Fem klubbars existens hotad

Så påverkas allsvenska klubbarna ekonomiskt av covid-19. Här är den hotfulla situationen.

EY:s fotbollsrapport innehåller i år en analys av hur covid-19 och förbudet mot större publika sammankomster kan påverka Allsvenskan. Granskningen visar att efter två hemmamatcher utan publik skulle fem av de allsvenska klubbarna uppvisa ett negativt eget kapital och behöva ett kapitaltillskott. Så illa är det.

På knä. En hotfull bild visar dagens situation för Elitfotbollen

Den uppskjutna seriestarten får konsekvenser för klubbarna som inte bara är kopplat till personalkostnader utan även ideella engagemang. Samtidigt skapas fina initiativ som är positivt för klubbarna där exempelvis supportrar stöttar.

Riskanalys förskräcker

Mot bakgrund av Folkhälsomyndighetens förbud mot större publika sammankomster på grund av covid-19 har revisions- och rådgivningsföretaget EY gjort en riskanalys för att visa hur ett bortfall av publikintäkter påverkar de allsvenska klubbarnas ekonomi. 

Analysen presenteras i rapporten ”Hur mår svensk elitfotboll?”. För att uppskatta bortfallet av publikintäkter har EY analyserat hur klubbarnas eget kapital påverkas. 

Där framkommer att redan efter två hemmamatcher utan publik skulle fem av de allsvenska klubbarna uppvisa ett negativt eget kapital och behöva ett kapitaltillskott. Kommer hela säsongen spelas inför tomma läktare kommer 9 av de 15 analyserade klubbarna ha ett negativt eget kapital. Bara 6 av 15 klubbar har alltså ett eget kapital som är större än publikintäkterna. En brutal sanning.

- Vi har som ett första steg valt att basera analysen på enbart publikintäkter. Klubbarna har olika möjligheter och åtgärder för att kunna reducera sådana effekter utöver de krispaket som presenterats från regeringen. 

Fem klubbar i riskzonen

- Vår analys visar att det är fem klubbar som närmast är i behov av kapitaltillskott efter två hemmamatcher utan publik; GIF Sundsvall, Falkenbergs FF, IK Sirius FK, Helsingborgs IF och Östersunds FK. 

- Kanske handlar det om att det sker ännu tidigare och ytterligare någon klubb då vi i nuläget enbart räknat på intäktsbortfallet kopplat till publikintäkter, sedan har vi andra intäktsströmmar som påverkas vid tomma läktare, säger Mikael Bergsten, partner och auktoriserad redovisningskonsult på EY och medförfattare till rapporten.

Publikintäkterna varierar stort mellan klubbarna. Allsvenskans publikintäkter står totalt för 21 procent av nettoomsättningen. Klubbarna är olika känsliga för hur denna intäktsström påverkas och har olika förutsättningar att hantera kostnader, t.ex. äger vissa klubbar sina arenor medan andra hyr. Klubbarna har generellt en stor andel fasta kostnader. Personalkostnaderna står för 55 procent av klubbarnas totala kostnader.

Personalkostnader högst

- Att dra ner på personalkostnader och samtidigt behålla klubbens sportsliga förmåga är svårt. Risken är att klubbarna minskar sina kostnader genom att dra ner på ideella engagemang såsom barnidrott, integrationsprojekt och liknande då också bli lidande. 

- Publikintäkterna har med andra ord en stor påverkan på klubbarna, eftersom vinstmarginalen redan är pressad i många klubbar. Klubbar med ett stort eget kapital en klar fördel, säger Carlos Esterling, partner och auktoriserad revisor på EY och medförfattare till rapporten.

Blir situationen långvarig påverkas andra likviditetsströmmar som t.ex. merchandise och sponsorintäkter. Dessutom, den ekonomiska krisen i näringslivet kan även drabba sponsoravtal. Det är risk för att företag prioriterar om och ser över sina utgifter och investeringar. 

- Vi ser redan nu hur klubbarna aktivt försöker hantera situationen med uppskjutna matcher genom framförallt att reducera personalkostnader och bland annat genom att permittera spelare och säga upp personal. 

-Tyvärr kan situationen i förlängningen även gå ut över andra viktiga engagemang i klubbarna för att lyckas hålla sig över ytan som ideella engagemang. - Ytterligare en aspekt är att 2019 stod spelarförsäljningar för 14 procent av klubbarnas totala intäkter. Den posten kan försvinna i ganska stor omfattning om det inte blir spel över en längre tid, det kan få stora effekter på ekonomin, säger Mikael Bergsten.

Hjälpinsatser krävs

- Vi vet att centrala partners till Svensk Elitfotboll (SEF) beslutat att betala ut de första sponsorpengarna i förskott för att klara av likviditeten i klubbarna, vilket var oerhört viktigt för många av klubbarna. Det är också roligt att många fina engagemang skapas runt klubbarna där t.ex. supportrar går in för att hjälpa klubbarna genom framförallt donationer. 

Samtidigt tar supportrarna också stryk av coronaviruset. Hur ser deras ekonomi ut framöver? Dessutom kan pengarna från näringslivet bli mindre, beroende på vad det här får för konsekvenser för företag. Alla bolag ser ju över sina kostnader nu, säger Carlos Esterling.

Han och kollegan betonar:

- Den är en kritisk situation för klubbarna precis som för övriga näringslivet som påverkas av coronapandemin. Nu gäller det för klubbarna att prioritera, fattar rätt beslut och hålla ut.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.