Skidspår för 21 miljoner kr

Framtiden är redan här, resonerar de styrande inom Vasaloppet, och investerar. Först står ett sex kilometer långt frysspår som ska garantera åkbart underlag under sex månader till en kostnad av 21 miljoner kronor. Dessutom har de allt varmare vintrarna fått staben att fråga sig om man kan hålla fast vid den heliga helgen, första marssöndagen varje år för det klassiska loppet.

Framtiden är redan här, resonerar de styrande inom Vasaloppet, och investerar. Först står ett sex kilometer långt frysspår som ska garantera åkbart underlag under sex månader till en kostnad av 21 miljoner kronor. Dessutom har de allt varmare vintrarna fått staben att fråga sig om man kan hålla fast vid den heliga helgen, första marssöndagen varje år för det klassiska loppet. 

Moras kommunfullmäktige har godkänt att Moraparken AB, tillsammans med organisationen för Vasaloppet, köper eller bildar bolaget Frozen Track AB.

Projektledare och vd för det frusna skidspåret är Mats Budh, vd för Vasaloppet sedan 1992, men som nu har lämnat posten. Mats Budh och Moraparkens vd Hans Olof Bogren offentliggjorde planerna och prislappen, totalt 21 miljoner kronor med tillägger att finansieringen ska klaras med extern hjälp.

Budh och Bogren betonade dessutom att Mora kommun inte ska behöva betala en krona. Däremot kunna räkna in åtskilliga nya besökare som förlägger sin skidträning till Mora. Första stavtaget på det konstgjorda snöspåret ska ske i oktober nästa år.

Spåret blir sex kilometer långt, från Moraparken till Hemus tur och retur tillgängligt för alla under sex månader. När vädret tillåts ansluts också en slinga med natursnö som får ett underlag av specialasfalt för att under sommaren också kunna användas av rullskidåkare, go-cartåkare med flera.  Inledningsvis satsar Moraparken 294 000 kronor, i form av aktiekapital, medan Vasaloppet går in med 306 000 kronor.

Därtill finns förhoppningar om 5,25 miljoner kronor som stöd från Nutek. Men framför allt påbörjas jakten på samarbetspartners på 15,75 miljoner kronor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.