Intensiv debatt om Göteborgsarena

En intensiv diskussion pågår runt artikeln ”Forskare avråder Göteborg från satsning”. Det är en av de mest kommenterade inslagen här på sajten. Inte bara för eller emot ett bygge utan också en debatt runt nödvändigheter av alla arenor i Sverige.
Besökarna, här bestående av ett gäng finländska hockeyfans på Scandinaviums parkering, har varit miljoner till antalet under åren eftersom Göteborg har haft och fortfarande har positionen som Evenemangsstaden i Sverige. ”Nu måste vi värna om den positionen”, menar många på västkusen. Foto: Janerik Henriksson, Scanpix


Bakgrunden är att Göteborgs styrande funderar på behovet av en ny arena av internationell klass. Men forskarna avråder Göteborg att satsa i dagens konkurrens.

Kommunen måste vara ärlig

”Kommunen får gärna bygga arenor om man är ärlig och tydlig med att det kostar skattebetalarna, och ungefär hur mycket”, skriver en person och menar att:

”Då får man bättre perspektiv på om nyttan överstiger kostnaden. Problemet är att politiker inte är ärliga utan menar att arenorna är kostnadsneutrala, vilket de naturligtvis inte är. Hela betéendet leder ju till en meningslös kapprustning på arenamarknaden där alla ska bräcka alla.”

Det finns åsikter om att Scandinavium har tjänat ut och Göteborgs stadsledningskontor vill ersätta den med en ny arena av format.

Renovering eller nybygge?

Uppgifter gör gällande att det skulle kosta 1 miljard för en ombyggnad av Scandinavium mot att en ny arena för 16 000 sittande åskådare vid en ishockeymatch och 18 000 stående vid en konsert ligger på ca 1,6 miljarder.

"För en stad av Göteborgs storlek tillhör det att ha en väl fungerande inomhus ¬ arena som tillhandahåller möjligheter för den lokala och regionala marknaden men som även kan vara internationellt konkurrenskraftig", heter det i utlåtandet.

Det tjänsteutlåtande som undertecknats av planeringsledare Hans Linderstad och avdelningschef Ulf Högberg vid stadsledningskontoret ska ligga till grund för en utredning.

Meningslös kapprustning

Tanken är att arenan ska placeras på evenemangsområdet i centrala Göteborg, någonstans mellan Nya Ullevi och Liseberg. Tre platser anses tänkbara, Valhallabadet, Burgårdsgymnasiet eller Valhalla IP.

På debattforumet efter Idrottens Affärers artikel betonas att ”arenan inte nödvändigtvis behöver gå med plus men att driftsbidraget från kommunen är acceptabelt.”

En annan läsare efterlyser rätt siffror

”Kommunen får gärna bygga arenor om man är ärlig och tydlig med att det kostar skattebetalarna, och ungefär hur mycket. Då får man bättre perspektiv på om nyttan överstiger kostnaden. Problemet är att politiker inte är ärliga utan menar att arenorna är kostnadsneutrala, vilket de naturligtvis inte är. Hela betéendet leder ju till en meningslös kapprustning på arenamarknaden där alla ska bräcka alla. En del tycker säkert att det är motiverat, framför allt de som jobbar inom branschen och får skattemedel överförda till sig.”

Rädda om Gothenburg Horse Show

En läsare påepkar hur Gothenburg Horse Show pekar på fördelen av lyckade evenemang:

”Fem dagars tävlingar med fullsatta hus drar in en hel del sköna slantar till kommunala Gotevent. Och till näringsidkare på stan, t.ex hotell, restauranger, butiker. Många av dessa besökare kommer från utlandet och blir ett rent plus i samhällsekonomin. En del av pengarna som tas in via skatterna bör återinvesteras i besöksnäringen. Visst blir det dyrare att producera men intäkterna har ökat i minst samma takt. Självklart är Göteborgs politiker livrädda för att en sådan här kassako skulle glida oss ur händerna. Det finns inte på kartan att hästhoppningens världscupsfinal för evigt kommer att arrangeras i en arena som räknas som stenåldern. Nu lever Göteborg till stor del på sitt goda rykte man byggt upp genom flera decennier. ”

Läs mera här

Gothenburg Horse Show är självklar i dag – men i morgon, då? Foto: Adam Ihse, Scanpix

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Första dagen av British Open blev en galen dag. Alla som var på Royal Portrush kan säga i hela sina liv: ”Jag var där”! Favorittippade hemmasonen Rory McIIroy behövde åtta slag på det första hålet, par 4, 383 meter. Och David Duval, som vann The Open 2001, hade slagit 13 slag när han plockade upp bollen ur koppen på det sjunde hålet, par 5, 538 meter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.