Djurgården närmare en egen arena

På tisdagen fick Djurgårdens fotboll ett glädjebesked. Stockholms stad stödjer förslaget att bygga en ny arena på Östermalms IP.

Djurgårdens representanter, Tommy Jacobson och Alf Johansson, besökte Stadshuset och kom överens med Kultur- och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp).

- Vi har idag fortsatt diskussionen som inleddes på vårt möte i början av maj. Vi konstaterar att det finns mycket arbete kvar att göra för att kunna bygga en arena på Östermalms IP, men att det finns goda möjligheter att lyckas, tyckte både kultur- och idrottsborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) och Tommy Jacobson, Djurgårdens ordförande, efter mötet.

Staden önskar nu att Djurgården ansöker om detaljplaneändring och senare bygglov för arenan.

- Jag är positiv till projektet och hoppas verkligen att det blir av. Vårt löfte är att staden kommer att stå för arrendekostnaderna för marken, under förutsättning att de inte skiljer sig alltför mycket från dagens. Arrendekostnaderna är i slutändan föremål för förhandlingar med markägaren, säger Madeleine Sjöstedt.

Inom Djurgården kan därmed den formella processen inledas. Klubbens kalkyler ska skickas till externa konsulter för riskanalys.

- Den tid som Djurgården har lagt ned på att ta fram trovärdiga kalkyler för arenan är välinvesterad, eftersom kommunfullmäktige kommer att lägga stor vikt vid realismen i projektet när man beslutar om deltaljplaneändringen, menar Madeleine Sjöstedt.

Mötet innebar också att från nu är det Djurgården som äger processen och kommer att ta ansvar för arbetet. Det innebär bl a staden och Djurgården är eniga om att de verksamheter som idag finns på Östermalms IP ska få en minst lika bra ersättningsanläggning i närområdet.

Djurgården har i i sin vision tänkt att bygga en en delvis nedgrävd arena på Östermalms idrottsplats för 18 000 åskådare. Kostnaden är beräknad till 425 miljoner kronor.

I nästa skede måste Djurgården komma överens med Djurgårdsförvaltningen.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.