Nationalarenan blir AIK:s hemmaplan

4 000 sittplatser förvandlas till 7 000 ståplatser, i första hand för Black Army. Därmed är parterna nära en slutlig lösning och det innebär att Nationalarenan också blir AIK:s hemmaplan när Råsunda rivs.

Idrottens Affärer kan i dag avslöja att förhandlingarna mellan Arenabolaget och AIK har avancerat rejält den senaste tiden. Parterna har träffats vid fem tillfällen och diskussionerna har tagit form och för AIK på ett gynnsamt sätt. Det innebär att Nationalarenan får en prägel av Gnagets egen arena vid match.

Samtidigt som det tillkännages att Peab blir byggherre med en order om 2,2 miljarder kronor, att första spadtaget sker den 5 juni och att invigningen sker 2012 framkommer att de segslitna diskussionerna är på väg mot en lösning. Swedbank Arena, som är det officiella namnet, har utvecklats med målet att AIK också ska spela där. Från Råsunda till den nya arenan är det två utsparkar och Solna är klubbens hemvist.

Men tvivlet inför identitet och hemhörighet på en ny arena, inte minst oroliga frågor från Black Army har stökat till planeringen. Därtill är det många ekonomiska frågor som måste lösas. På Råsunda hyr AIK i dag in sig via avtal med Svenska fotbollförbundet som är ägare. Swedbank Arena har fem ägare, där förbundet står för en tredjedel och är största ägare.

I AIK har diskussionerna bitvis varit heta och tvingat styrelsen till att verka förutsättningslöst och till och med titta på ett sådant alternativ som att bygga eget. En arenakommitté är också tillsatt och där ingår representanter för fansen. Men kalkylerna för en egen stadion visar avskräckande siffror både vad det gäller uppförande och drift. Samtidigt har AIK i samtalen med Arenabolaget nått framgångar.

- Vi träffades senast i måndags och har nu en bra dialog. Då tänker jag både på en AIK-profil när det är match och det rent kommersiella, bekräftar Mikael Albinsson, marknadschef för arenaprojektet.

- Framför allt känns det bra att vi har hittat en lösning för Black Army. Nu är det tänkt att vi förändrar nedre nivån på den norra kortsidan och därmed blir det 7 000 ståplatser av 4 000 sittplatser.

Därutöver ska parternas enas om hyresnivå samt fördelningen av intäkter från reklam, kiosk och restauranger, loger med mera.

- Det handlar ju om att maximera intäkterna och sedan göra upp om affärerna. Det är ju ett gemensamt intresse, betonar Mikael Albinsson.

Till saken hör att Peab som byggherre också är en framträdande sponsor till just AIK. Ett Peab som nu har fått en order värd närmare 2,2 miljarder kronor. Utöver arenan ska Peab även stå för infrastrukturen runt nya Nationalarenan. Det är ytterligare en order om en miljard kronor.

Tidigare har också arenans huvudsponsor, Swedbank, klarlagt finansieringen mitt i finanskrisen. Dessutom har det bildats ett Swedish Arena Management KB, som ska ansvara för arenans verksamhet med ideliga evenemang, matcher som konserter.

Den 5 juni inleds det som beskrivs som Sveriges största byggarbetsplatser de kommande 38 månaderna.

Thomas Ejderhov

Sydafrikamannen (inte verifierad)

tors, 2009-05-14 21:27

1. Hur kan de anställa vem som

Hur kan de anställa vem som helst som marknadschef för arenaprojektet??

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2009-05-14 22:57

2. 4000 ståplats? Allt under

4000 ståplats? Allt under 8000 är larvigt? Vi kan ju för fan inte halvera klacksektionen med en ny arena? Nej, det ska vara minst 7000 för ståplats inte under det.

Råsundafettot (inte verifierad)

fre, 2009-05-15 05:29

3. Nu är det ju knappast frågor

Nu är det ju knappast frågor från Black Army som strulat till det hela för pajasarna i Arenabolaget utan snarare att man där varit helt tondöv för vad folk vill ha när de går på fotboll. Och klart blir det inte förrän AIKs medlemmar röstat om saken.

ignore (inte verifierad)

fre, 2009-05-15 15:44

4. Journalistik?

Vad är detta för usel journalistik? Hur kan man skriva "enligt nytt avtal" i bildtexten när det inte finns något avtal? Dessutom verkar det som att artikelskribenten har vänt upp-och-ned på begreppet sittplats/ståplats. När man ersätter sittplats med ståplats så får man rimligtvis fler ståplatser (så jag förmodar att det som sades var att 4000 sittplatser blir 7000 ståplatser). Som sagt, uselt.

Anonymous (inte verifierad)

fre, 2009-05-15 15:56

5. betyder det då att arenan

betyder det då att arenan kommer att ta 3000 mer platser än beräknat om det nu blir 7000 ståplats av 4000 sitt?
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.