Nationalarenan blir AIK:s hemmaplan

4 000 sittplatser förvandlas till 7 000 ståplatser, i första hand för Black Army. Därmed är parterna nära en slutlig lösning och det innebär att Nationalarenan också blir AIK:s hemmaplan när Råsunda rivs.

Idrottens Affärer kan i dag avslöja att förhandlingarna mellan Arenabolaget och AIK har avancerat rejält den senaste tiden. Parterna har träffats vid fem tillfällen och diskussionerna har tagit form och för AIK på ett gynnsamt sätt. Det innebär att Nationalarenan får en prägel av Gnagets egen arena vid match.

Samtidigt som det tillkännages att Peab blir byggherre med en order om 2,2 miljarder kronor, att första spadtaget sker den 5 juni och att invigningen sker 2012 framkommer att de segslitna diskussionerna är på väg mot en lösning. Swedbank Arena, som är det officiella namnet, har utvecklats med målet att AIK också ska spela där. Från Råsunda till den nya arenan är det två utsparkar och Solna är klubbens hemvist.

Men tvivlet inför identitet och hemhörighet på en ny arena, inte minst oroliga frågor från Black Army har stökat till planeringen. Därtill är det många ekonomiska frågor som måste lösas. På Råsunda hyr AIK i dag in sig via avtal med Svenska fotbollförbundet som är ägare. Swedbank Arena har fem ägare, där förbundet står för en tredjedel och är största ägare.

I AIK har diskussionerna bitvis varit heta och tvingat styrelsen till att verka förutsättningslöst och till och med titta på ett sådant alternativ som att bygga eget. En arenakommitté är också tillsatt och där ingår representanter för fansen. Men kalkylerna för en egen stadion visar avskräckande siffror både vad det gäller uppförande och drift. Samtidigt har AIK i samtalen med Arenabolaget nått framgångar.

- Vi träffades senast i måndags och har nu en bra dialog. Då tänker jag både på en AIK-profil när det är match och det rent kommersiella, bekräftar Mikael Albinsson, marknadschef för arenaprojektet.

- Framför allt känns det bra att vi har hittat en lösning för Black Army. Nu är det tänkt att vi förändrar nedre nivån på den norra kortsidan och därmed blir det 7 000 ståplatser av 4 000 sittplatser.

Därutöver ska parternas enas om hyresnivå samt fördelningen av intäkter från reklam, kiosk och restauranger, loger med mera.

- Det handlar ju om att maximera intäkterna och sedan göra upp om affärerna. Det är ju ett gemensamt intresse, betonar Mikael Albinsson.

Till saken hör att Peab som byggherre också är en framträdande sponsor till just AIK. Ett Peab som nu har fått en order värd närmare 2,2 miljarder kronor. Utöver arenan ska Peab även stå för infrastrukturen runt nya Nationalarenan. Det är ytterligare en order om en miljard kronor.

Tidigare har också arenans huvudsponsor, Swedbank, klarlagt finansieringen mitt i finanskrisen. Dessutom har det bildats ett Swedish Arena Management KB, som ska ansvara för arenans verksamhet med ideliga evenemang, matcher som konserter.

Den 5 juni inleds det som beskrivs som Sveriges största byggarbetsplatser de kommande 38 månaderna.

Thomas Ejderhov

Sydafrikamannen (inte verifierad)

tors, 2009-05-14 22:27

1. Hur kan de anställa vem som

Hur kan de anställa vem som helst som marknadschef för arenaprojektet??

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2009-05-14 23:57

2. 4000 ståplats? Allt under

4000 ståplats? Allt under 8000 är larvigt? Vi kan ju för fan inte halvera klacksektionen med en ny arena? Nej, det ska vara minst 7000 för ståplats inte under det.

Råsundafettot (inte verifierad)

fre, 2009-05-15 06:29

3. Nu är det ju knappast frågor

Nu är det ju knappast frågor från Black Army som strulat till det hela för pajasarna i Arenabolaget utan snarare att man där varit helt tondöv för vad folk vill ha när de går på fotboll. Och klart blir det inte förrän AIKs medlemmar röstat om saken.

ignore (inte verifierad)

fre, 2009-05-15 16:44

4. Journalistik?

Vad är detta för usel journalistik? Hur kan man skriva "enligt nytt avtal" i bildtexten när det inte finns något avtal? Dessutom verkar det som att artikelskribenten har vänt upp-och-ned på begreppet sittplats/ståplats. När man ersätter sittplats med ståplats så får man rimligtvis fler ståplatser (så jag förmodar att det som sades var att 4000 sittplatser blir 7000 ståplatser). Som sagt, uselt.

Anonymous (inte verifierad)

fre, 2009-05-15 16:56

5. betyder det då att arenan

betyder det då att arenan kommer att ta 3000 mer platser än beräknat om det nu blir 7000 ståplats av 4000 sitt?

AIK Bandyförening och SvartGul Bandy utreder just nu av Skatteverket. Det handlar om från vilket konto spelarnas och ledarnas löner har kommit. ”Jag har hela tiden tyckt att det är fel eftersom det inte är SvartGul Bandy som betalat ut lönerna utan att det är föreningen som har gjort det”, säger Ingemar Andreasson, handläggare på Skatteverket, till SVT Sport.

Åbytravet byter vd.Johan F Lundberg får lämna sin roll och ersättare blir förre vd:n Kenneth Thollström. 

– Efter flera år av tunga investeringar måste vi ta ett steg framåt och lägga ökat fokus på lönsamhet och förbättrade intäkter, säger ordföranden Fredrik Tenfält. 

SKF fortsätter som huvudpartner till Gothia Cup. Det nya avtalet sträcker sig till 2022 och parterna tittar nu på hur de kan utveckla det nära samarbetet som byggts upp under många år. Högt upp på önskelistan: en utbyggnad av SKF Arena på Heden till nästa sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”  The same procedure as last…”. Det passar sannerligen in på rättighetsföretaget ISP Sport under de här dagarna. Lagom som de nya avtalen för SHE, damhandbollen, hade avslöjats kom nästa presentation. ISP har snickrat ihop en överenskommelse mellan Kopparbergs/Göteborg FC och Prioritet Finans.

Svenska sporträttighetsagenturen Spring Media har inlett ett samarbete med Red Bee för att lansera Wnited /juːˈnaɪtɪd/– världens första globala streamingtjänst tillägnad damfotboll. Presentationen skedde på måndagen under Sportel Monaco. 

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.