Nya, heta turer bakom Nationalarenan

Turerna runt Nationalarenan i Solna fortsätter. Nu avslöjas att Svenska fotbollförbundet har sålt Råsunda till Peab. Spelet bakom Solnas nya jättestadion blir därmed allt hetare.

Ett Peab som är stor sponsor till AIK, ett Peab som har uppdraget att bygga Nationalarenan, ett Peab som vill skapa kommersiella möjligheter på den mark där Råsunda står i dag. Ett Peab som gärna vill ha tillbaka de 500 miljoner som Råsunda kostar.

Inte förbundets bekymmer längre

Samtidigt ska AIK, och den arenagrupp som är bildad i föreningen, plötsligt ta hänsyn till att motpart är just Peab, inte Svenska Fotbollförbundet. Lars-Åke Lagrell hänskjuter problemet med en diskussion om nu AIK står fast vid tanken om att överta Råsunda.

- Planerna är att Råsunda ska ersättas med bostäder. Om AIK vill köpa måste man förhandla med Peab som köpt arenan för 500 miljoner kronor. Förbundet är nu borta i den frågan, framhöll Lagrell också i Dagens Nyheter.

Att nu affären mellan förbundet och AIK påskyndades kan möjligen ha en förklaring i att Idrottens Affärer presenterade nya fakta runt själva spelet runt Nationalarenan som AIK:s nya kommande hemmaarena.

Företrädare från AIK och Nationalarenan hade nått framgång och det stod klart att 4 000 sittplatser skulle förvandlas till 7 000 ståplatser för att tillmötesgå fansen.

AIK:s rapport dröjer till december

I AIK är det tänkt att arenagruppen först i december ska presentera en rapport som medlemmarna ska ta ställning till på årsmötet i april 2010. Men redan nu sker förändringar som starkt påverkar beslut och möjligheter.

Efter tillkännagivande av affären konstaterade Claes Hansen, ordförande i den arenagrupp som AIK FF tillsatt för att bevaka klubbens intressen, att han hade talat med Lagrell om ett möte om Råsunda i slutet av sommaren.

- Jag kan bara konstatera att det blev väldigt bråttom att ta ett beslut, påtalade Hansen i Dagens Nyheter där han också konstaterade att arenagruppen ska jobba vidare och inte helt lagt tanken att köpa Råsunda åt sidan:

- Det alternativet finns kvar, Peab är en av våra sponsorer och en stor aktieägare i klubben. Vi har bra kontakt med Peab, sa Hansen.

Till saken hör att uppgifter gjort gällande att Peab har en klausul där företaget kan bryta sponsoravtalet med AIK om klubben väljer bort Nationalarenan som sin hemmaplan.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.