Skutskärs intensiva jakt på 2 miljoner

Det enklaste hade varit att ge upp. Kommunen ville inte hjälpa till och anläggningen för att göra konstfrusen is revs upp och såldes som skrot. Skutskärs IF lämnades åt sitt öde. Men entusiasterna knäcktes inte och i dag vill de tro på en lösning
Idrottsplatsen med bandybanan i Skutskär i gott skick. Nu gäller det att rädda verksamheten kommande vinter. Ännu saknas 2 miljoner kronor i insamlingen till ny konstfrusen bandybana.


Det här är ett exempel hämtat från Arena-Sverige.

- Vi är ett exempel på att man som förening aldrig ska ge upp hoppet, även om det ser mörkt ut, säger ordföranden Sören Sandström.

En dödförklarad klubb

Bandyn i Skutskär var mer eller mindre dödförklarad, men reste sig som Fågeln Fenix.

- I föreningen har vi nu gått från förtvivlan till hopp, och glädjande nog har vi kunnat behålla stora delar av vår verksamhet trots avsaknad av konstkyla. Efterfrågan på våra aktiviteter har till och med ökat, framför allt från skolorna, men det är naturligvis svårt för oss att svara upp mot önskemålen när vi inte kan garantera is. Det är det mest ledsamma med det här, fortsätter Sandström.

- Vi har även ett starkt stöd av ortens lokala företagare, och hjälp från ett stort antal frivilliga som ideellt arbetar med olika sysslor i klubben. Motgångarna har skapat ny kraft och en kämparanda som vi inte sett i föreningen på många år.

Småklubbarna har sitt berättigande

Sören Sandström berättar om villkoren i ekonomiskt trängda småkommuner och menar att på landsorten behövs en infrastruktur med idrottsarenor för seniorlag som kanske inte figurerar i den absoluta eliten men motiverar barn- och ungdomsverksamhet.

Älvkarleby kommun i den allra nordligaste spetsen av Uppland är ett exempel och säkerligen känner många igen sig ute i idrotts-Sverige.

Här bor cirka 9 000 invånare varav 6 000 i huvudorten Skutskär. Ett utpräglat industrisamhälle växte upp runt Stora Kopparbergs sågverk och massafabrik. I likhet med många andra bruksorter kom bandyn att få ett starkt fäste, och Skutskärs IF har haft den på sitt program sedan 1919.

Klassisk klubb

Föreningens största framgångar är SM-guld 1944 och 1959, där den senaste finalen mot Västerås SK fortfarande är omtalad för publikrekordet på 28 000 åskådare. Fortfarande kan många bandykännare räkna upp spelarna i Skutskärs IF:s lag som t ex Boive Åkerlind, Hans "Stöveln" Öberg, Sture Strand och inte minst målvaktslegendaren och sedermera domaren Bosse Nilsson.

Skutskär var också tidigt ute med konstfrusen bandybana. När banan invigdes den 19 november 1961 var det den tredje i Sverige efter Västerås och Uppsala. För byggnationen stod det lokala näringslivet med Stora Kopparberg i spetsen, och även Älvkarleby kommun bidrog med medel.

Men de roliga åren skulle följas av bistrare tider.

Kommunen ifrågasatte kostnaden

I takt med att anläggningen åldrades började Älvkarleby kommun att ifrågasätta de höga driftkostnaderna. 2009 stängdes banan och bandyn i Skutskär övergavs.

Kommunens beslut rörde upp starka känslor och protester hördes från stora delar av Idrottsverige och lokaltidningarna fylldes med insändare.

- Trots att vi hade ett antal olika förslag till lösningar fanns inget alternativ. Det spelade egentligen ingen roll vad vi sa. Även om det var svårt att särskilja bandyns kostnader från övrig verksamhet på IP ansåg kommunen att den omoderna banan kostade för mycket i förhållande till de aktiviteter som klubben bedrev och stod fast vid sitt beslut, berättar Sören Sandström.

Rev upp alla rör och sålde som skrot

Rörmattan revs upp och såldes som skrot.

- Det enklaste i det läget hade naturligtvis varit att ge upp. Men det skulle i stället visa sig att kommunens tuffa beslut fick helt motsatt verkan.

Styrelsen beslutade att verksamheten skulle drivas vidare till varje pris, åtminstone under ytterligare en säsong.

- Entusiasterna enades om en plan där A-lagets matcher och träningar skulle förläggas till Sandviken, och där verksamheten för barn och ungdomar skulle få ske på hockeyrinken i Skutskärs ishall så gott det gick.

