Percy Nilssons största seger

Ett beslut med ett värde på uppemot 1 miljard kronor. Och ”en triumf för Sveriges mest anpassningsbara arena”. Percy Nilsson har slagits om många evenemang, i synnerhet inom sport, men på söndagen fick han uppleva sin största seger.
Den 10 januari 2007 förverkligades Percy Nilssons dröm. Han satte spaden i backen och Malmö Arena växte i snabb hastighet i alla avseenden. Nu kommer triumfen – hans arena blir platsen för Eurovision Song Contest. Percy lurade stockholmarna… Foto:Drago Prvulovic, Scanpix



I tuff konkurrens med i synnerhet Friends Arena i Solna tog Malmö Arena hem avtalet för finalen i Eurovision Song Contest 14-18 maj 2013.

"Stockholm stal VM"

Han är mannen bakom idén att över huvud taget bygga, han bekostade satsningen och han är ägaren.

- För det första är det trevligt att Sverige fått Eurovision och att vår region kan få en så stor grej, säger Percy Nilsson till Sydsvenska Dagbladet.

Han avslöjar också:

- Man kan säga som så att om inte Stockholm stulit VM i ishockey hade vi inte fått någon chans. Nu tog vi revansch.

Kamp i flera veckor

Percy Nilsson döljer inte sin uppfattning att det inte gick rätt till när Stockholm fick hockey-VM.

Därför kändes det extra när han skrev på avtalet med SVT på lördagskvällen.

Kampen har pågått i några veckor.

- Vi har kunnat erbjuda andra saker än Stockholm, säger Percy Nilsson.

"Familjär stämning"

SVT:s vd Eva Hamilton motiverar beslutet.

- Vi ville ha ett arrangemang med familjär stämning. 15 000 personer i Malmö känns helt rätt.

- Mångkulturella Malmö är den idealiska staden för det här internationella evenemanget.

- Valet av Malmö bygger på en helhetsbedömning på den omgivning vi tror är bäst för just formatet

Hamilton tillägger:

- De senaste årens utveckling med större arenor och skenande kostnader är inte en hållbar modell för ESC och har inte gjort upplevelsen bättre.

En vinst för organisationen

Avtalet innebär också en vinst för den samverkan inför och under evenemang som Malmö Arena, Malmö stad och Region Skåne har uppnått.

Nu när det pågår diskussion, senast på Almedalsveckan på RF:s initiativ, om regionala och kommunala intressen för en intensifierad jakt på evenemang av olika slag i Sverige framstår Malmö som ett föredöme.

En liten organisation där var och en har delegerade uppgifter, snabbfotad i handling och beslut

- I Malmö har vi heller inga problem med  tolkar, här pratar vi ju alla olika språk, det kan också ha varit en fördel för oss, sticker Percy Nilsson in

SM-finalen blir utköpta

Eurovision Song Contest kommer att visa upp hela regionen, inklusive sundet, bron och Köpenhamn för många miljoner TV-tittare.

- Det är inte bara en massa skjutande här.

En konsekvens av Eurovision Song Contest är att SM-finalerna i handboll måste lämna hallen. Ett arrangemang som skulle ha genomförts den 9 maj.

- Vi har ett avtal med Malmö Arena men nu åker vi ut, säger Svensk elithandbolls verksamhetsansvarige Peter Gentzel i en kommentar

- De får lösa ut oss. Det här kom mycket oväntat, säger Gentzel.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.