Äntligen bygger de nytt

Två av Sveriges minst populära allsvenska fotbollsarenor är på väg att försvinna. I Göteborg har Häcken fått klartecken till en ny arena för 130 miljoner och nu väntas politikerna äntligen säga ja till ett nybygge i Gävle för uppemot 170 miljoner.
Gefles supporters kan glädjas över att arenafrågan är på väg mot sin lösning. Foto: Pernilla Wahlman, Scanpix

 
De allsvenska fotbollsklubbarna är inne i ett dynamiskt skede för att leva upp till stora förväntningar på arenasidan. Framtidsvisionerna ska möta en ekonomisk verklighet.

...och ett ja väntas också i Gävle

Men på kort tid har Häcken fått ett ja till bygge och nu är lösningen nära i Gävle. Gamla ärevördiga Strömvallen med en läktare från 1923 har gjort sitt, så att säga.

BK Häcken är en välbärgad förening med både kapacitet och möjlighet att bli konkurrenskraftigare. Men då krävs en ny arena och nu är äntligen väntan över.

Gamla, slitna Rambergsvallen har gjort sitt och en ny skapelse ska uppföras.

Rambergsvallen rivs

Det glädjande beskedet kom från kommunstyrelsens ordförande på Hisingen, Anna Johansson.

- Kommunstyrelsen har beslutat att i budgeten för 2013 avsätta 130 miljoner till en ny, mer ändamålsenlig fotbollsarena, som ska kunna ta emot 7 000 åskådare och ha ett konstgräsunderlag för stort kapacitetsutnyttjande, meddelade hon.

Gamla Rambergsvallen ska rivas under 2011 och Häcken ska förmodligen spela sina hemmamatcher på Gamla Ullevi till dess att den nya arenan är klar.

Stora krav på klubben

- Bara det faktum att det nu blir det en arena gör att vi kan börja planera för en framtid på Hisingen. Vi kommer att ställa stora krav på oss själva vad gäller marknadsföring och en ytterligare popularisering av klubben. På sikt måste vi upp i ett publiksnitt på minst 5 000. Detta innebär i sin tur att vi blir mer konkurrenskraftiga vid spelarförvärv och mer attraktiva på sponsormarknaden, säger ordföranden Dennis Andersson.

Nu följer Gefle IF göteborgarna i spåret. Gamla Strömvallen i Gävle från 1923 är utdömd av förbundet. Senast 2014 måste en ny eller ombyggd arena stå klar, annars får inte klubben elitlicens.

Gefles ordförande Leif Lindstrand avslöjar:

- Våra förhandlingar med kommunen är inne i ett slutskede. Vi förväntar oss ett beslut senast nästa månad.

Utdragen process

Han är inte nöjd med att förhandlingarna har dragit ut på tiden så länge. Diskussionerna med kommunen om en ny eller ombyggd arena har pågått sedan 2005.

Men nu ser han dock en ljusning. Den stora frågan är hur finansieringen skall lösas.

- Vi har föreslagit kommunen en ny arena för 7 000 åskådare, lokaliserad till området vid Läkerol Arena i Sätra, där Brynäs hockey huserar. Där skulle vi kunna ge dragkraft åt varandra och skapa ett gemensamt stort sportcentrum, tillägger Lindstrand.

Vem borgar?

Kommunen har inga invändningar mot förslaget. Gefle IF erbjuder sig att sköta den nya arenan via ett driftsbolag och svara för upphandlingen av bygget. Men man kräver att kommunen går i borgen för uppförandet och därigenom står för den ekonomiska risken.  

Just i borgenärsansvaret ligger kommunens tveksamhet. Något som man i klubben har svårt att förstå.

- Vi tror oss få betydligt större intäkter i driftsbolaget och kommer att kunna erbjuda loger, konferenslokaler, restauranger, mässlokaler med mera. Då kan vi också locka en större publik.

Bengt Skagerström
 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.