Inget förbund har gjort en större affär

Arenaidrotten i Stocholm får både Nationalarenan och Stockholm Arena. Det pratas mindre om galoppsportens nya nationalarena. Försäljningen av Täby galopp gav 200 miljoner kronor bara i första skedet. Nu slåss kommuner om att få bygga den nya jätteanläggningen.

Jakten pågår sedan några månader mellan kommuner och andra intressenter om att få en anläggning som kan komma att innehålla alla discipliner inom hästsporten. I så fall blir det en gigantisk skapelse.

"En mycket bra affär"

- Omorganisationen ska genomföras fullt ut. Vi har sålt Täby Galopp och vi ska etablera en ny huvudstadsbana, säger Svensk Galopps ordförande, Hans Hansson.

Hans Hansson är väldigt nöjd med försäljningen av Täby Galopp.

- Det är en mycket bra affär för galoppen, konstaterar han utan att vilja gå in på det totala försäljningsbeloppet.

Miljonerna utbetalas i takt med expansionen

Täby Galopps markområde, totalt bestående av 50 hektar, såldes till byggbolagen JM och Skanska. Betalningen bestod av 200 miljoner enbart i första omgången.

Som det heter ”Den initiala köpeskillingen för samtliga aktier i Svensk Galopp Fastighets AB uppgår till 200 miljoner kronor med betalning fördelad över 15 månader.

Ytterligare köpeskillingar kommer att fastställas och utbetalas i takt med att detaljplanerna klarnar och när respektive produktionsstart sker. Sammantagen projekttid bedöms till 15-20 år”.

"Största byggplatserna i Sverige"

Affären är den största bland svenska idrottsförbund någonsin.

Hans Hansson känner ingen större risk för en fastighetskris.

- Det som kan hända är förskjutningar i tiden. En del  av byggandet kan senareläggas, vilket innebär att delar av köpeskillingen kommer in senare. Men jag tror att risken är liten. Det råder akut bostadsbrist i Stockholmsområdet.

- Det sker en stor inflyttning och all planering förutsätter att regionen ska fortsätta att växa. Eftersom det också måste finns grönområden är det ont om stora markområden som Täby Galopp, som kommer att bli en av de största byggplatserna i Sverige.

30-talet olika intressenter

Och hur går då arbetet med att finna ett område för en ny huvudstadsbana?

- Det går enligt plan. Vi har granskat 30 olika etableringar. Vi koncentrerar oss nu på en handfull.

- De ska granskas in i minsta detalj, pris, mark, infrastruktur, stadsplaner och inte minst kommunernas inställning – hur intresserade är de, vilket stöd kan vi få. Det ska finnas ett rejält beslutsunderlag.

Han var en utomstående

Hans Hansson var okänd inom galoppsporten när han engagerades i den stora utredningen Galoppsportens Framtid som en slags fri tänkare med gedigen företagserfarenhet. Han fick där snabbt genomslag och valdes in i Svensk Galopps styrelse 2008.

Han var med om att besluta om den stora omorganisation som resulterade i att Svensk Galopp AB bildades. 2009 valdes han till ordförande i den nya styrelse som skapades till följd av omorganisationen och där det inte längre finns några självklara platser för sportens olika särintressen.

Från handboll till galopp

Hans Hansson med bakgrund inom svensk handboll påpekar:

- Det är viktigt att undvika känslomässiga beslut, inte bara flytta till ett område därför att några tycker det. Vi ska leva med en ny bana i 30-40 år.

- Beslut kommer att fattas under hösten. Den nya banan ska vara i bruk fr o m 2015. Samtliga konsulter vi rådfrågat har sagt att det är en realistisk tidsplan.

Björn Eklund (inte verifierad)

mån, 2011-09-12 11:55

1. Svensk Galopp

Trevligt att ni skriver om galoppsporten. Mindre trevligt att artikeln till stora delar består av den intervju jag gjort med Hans Hansson för www.svenskgalopp.se - utan att källan anges. Nog gäller väl publiceringsreglerna även Idrottens Affärer?!

thomasejd

mån, 2011-09-12 13:32

2. Vi fick en pressrelease och

Vi fick en pressrelease och uppgifter är hämtade bl à från den. Thomas Ejderhov

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.