”Kommun skiter fullständigt i fotboll"

”Fotbollen är öppen för alla, ishockey är för välbärgade pojkar – för att det är så jävla dyrt”. Den salvan levererar Hasse Berggren, förre skyttekungen, som är rejält arg efter Gävles kommuns besked att inte bygga en ny fotbollsarena. ”Gävle kommun skiter fullständigt i fotbollen. Det är dagens sanning.”
Hasse Berggren tackar fansen efter sin sista allsvenska fotbollsmatch. Men i dag är han arg kritiker till Gävle kommun och anser att Brynäs och hockeyn har betydlgit bättre villkor. Foto: Pernilla Wahlman, Scanpix


Hasse Berggren är inte bara arg över det uteblivna arenabygget på Sätraåsen utan också de dåliga förutsättningarna för ungdomsfotboll som han anser finns i Gävle.

"Folk känner inte till förutsättningarna"

- Jag tror inte att folk är medvetna om hur fotbollen har blivit behandlad av Gävle kommun egentligen, säger han till Arbetarbladet.

Han är en av Gefle IF:s största stjärnor någonsin, och känner väl till förutsättningarna i Gävle.

Han har erfarenheter sedan flera år som aktiv, och från från städer som Stockholm och Göteborg, och sedan i fjol vet han väl vad som gäller för ungdomsfotbollen. Då blev han sportchef på ungdomssidan i klubben.

"Vad får Brynäs och vad får vi"

- Kommunen har redan bevisat att de skiter i vårt A-lag. Vi lägger det åt sidan, nu snackar vi om ungdomslagen, säger han.

- Det blir ju mest mot hockeyn, men jag vill vara noga med att det här inte är något gnäll mot dem utan riktat mot kommunen. Men man måste ställa saker emot varandra, vad de (hockeyn) har och vad vi får.

Han och Gefle IF agerar i ett läge då de anser att det får vara nog. Han vill skapa debatt.

- Man tror inte att det är sant.

8 000 spelare i hockey, 2 000 i fotboll

- Det vet alla, vi vet det definitivt – vi är tvåa här i stan efter hockeyn. Och det är jättebra att de har bra förutsättningar. Men fotbollen är den överlägset största idrotten i stan, säger Berggren i Arbetarbladet.

Han påpvisar fakta som att fotbollen är den största idrotten i länet med 8 000 spelare mot hockeyns drygt 2 000. I fotbollen är en tredjedel av utövarna tjejer. I hockey är samma siffra åtta procent.

Därtill det inte minst viktiga att fotbollen lockar ungdomar med invandrarbakgrund i en betydligt högre grad än ishockeyn. 22 procent av utövarna i GIF har invandrarbakgrund.

Hur resonerar Gävle kommun?

Han berättar också att fotbollen har två uppvärmda konstgräsplaner, en icke fullstor inomhushall och tre konstgräs som inte är uppvärmda.

Att jämföra med ishockeyns sex ishallar och tre konstfrusna planer.

- När man ser de här siffrorna blir man fundersam. Hur tänker de på Gävle kommun? Jämställdhet, integration och satsning på ungdomar, det måste väl vara viktiga frågor för kommunen. Så ser jag det i alla fall. Jag fattar inte hur de kommer undan.

Fotboll i elva månader

Berggren säger sig veta svaret från kommunen:

- De kommer att svara att vi har jättemånga gräsplaner på sommaren, men det är inte intressant överhuvudtaget. Fotboll är inte en sommarsport, vi har en säsong som är elva månader. Och vi vet att invandrare ofta bara håller på med fotboll, lika med tjejerna.

- Vi skulle kunna erbjuda verksamhet året runt om vi bara hade förutsättningarna – men det har vi inte. Folk tror att det är vi som äger inomhushallen, men vi har två ordinarie tider i veckan under vintern.

Stor skilnad på kostnader

Han fortsätter jämförelsen med ishockeyn och tar upp en tidningsartikel i vintras, där det framkom att hyran per timme i fotbollshallen är 300 kronor, medan en ishockeyhall kostar 120 kronor i timmen.

- Hur är det möjligt? undrar Berggren.

- Sedan var det någon från kommunen som menade att vi kunde dela in hallen i tre planer för att få ner kostnaderna. Hallen är alltså 60 meter lång. Min son åkte ner och tränade, då var det ett 10-årigt lag, Hilles 11-åringar och Brynäs 16–17-åringar.

Hockeyn kan väl göra likadant

- Du kan tänka dig när elvaåringar spelar bredvid 17-åringar – det är livsfarligt.

- Och om vi kan göra det här, varför kan man inte göra det i hockey? Dela in hallen – några spelar i ena zonen, några i den andra och några i mitten...

- Eller så är det så att vissa idrotter i den här kommunen subventioneras helt enkelt. Och det gör inte vi. Det måste ju vara så, annars får jag inte ihop det.

Tommy Bertil Andréason (inte verifierad)

mån, 2012-08-20 16:47

1. Fotbollen i Gävle Kommun

Skönt att någon äntligen ryter i! Tråkigt att det ofta blir så här att det måste till starka ord innan något i bästa fall händer. Självklart ska idrotterna behandlas lika och det finns ju fler idrotter vars intressen också måste beaktas. Det är inte långt till nästa val så upp till kamp nu alla politiska partier som gärna känner sig manade att styra i Gävle. Vad har ni för idrottsprogram? Dags att börja fila på det nu... Bra inlägg Hasse B. Vänligen Tommy A.

Jesper (inte verifierad)

fre, 2012-08-24 09:42

2. Kul att kommunen bryr sig om

Kul att kommunen bryr sig om någon sport i alla fall. I Stockholm skiter de blank i alla. Stockholm = Sveriges mest idrottfientliga kommun.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.