Äntligen ger Bro Hof vinst

Sveriges mest inbjudande golfanläggning, Bro Hof, visar äntligen vinst. Resultatet för 2011 blev knappt 1 miljon kronor efter nästan 40 miljoner kronor i intäkter. Till lättnad för ägaren Björn Örås som har investerat över 400 miljoner.
Björn Örås, ägare till Bro Hof Slott, gläds över att vinden har vänt. Han får ett plus i verksamheten, Nordea Masters är etablerat och snart hoppas han vara överens med Upplands-Bro kommun angående marktvisterna. Foto: Christer Höglund, Scanpix


- Det var på tiden, är Björn Örås egen kommentar till resultatet.

Det är vackert, det är klass på allt från banans alla detaljer till det vackra slottet, det som har saknats är intäkter.

År med miljonförluster

Det  har varit idel minus, -12 miljoner, -6 miljoner och -14 miljoner under åren 2008, 2009 och 2010.

Bara med en sådan finansiellt stark ägare som Björn Örås har satsningen kunnat fortsätta.

Han är storägare i bemannningsföretagen Uniflex, Dedicare och Dedicare, tillsammans värda 1 miljard kronor. Tidigare också majoritetsägare i Poolia. Det är därför han har kunnat göra sin dröm verklig – att skapa sin egen anläggning, större och bättre än alla andra.

Första riktiga golfåret

Nu äntligen visar Bro Hof rätt siffror. Samtidigt som Nordea Masters är etablerad här.

- Helåret 2011 var den första hela säsongen då vi hade båda golfbanorna i drift. Det blev vårt första ”riktiga” år om man uttrycker sig så.

Då hade vi allt färdigt med de två banorna i full drift, förklarar Björn Örås för realtid.se.

Han betraktar förutsättningarna:

- Det har varit kärvt i största allmänhet i ”golf-Sverige”. Det är inte längre den stora efterfrågan som det varit. Men samtidigt är ju Bro Hof en nischprodukt som är i en klass för sig. Bro Hof tilltalar dem som uppskattar hög kvalitet. Det finns det väl alltid en marknad för, så det går ganska bra för oss.

350 000 kr för medlemmar

Beroendet av greenfee-gäster är lika stort här som vid övriga banor. 1 600 kronor är priset för en 18-hålsrunda på The Stadium Course och 1 200 kronor för en 18-hålsrunda på The Castle Course.

För att bli medlem krävs ett köp av en aktie som i dag har ett pris om ungefär 350 000 kronor. Totalt finns det 1 100 utestående aktier.

- I slutänden är det marknaden som får sätta priset på vår aktie, men jag tycker ju själv exempelvis att aktiekursen skulle ha legat på 6-7 miljoner kronor om Bro Hof låg i Florida, säger Örås till realtid.se.

Kampen mot Upplands-Bro kommun

Det har varit händelserika år sedan allt tog sin början 2007. Från en markbesiktning, till en ritning, till bygganade – och oenighet.

Björn Örås utkämpar en kamp med Upplands-Bro kommun. Redan i februari talades det om försoning och ett markutbyte som hade öppnat för samförstånd.

Kommunen har hävdat att bygglovet har överskridits och att ett naturreservatsområde därmed använts.

Björn Örås menar att det har funnits en överenskommelse med kommunen om just det markområdet och att han därmed inte har gjort något olovligt.

Pratade i alla fall med varandra

I slutet av 2009 fastslog kommunen att delar av banan måste rivas upp och återställas till naturområde. Länsstyrelsen tyckte det samma.

Men Björn Örås är övertygad om att en lösning kan uppnås.

- Jag är hoppfull eftersom vi för en bra dialog med kommunen och hoppas att kunna lösa detta på ett bra sätt, säger Örås.

Det han anser blir avgörande är:

- Den förre kommundirektören har vittnat om att vi byggt banan enligt vår ursprungliga överenskommelse med kommunen, så det är ord som står mot ord.

Nu pratar i alla fall parterna med varandra och så länge är alla mål i såväl miljödomstolen som hos förvaltningsdomstolen vilande.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.