Han attackerar Nationalarenans kritiker

Nationalarenan i Solna blir 1 miljard dyrare än beräknat – och Solnas skattebetalare får stå för en ännu större del av notan. Samtidigt attackerar kommunstyrelsens ordförande, Anders Ekegren, kritikerna och påvisar nya fakta.

Vid ett extra fullmäktigemöte i Solna beslutade politikerna att satsa ytterligare 62 miljoner kronor.

Det blir i form av 25 miljoner kronor i kapitaltillskott, resten som ett borgensåtagande på 36,67 miljoner. Allt enligt den borgerliga majoriteten.

Kalkylerna spräcktes

Oppositionen krävde omförhandling av kontraktet, men tvingades backa vid ett extra kommunfullmäktige.

2007 presenterades de ekonomiska kalkylerna med en total kostnad om 1,9 miljarder kronor. Solna Stad skulle stå för 227 miljoner.

Men kalkylerna har sprängts. Bygget blir nära 1 miljard dyrare och Solna ska betala närmare 300 miljoner.

Egentligen skulle Solnas politiker ha fattat beslutet redan i förra veckan, men då drev oppositionen igenom en så kallad minoritetsåterremiss av ärendet.

Måste fullfölja åtagandet

”Beslutet är bra och rätt för Solna och Arenan”, skriver Solnas kommunstyrelses ordförande, Anders Ekegren på sin blogg.

Han påpekar hur Solna som en av fem delägare ska fullfölja sitt åtagande och bidra med sin andel av den fördyring som uppstått.

”Om man tror på projektet i sig och har någon form av konsekvenstänkande inser man att beslutet var nödvändigt, och inte särskilt dramatiskt”, skriver Ekegren och betonar: ”Oppositionen har dock gjort allt som varit möjligt för att passa på att diskutera andra frågor, i och för sig viktiga, men som inte tillhör dagens ärende.”

Jämför med Nya Ullevi och Globen

Ekegren slår fast: ”Min uppfattning är klar. Uppförandet av Nationalarenan och Arenastaden är en bra satsning för Solna. Kapitaltillskottet är välmotiverat och underlagen för det fullgott. I synnerhet med de kompletteringar som gjorts sedan KF återremitterade ärendet förra veckan.

Han fortsätter: "Att projektet blivit dyrare kan man tycka är dåligt. Men man kan inte dra slutsatsen att hela projektet som sådant sköts på ett dåligt sätt."

Ekegren vill med bestämdhet avfärda kritiken. Och han finner det uppenbarligen märkligt att inte fler tar del av det faktum att arenor som Globen och Nya Ullevi är kommunalägda.

"AIK borde blir en delägare"

”En vanlig invändning mot projektet – från såväl oppositionen i Solna, som en del borgerliga debattörer – är att kommunen inte ska vara delägare i Arenan. Det är ett argument som tål att tänka på. Man kan på goda grunder hävda att det inte är kommunal kärnverksamhet att driva en Arena.

Det är däremot min bestämda uppfattning att kommuner ska bidra till samhällsutveckling – i det här fallet att skapa förutsättningar för tillväxt, regionens förtätning, ökad turism med mera. Sådana här projekt blir inte av utan kommunernas aktiva medverkan. Kommunerna äger frågan om bygglov/planer/exploatering. Det finns därför inte en arena i Sverige som tillkommit de senaste åren utan någon form av kommunalt deltagande.”

Ekegren vill också rikta uppmärksamhet på fakta som inte tidigare har framkommit: ”Låt mig påminna om att i jämförbara projekt – Stockholm och Göteborg som närmaste exempel - äger städerna arenorna till 100 procent. Och står därmed för hela risken. I vårt fall är Solnas risk begränsad till 16,7 procent.”

Ekegren välkomnar både en kommande diskussion – och AIK: ”När Arenan väl är på plats får vi säkert en diskussion om hur långsiktigt Solnas ägande ska vara. Det är jag öppen för. Men det är inte en fråga att diskutera nu. Den frågan kan vi diskutera när arenan är klar och jag ser gärna AIK som en av delägarna på sikt.”

Kristof (inte verifierad)

ons, 2011-06-29 23:26

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.