"Styrelsen väljer att spela roulette"

Stockholms-distriktet,  StKf, konståkningens största distriktsförbund med 37 av totalt 150 klubbar i ryggen, kräver en fullständig ekonomisk redovisning.och ordföranden Peter Nordahl är rädd för framtiden. I skrivelse till förbundet konstaterar Stkf följande ” att förbundet förefaller uppenbar risk att förbruka hela det egna kapitalet och gå i konkurs". Nordahl menar  att”Svenska Konståkningsförbund hotas av ekonomisk ruin och konkursspöket jagar mångåriga ordföranden Katarina Henriksson.  

Katarina Henriksson, ordförande i Svenska Konståkningsförbundet, tillbakavisar kritiken.

 

Hela havet fortsätter att storma kring  Henriksson, sedan 18 år ordförande och tidigare ifrågasatt för uppgifter om mobbing och psykningar av aktiva samt vikthets inom förbundet.

StKf har granskat förbundets ekonomi och ordföranden Peter Nordahl är rädd för framtiden. I skrivelse till förbundet konstaterar Stkf följande ” att förbundet förefaller uppenbar risk att förbruka hela det egna kapitalet och gå i konkurs”

Pekar mot konkurs!

-Med den kännedom vi har, och med redovisade bokslutssiffror pekar allt mot konkurs. Våra slutsatser har inte motvisats, Henriksson svarar tyvärr med dimridåer och en förhoppning om att kommande VM i Globen, i mars 2021, ska rädda förbundets ekonomi, hävdar Peter Nordahl.

-Vår genomgång visar i nuläget på en brant uppförsbacke, en prognos som är byggd på deras egna siffror, och att balansera förbundets ekonomi mot ett VM-arrangemang är riskfyllt, säger Peter Nordahl.

-Förbundsstyrelsen väljer att spela roulett, och där hela insatsen är svensk konståkning. Varför inte visa fram ett kvartalsbokslut från 31 mars 2020? Men det vägrar Katarina Henriksson, varför vill hon inte det, frågar Peter Nordahl.

StKf hävdar att Katarina Henriksson grovt missköter förbundet, är maktfullkomlig har en dold agenda, och saknar förmåga, eller vilja, att dela med sig av relevant information, som kvartalsrapporter.

Inga anmätkningar från revisorerna

-Det är vansinne, det StKf  håller på med. Förbundets revisor har inga anmärkningar på vår ekonomi, vi har också öppet redovisat det underlag som StKf har begärt. Jag är helt oförstående till deras agerande, säger Katarina Henriksson.

Förbundet håller årsmöte i september och Katarina Henriksson avser att kandidera för ytterligare en mandatperiod. Som nämnts har förbundet skakats av flera händelser som svärtat konståkningen. En extern utredning ska i närtid presentera svar på de frågeställningar som väckts inom Henrikssons fögderi.

-Tränare och andra har uppträtt olämpligt mot aktiva. Självfallet beklagar jag det, och det kan inte ursäktas, säger Katarina Henriksson.

Ett VM-arrangemang är under normala år en kassmagnet. Det senaste mästerskapet i Norden, i Helsingfors 2017, lämnade ett överskott på 35 miljoner kronor. 2020 års mästerskap, Montreal i mars, ställdes in på grund av corona-smittan.

Det officiella beskedet om Stockholm som VM-arrangör 2021 har inte lämnats av ISU, det internationella förbundet. Katarina Henriksson hävdar dock att ISU förskotterat ett delbelopp av de tio miljoner kronor som normalt är ISU:s arrangörsbidrag.

Frågan är i vilken grad co-vid 19 kommer att påverka mästerskapet 2021. Arrangörens huvudsakliga intäkter baserar på publiken, där det asiatiska intresset, läs Japan, är dominerande.

Arenahyran för mästerskapet beräknas till 20 miljoner kronor, övriga kostnader resor och hotell, funktionärer med mera är i storleksordningen 20 miljoner kronor. Först därefter kan roulettkulan snurra in ett räddande överskott för svensk konståkning – och Katarina Henriksson.

Biljettförsäljningen planeras att börja i juni 2020.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.