träningsverksamheten sjönk från 46 miljoner 2018 till enbart 12 miljoner under 2019. 

Noterbart, totalt har kostnaderna minskat från 123 miljoner kronor till 99 miljoner kronor.

Till kostnadsdelen hör också att klubben har reserverat 10 miljoner för att lösa Saman Ghoddos-affären, där ÖFK är dömt till ett skadestånd på 40 miljoner kronor tillsammans med spelaren. En dom som är överklagad. 

Trots allt bär vd Lennart Ivarsson på vissa förhoppningar. Till lokaltidningen ÖP säger han 

- Absolut, jag har fortfarande tron på att affären med de 15 sponsormiljonerna från Puls8 kan gå i lås. Jag för fortsatta förhandlingar med ägarna, men mer än så vill jag inte säga. Vi har sekretess utåt, sa han under onsdagen.

Så är tanken med Puls8

Varför kom ÖFK i kontakt med Puls8? Meningen var att företaget skulle öppna en större verksamhet i Östersund inom området idrottsmedicin. Det handlade om rehabiliteteringsmaskiner som bland annat skulle hjälpa till med blodcirkulationen.

När 2020 inleddes hade ÖFK ett negativt eget kapital på 20,4 miljoner kronor och i kassa- och banktillgångar förfogade klubben över dryga 600 000 kronor.

Revisorn Jens Edlund har i verksamhetsberättelsen gett sitt utlåtande om årsredovisningen och klubbens ekonomi. ”Klubben är "beroende av kraftigt ökade intäkter samtidigt som ÖFK även får in ytterligare kapitaltillskott och nyemissioner för att klubben ska klara av driften”. Edlund menar att det finns "betydande tvivel om bolagets förmåga att fortsätta verksamheten". Edlund skriver också att finansieringen saknas för att säkra bolagets fortlevnad.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.