Mästarna befarar egen undergång

Sänkta spelarlöner, krav på betalningar från en rad leverantörer, miljonarv och nu utslängda från landets mest eleganta bandyhall. Turbulensen är stor runt mästarklubben Sandvikens AIK, där många tvivlar inför framtiden.

Utspelet kom vid en egen presskonferens i Sandviken på måndagen.

Bandyhall ska bli multihall

”Bandyns mästarlag SAIK kommer inte att finnas kvar som elitförening, och Sandvikens kommun kommer därmed att förlora ett starkt varumärke”, hävdade klubbens förespråkare.

Skälet är en konsekvens av att Göransson arena i fortsättningen inte prioriterar bandyn.

Elitlaget ska få börja spela utomhus igen och det var mot den bakgrunden som klubben man presenterade sin konsekvensanalys av en strategisk affärsplan som ledningen för Göransson Arean presenterade i maj.

Positivt bokslut för första gången

- Säsongen som gick spelade elva svenska bandyklubbar inomhus, och SM-finalen kommer att spelas inomhus från och med 2013 på nya nationalarenan i Solna, påtalar SAIK i ett pressmeddelande.

Bara dagarna efter att klubben äntligen lyckades redovisa ett positivt ekonomiskt årsresultat, där ett hotande underskott har vänts till 90 069 kronor i plus, anser sig SAIK-arna hotade mer än någonsin.

Framtiden ser dyster ut, tycker SAIK-arna som bara får vara i Göranssons Arena från augusti till och med december. Sedan ska anläggningen betraktas som en multiarena med plats för andra evenemang.

Klubbens representanter anser att Göranssons arenas affärsplan inte stödjer, snarast motverkar SAIK:s vision som klubb.

Kommer tappa spelare

I ett pressmeddelande hävdas att klubben får svårare att betala tillbaka skulderna och komma tillrätta med ekonomi samt att bandygymnasiet kan försvinna från Sandviken,

Klubbens representanter menar också ”För en spelare på elitnivå är en hall idag ett måste. Den trupp av unga talanger vi idag besitter har valt SAIK Bandy av den anledningen att de ser bäst förutsättningar att utvecklas här i Sandviken.”

Slutorden från styrelsen är ”Vi kan därför konstatera att SAIK Bandy inom två år inte längre kommer att finnas kvar som elitförening samt att regionen och Sandvikens kommun därmed förlorar ett starkt och viktigt varumärke.”

Kristof (inte verifierad)

tis, 2011-06-28 08:40

1. Om nu varumärket är så starkt

Om nu varumärket är så starkt som SAIK själva menar att det är så skulle man rimligtvis kunna exploatera arenans yta mer effektivt än de evenemang som istället ska äga rum. This is the power of the market.

Anders J (inte verifierad)

mån, 2011-07-04 18:53

2. Nu är det ju så att arenan

Nu är det ju så att arenan inte ägs av SAIK, utan av arenabolaget. Bolaget har ansvar för donnationen från några Göranssonstiftelser, om de inte uppfyller kraven så kan de bli ny styrelse. Nu har arenastyrelsen misslyckats med att få dit annat relevant ungdomsverksamhet som donnation säger, så då istället för att se till att dra dit verksamehet som kan dela arenan med SAIK, så slänger de ut SAIK INNAN de ens har verksamhet att flytta in. Alla, inklusive SAIK, har varit överens om att sattsa på vintersport i Sandviken, exempelvis med ungdomsturneringar med vintersporter. SAIK har alltid varit flexibel när det gäller att ha tillgång till arenan, det är ju även ungdomsverksamhet som SAIK bedriver där. De har tom haft enstaka matcher utomhus, vilket skulle kunna fungerar i fortsättningen om någon lämplig ungomsturnering skulle behöva tiden. Dessutom har kommunen skrivit på ett avtal med bandygymnasiet om att gymnasiet skall ha tillgång till fullstor bandy under höst-vinter-vår som ett viktigt krav. Kastas bandyn ut under våren, så kommer bandygymnasiet att flytta. Vilket är en viktig del i SAIK:s elitsatsningar. Dessutom har en ur Göranssonsstiftelserna gåt ut och sagt att han inte ser behovet av att kasta ut SAIK elitbandy på våren för att uppnå stiftelsens önskemål. I vart fall inte innan de har utvecklat en annan verksamhet, som kan ske stegvis. Mycket är konstigt i det här...
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.