Arena-Sverige i stor granskning

I en stor granskning har SvT-sporten synat Arena-Sverige och den byggboom som pågår på en rad platser. Som allra mest i Stockholm med två jättearenor. Idrottens Affärers Dan Persson är en av huvudpersonerna i programserien.

- Det finns under inga omständigheter ekonomi för att två så stora arenor ska gå runt, säger Dan Persson till SVT Sport.

IA med en rad artiklar

Under de senaste åren har www.idrottensaffarer.se med en rad nyhetsartiklar belyst arenabyggandet i Sverige. 

Dan Persson har i sina krönikor tittat på satsningarna och hur beslut, med dess villkor och ekonomiska beräkningar, har tillkommit.

Nu hänger SvT-sporten på. Redaktionen med chefen Per Yng i spetsen vill få en skarpare profil på nyhetsrapporteringen och i en rad inslag beskrivs skeendet i byggandet av nya anläggningar för en rad olika sporter.

Två superarenor

Tillkomsten av två superarenor för 6 miljarder kronor i Stockholm får allt flera människor att reagera. Imponerande byggen förvisso, men driftskostnaderna på flera hundra miljoner kronor ska någon stå för…

Nationalarenan i Solna och Stockholmsarenan vid Globen kostar var och en närmare 3 miljarder kronor och innebär att Stockholm har 40 000 fotbollsstolar fler än tidigare och blir därmed störst i Norden på fotbollsarenor.

- Det saknas sju-åtta miljoner stockholmare för att de ska bli lönsamma, säger Idrottens Affärers Dan Persson.

"Då vallfärdar de hit"

- Det blir ett arenakrig som båda kommer att förlora på. Man får mindre del av de intäkter som skapas av events eftersom arrangören kan ställa dem mot varandra.

Dan Persson är övertygad om att båda arenorna kommer att få problem. Han tror inte heller att intäkterna kan öka i den proportion som krävs via nya arrangemang och event.

- Det vore vansinnigt roligt för då skulle världens alla arenaägare vallfärda till Stockholm för att få lära sig det tricket, säger han.

Cheferna är optimister...

I SvT:s reportage anslår Globe Arenas vd Ninna Engberg en optimism:

- Vi bygger för framtiden. Inte vår generation utan nästa. Stockholm växer med 300 000 personer fram till 2030.

Ninna Engberg medger ändå att konkurrensen blir hård:

- Absolut, det kan bli tufft. Men man måste också se till att stockholmarna behöver två arenor av den här digniteten, säger hon.

Flera artiklar om arenor

Vd för Arenastaden och Nationalarenan är Christian Alexandersson som kommenterar konkurrensen så här:

- Det är en utmaning och vi jobbar hårt för att det här ska bli en framgång.

Även han vill vara optimist:

- Jag tror vi kan få en bra mix på det. Om vi tittar på vad vi har att jobba med och jobbar för att få så tror jag att vi får en bra start, säger han.

Om du tittar under vinjetterna Arena respektive Bloggar här på sajten hittar du ett stort antal artiklar om byggen på ett flertal orter i Sverige.

Se också SvT:s reportage

Göran Lantz (inte verifierad)

mån, 2011-10-24 19:36

1. Hur kommer det att gå för Uppsala Arena?

Det skulle vara intressant att höra Dan Perssons åsikt om planerna på Uppsala Arena. Detta bygge för minst 650 milj där de säger att de har en publikptoential på 1,5 milj på en timmes restid, dvs de räknar med att få Stockholmare att åka till Uppsala på evenemang. Planerna har funnits sedan 2003 och man tycks helt blunda för det förändrade faktum att 2 jättearenor snart står klara i Stockholm. Det sägs att arrangörer som Live Nation kommer att spela ut de 2 arenorna mot varandra och välja den som bjuder lägst, och därmed får sämre lönsamhet på arrangemangen. Vad ska det då inte innebära att Uppsala Arena måste göra för att locka arrangemang från Stockholm till Uppsala, och konkurrera med arenor som Swedbank Arena, Stockholmsarenan, Globen, Hovet m fl. De måste väl nästan lägga nollbud för att få arrangemang?
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.