”Vi vägrar betala en miljon per match”

Direktiven från regeringen att poliskostnaderna vid med elitseriematcher ska betalas av klubbarna själva möter nu kompakt avstånd. Inför elitseriederbyt AIK-Djurgården den 14 november vägrar AIK att acceptera kostnadskraven.

- Om beslutet inte rivs upp måste vi lägga ner verksamheten, säger AIK-hockeys ordförande Peter Mellqvist utan att tveka.

"Hellre tomma läktare"

- Ska vi betala en miljon för varje högriskmatch kommer vi att titta på att spela inför tomma läktare, annars förlorar vi pengar för varje match. Redan till derbyt den 14 november höjer vi biljettpriserna, säger han.

Polisens nya regler gäller AIK fotboll och ishockey, Djurgården fotboll och ishockey samt Hammarby fotboll och bandy.  920 kr per polis och timme – från 1 juli nästa år. Till dess får klubbarna en rabatt på 75 procent.

Det poängteras att pengarna inte går till polisen utan till statskassan.

Hockeyligans debattartikel

Inom Svenska Hockeyligan reagerade man direkt på måndagens polisbesked. Hockeyligan går ut med en debattartikel:

"Syftet med att klubbarna ska betala poliskostnaderna i samband med matcher är oklart, direktiven otydliga och systemet rättsosäkert då det tillämpas olika i olika län. Vi vill absolut vara med och ta vårt ansvar för säkerheten kring matcher men anser att detta är en kontraproduktiv åtgärd.

Vi vill mycket hellre lägga resurser på det förebyggande arbetet och inte på att släcka redan startade bränder."

Stora pengar för varje supporter

Hockeyligan pekar också på att hockeyklubbarna är viktiga för samhället också ur ett rent ekonomiskt
perspekiv.

”En genomsnittlig supporter spenderar i snitt 180 kronor i samband med match, biljettkostnaden exkluderad. Sett till det stora antalet besökare blir detta en ansenlig summa varje matchtillfälle. När supportrar reser mellan orter för att se matcher uppstår så kallad turistekonomisk omsättning, en efterfrågan på varor och tjänster såsom logi och mat som gagnar den aktuella orten.

Den turistekonomiska effekten till följd av elitserien uppgick till 310 miljoner kronor 2010. Detta
är summor som tillfaller den lokala pizzerian, korvkiosken eller vandrarhemmet”.


Fakta

Så tar polisen betalt

920 kronor per påbörjad timme för varje enskild polis.
320 kronor per påbörjad timme för varje hund.
390 kronor per påbörjad timme för varje häst.
1 200 kronor per timme för varje båt.
15 200 kronor per flygtimme för varje helikopter.
4 kronor per påbörjad kilometer för varje bil.
5 kronor per påbörjad kilometer för varje motorcykel.
Källa: Förordning (1982:789) om ersättning för polisbevakning. (TT)

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.