Flera satsningar på skidtunnlar

Skidåkarna får fler skidtunnlar att välja på när de ska träna på den snöfria delen av året. Torsby är etablerat, likaså har Finland tre anläggningar, Botkyrka har sagt ja till en investering och nu presenteras mångmiljonprojekt i Norge och i Piteå.
Att motionera på skidor blir allt mera populärt. Helst även när snön saknas och då är skidtunnlarna ett alternativ. Foto: Malin Hoelstad, Svd/Scanpix


Intresset för att åka skidor ökar lavinartat. Det är bara att se hur Vasaloppet växer från år till år.

Byggstart i Botkyrka

Men alla ska ju också träna någonstans under sommarhalvåret och ambitionen har övergått till en affärsidé. Kommuner och enskilda har insett här går det att tjäna pengar och få många besökare.

Botkyrkas politiker har sagt ja till bygget av Sveriges största inomhusanläggning för skidåkare. Nästa år är det tänkt att spaden ska tryckas ned i backen och ett år senare ska 2 km skidspår inomhus stå klar. Priset är beräknat till drygt 100 miljoner kronor.

Projektet är väl förberett, inte minst tack vare en enkät till alla Vasaloppsåkare i Stockholm.

Oro i Torsby

- Vi fick ett jättestort stöd. Det här är vad de önskar, sa Krister Kalte, VD Upplev Botkyrka AB, när projektet presenterades.

I Stockholm finns den största representation av Vasaloppsåkare med totalt 15 000 aktiva.

I Torsby torde man känna oro. Mälardalen har varit ett upptagningsområde och besökarna därifrån har varit många.

Jättesatsning i Norge

Nu avslöjas planer på ett bygge i Piteå. Tre lokala affärsmän vill satsa 225 miljoner kronor. Hilding Holmqvist, Staffan Persson och Erik Lindbäck har som mål att utveckla skidanläggningen Lindbäckstadion. Här ska det bli en skidtunnel om två km, nya campingstugor, husvagnsplatser och restaurang.

De tre ska är beredda att bidra med 25 miljoner och i övrigt ska pengar komma från banker, kommun och andra investerare. 2017 ska skidarenan stå klar.

I Norge är planerna långt gångna för en gigantisk inomhushall med en alpin backe på 650 meter samt två kilometer längdåkningsspår.

Denna jättearena för skidåkning ska ligga i Lörenskog, sydost om Oslo, och ska vara färdig för invigning om fyra år.

 




SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu har beskedet kommit. Riksidrottsförbundet tilldelas 200 miljoner för att idrotten ska nå ungdomar via förbättrade idrottsanläggningar och samtidigt ska pengarna användas till att stärka fritidskortets introduktion.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.