Intresset sviktar

Med hjälp av två kalla vintrar kunde klubben spola upp naturis på den gamla grusbädden och verksamheten levde vidare på Skutskärs IP, vilket knappast varken kommunen eller någon annan utomstående nog trodde skulle vara möjligt. Den tredje vintern blev mildare och då fanns bara fungerande naturis under några veckor i januari och februari.

Men för varje vinter utan konstfruset har även entusiasterna känt att det blir svårare och svårare att motivera spelare, ledare och övriga i föreningen.

A-laget tränar och spelar "hemmamatcherna" i Sandviken och det har fungerat hjälpligt även om det är kostsamt.

Trots en ökad efterfrågan från ortens skolor om friluftsaktiviteter har även ungdomsverksamheten påverkats av knappa förhållanden. Bandyn i Skutskär lever på lånad tid, helt enkelt.

Kampen för att få pengar

I det läget hade man ändå mot att besluta om en satsning på en ny konstisanläggning,

- Finansieringen måste ske helt av föreningen, men med hjälp av utomstående intressenter, t ex fonder och näringsliv. Men en förutsättning för extern finansiering var någon form av ekonomisk driftgaranti från Älvkarleby kommun, berättar Sören Sandström.

Efter en första kalkyl som stannade på 7 miljoner kronor gäller nu 4,8 miljoner, och då ingår en ny rörmatta och ett kylmaskineri.

- Vi har jobbat metodiskt med finansieringen och den har fått ta tid. Men nu börjat vi se resultat. I många fall är det också så att en förening kan förhandla till sig mer fördelaktiga priser än vad kommunen kan.

Sören Sandström har nu fått klartecken från Upplands Idrottsförbund som har lovat 400 000 kronor och Allmänna Arvsfonden som bidrar med 975 000 kronor.

Kommuen kräver bygge i år

- Våra egna insamlade medel uppgår hittills till drygt 150 000 kronor.

Klubben har sökt ytterligare bidrag från andra fonder.

Älvkarleby kommun har inte ekonomiska resurser att delta i investeringen, men kommer att ge ett årligt driftbidrag på 250 000 kronor, men...

Det är under förutsättning att anläggningen är färdigställd under 2012. Det börjar alltså bli rejält bråttom.

Kämpar ihärdigt

- Trots att det ser ut att saknas mycket pengar har vi aldrig varit så nära som vi är nu.

Sören Sandström och hans kamrater kämpar samtidigt som han är realist.

- De siffror som vi rör oss med är förmodligen skrattretande låga för många utomstående betraktare, men för en liten klubb på landsorten är 4,8 miljoner mycket pengar.

Tänk, ett storföretag...

- Vi har inte heller stora resurser att lobba gentemot det "tyngre" näringslivet och uppmärksamheten kring våra svårigheter är ju heller inte så stor i media. Ett tillskott i exempelvis 2-miljonersklassen skulle innebära att sporten kan leva vidare i ett av Sveriges mest klassiska bandysamhällen.

Sören Sandström hör vad han själv säger:

- Skulle vi däremot misslyckas är sannolikheten stor att orken tar slut och då går föreningen en mycket osäker framtid till mötes.

Thomas Ejderhov
Inte minst för ungdomarnas skull försöker entusiasterna i Skutskärs IF rädda en framtid.

Fakta

2 miljoner måste fram på tre månader

Kommunen rev anläggningen för konstfrusen is och anrika Skutskärs IF var dömt till undergång.Men Sören Sandström och hans kamrater i klubben kämpar och vill bygga nytt.

Då krävs 4 miljoner kronor.

Älvkarleby kommun kan tänka sig att ge 250 000 kr i driftbidrag, men det är bara under förutsättning att det blir isanläggning i år.

Tre månader återstår av året. 2 miljoner kronor måste fram.
Sören Sandström har 400 000 kronor från Upplands Idrottsförbund och 975 000 kr från Allmänna Arvsfonden.

- Våra egna insamlade medel uppgår hittills till drygt 150 000 kronor, säger Sören Sandström (bilden) som drömmer om ett företag som vill göra en kraftfull insats.

Bengt Skagerström (inte verifierad)

tors, 2012-09-27 23:26

1. Skutskär bandy

Jag såg SM-finalen på Stadion 1959. Detta är ett av mina bästa bandyminnen. Bosse Nilssons pajaskonster i SIF:s mål var bandygodis. Har oxå haft Skutskär som ett av mina favoritlag. Oxelösunds bandy gick i stöpet, må inte Skutskärs göra detsamma. En mycket intressant skriven artikel! Benke

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.