Intensiv debatt om Göteborgsarena

En intensiv diskussion pågår runt artikeln ”Forskare avråder Göteborg från satsning”. Det är en av de mest kommenterade inslagen här på sajten. Inte bara för eller emot ett bygge utan också en debatt runt nödvändigheter av alla arenor i Sverige.
Besökarna, här bestående av ett gäng finländska hockeyfans på Scandinaviums parkering, har varit miljoner till antalet under åren eftersom Göteborg har haft och fortfarande har positionen som Evenemangsstaden i Sverige. ”Nu måste vi värna om den positionen”, menar många på västkusen. Foto: Janerik Henriksson, Scanpix


Bakgrunden är att Göteborgs styrande funderar på behovet av en ny arena av internationell klass. Men forskarna avråder Göteborg att satsa i dagens konkurrens.

Kommunen måste vara ärlig

”Kommunen får gärna bygga arenor om man är ärlig och tydlig med att det kostar skattebetalarna, och ungefär hur mycket”, skriver en person och menar att:

”Då får man bättre perspektiv på om nyttan överstiger kostnaden. Problemet är att politiker inte är ärliga utan menar att arenorna är kostnadsneutrala, vilket de naturligtvis inte är. Hela betéendet leder ju till en meningslös kapprustning på arenamarknaden där alla ska bräcka alla.”

Det finns åsikter om att Scandinavium har tjänat ut och Göteborgs stadsledningskontor vill ersätta den med en ny arena av format.

Renovering eller nybygge?

Uppgifter gör gällande att det skulle kosta 1 miljard för en ombyggnad av Scandinavium mot att en ny arena för 16 000 sittande åskådare vid en ishockeymatch och 18 000 stående vid en konsert ligger på ca 1,6 miljarder.

"För en stad av Göteborgs storlek tillhör det att ha en väl fungerande inomhus ¬ arena som tillhandahåller möjligheter för den lokala och regionala marknaden men som även kan vara internationellt konkurrenskraftig", heter det i utlåtandet.

Det tjänsteutlåtande som undertecknats av planeringsledare Hans Linderstad och avdelningschef Ulf Högberg vid stadsledningskontoret ska ligga till grund för en utredning.

Meningslös kapprustning

Tanken är att arenan ska placeras på evenemangsområdet i centrala Göteborg, någonstans mellan Nya Ullevi och Liseberg. Tre platser anses tänkbara, Valhallabadet, Burgårdsgymnasiet eller Valhalla IP.

På debattforumet efter Idrottens Affärers artikel betonas att ”arenan inte nödvändigtvis behöver gå med plus men att driftsbidraget från kommunen är acceptabelt.”

En annan läsare efterlyser rätt siffror

”Kommunen får gärna bygga arenor om man är ärlig och tydlig med att det kostar skattebetalarna, och ungefär hur mycket. Då får man bättre perspektiv på om nyttan överstiger kostnaden. Problemet är att politiker inte är ärliga utan menar att arenorna är kostnadsneutrala, vilket de naturligtvis inte är. Hela betéendet leder ju till en meningslös kapprustning på arenamarknaden där alla ska bräcka alla. En del tycker säkert att det är motiverat, framför allt de som jobbar inom branschen och får skattemedel överförda till sig.”

Rädda om Gothenburg Horse Show

En läsare påepkar hur Gothenburg Horse Show pekar på fördelen av lyckade evenemang:

”Fem dagars tävlingar med fullsatta hus drar in en hel del sköna slantar till kommunala Gotevent. Och till näringsidkare på stan, t.ex hotell, restauranger, butiker. Många av dessa besökare kommer från utlandet och blir ett rent plus i samhällsekonomin. En del av pengarna som tas in via skatterna bör återinvesteras i besöksnäringen. Visst blir det dyrare att producera men intäkterna har ökat i minst samma takt. Självklart är Göteborgs politiker livrädda för att en sådan här kassako skulle glida oss ur händerna. Det finns inte på kartan att hästhoppningens världscupsfinal för evigt kommer att arrangeras i en arena som räknas som stenåldern. Nu lever Göteborg till stor del på sitt goda rykte man byggt upp genom flera decennier. ”

Läs mera här

Gothenburg Horse Show är självklar i dag – men i morgon, då? Foto: Adam Ihse, Scanpix

Elitklubben IFK Vänersborg har skulder på 3,4 miljoner kronor. Kommunen har sagt nej till klubbens förslag om frivilligt ackord där skulderna skulle skrivas ned med 75 procent.  

På onsdagen tog dock kommunens arbetsutskott upp frågan igen. Det blev ett nytt nej. Kommunen föreslår i stället en avbetalningsplan på fem år.

"Hela den olympiska rörelsen, och speciellt IOK, är rörd över den stora kopplingen som fransmännen har gjort mellan Notre-Dame och OS i Paris 2024."IOO

Thom Bach, ordförande i IOK, reagerade efter branden i Notre-Dame och lät meddela att den olympiska rörelsen erbjuder 500 000 euro – motsvarande cirka 5,5 miljoner kronor – till återuppbyggnaden av katedralen så att den ska stå färdig till OS i Paris 2024.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Anna och Emil Jönsson Haag , avslutade sina framgångsrika karriärer som skidåkare och vill vänja sig utan alla resor och träningar. Nu gäller ett annat liv. Från hemmet på Frösön beger de sig ut på olika uppdrag. Senast - de är ambassadörer för Folkspel.

Thomas Bodström blir ny krönikör för Folkspel och det ideella spelbolagets olika varumärken. 

– Folkspel är en bra motkraft till de privata och kommersiella spelbolagen. Jag brinner för svenskt föreningsliv, säger den före detta justitieministern, som var gäst på senaste Eldsjälsgalan.

Fotbolls'älskare har fått ett nytt alternativ för att se fotboll. Sedan en tid tillbaka streamar Strive Sport samtliga matcher från La Liga, Serie A och MLS. Kanalen har skrivit avtal med Telenor som första distributör.