Här blir alla golfare drömmande

Det är grått och dagen får aldrig riktigt ljus, snö täcker delar av området och en snål vind gör besöket lite bistert. Den skarpsynte får ändå något drömmande i blicken. En av golf–Sveriges mest spännande banor öppnar i vår efter en spektakulär renovering för 51 miljoner kronor.
Jack Nicklaus såg en mycket god och nära vän i Sven Tumba och antog mycket därför uppdraget att förnya Ullna som just Tumba förverkligade 1981.


Ullna GC i Åkersberga utanför Stockholm har haft stängt under hela 2012 för den här jättesatsningen. Men en spelare och en verklig legendar har haft tillträde till banan och har fått göra som han vill.

Saknar sin vän, Tumba

Jack Nicklaus med 18 majortitlar är i dag en av världens mest anlitade experter på bandesign och han antog uppgiften att se över Ullna.

Allt beroende på sin vänskap till Sven Tumba. De bodde nära varandra i West Palm Beach i Florida och blev kompisar. Under besöken i Sverige har Nicklaus intygat hur mycket han saknar Tumba som avled i oktober 2011.

När Vägverket byggde norrortsleden förlorade Ullna GC delar av övningsfältet  och fick ett skadestånd om 28 miljoner kronor. Samtidigt var banan i behov av upprustning och beslut togs om att investera i en omfattande renovering - och försöka engagera Nicklaus Design.

Börjar arvodet med 2 miljoner

Normalt tar han ett par miljoner kronor bara i initialkostnad för att intressera sig för en bana. Det är belopp som en svensk anläggning inte skulle klara, men nu gällde det att förvalta Tumbas arv och då blev det andra summor.

Ullnas makeover kostar 51 miljoner kronor inklusive alla andra tjänster och allt material.

Jack Niklaus är oerhört noggrann och har uppdrag på många olika platser runt om i världen och flyger med sitt egen privatjet.

- Han är mera i luften än på marken och märker tydligen inte alls av sin ålder, säger Göran Zachrisson som både känner Nicklaus och har stort intresse av projektet på Ullna.

Zachrisson berömmer

Efter senaste besöket i Stockholm fortsatte Nicklas på kvällen till Moskva för en snabb visit och sedan vidare till nästa plats. Nicklaus Design står bakom renoveringar eller nybyggnationer på cirka 300 banor.

- Här på Ullna har han petat på allt. Ja, med känsla och kunnande , förstås, som Göran Zachrisson påpekade.

Göran Zachrisson framför väggmålningen i Ullnas klubbhus. Sven Tumba låg bakom banans tillkomst och Jack Nicklaus sa gladeligt ja när han fick frågan om han ville förvalta arvet.

Nicklaus har sin stab, med bland andra två söner, men har också själv varit på plats. 

- Han ser till estetiken och är mycket angelägen om att tillvarata naturens linjer och förutsättningar, betonar Göran Zachrisson. 

- En golfbana i dag kan räknas till de främsta parkanläggningarna. De är ju överlägsna alla andra satsningar i naturen.

- Greenen måste bli mindre!

På Ullna berömde Nicklaus designen och menade att Sven Tumba gjort ett utomordentligt jobb när banan en gång skapades.

Vid slutbesiktningen åkte den i dag 72-årige före detta storspelaren runt i en golfbil, inspekterade alla åtgärder noggrant, hade många synpunkter och drog sig inte ens för att ifrågasätta sina egna gamla beslut.

På ett hål skulle buskar klippas tre decimeter, varken mer eller mindre, greenerna på hål 9 och 14 var sådda, men det stoppade inte Nicklaus. Han gick upp på utslagsplatsen, gjorde sin bedömning och sa:

- Nej, den här är för stor, den måste minskas.

Fem timmar av avgörande

Och när han kom till hål 14 var tee för hög.

Ullnas representanter tittade på varandra och efter några andra mindre justeringar trodde de att han var nöjd. Nej då, hål 18 återstod.

- Gul tee är helt fel placerad. Ni måste flytta den tre och en halv meter.

Fem timmar tog besiktningen, Nicklaus lämnade inget åt slumpen.

"Främst i Europa"

Här har stora tävlingar spelats, som SEO 1983-1987, SAS International 1998-2001, VM för amatörer 1988 och Europatouren för damer.

I dag ser det lite dystert på Ullna. Årstiden är inte den bästa för golfspelare i Sverige, men den som väntar på något gott...

Målet är högt satt - Ullna ska bli den främsta banan i norra Europa! Och den ska attrahera inte bara klubbens medlemmar utan också företagsgolf. Det är i företagstävlingar som pengarna finns och i dag är konkurrensen tuff mellan några ledande banor. Som Arlanda Golf som en av de prisvänliga, som Bro Hof som den mest exklusiva. Och några banor ytterligare.

Med argument som 14 minuter från Roslagstull ska Ullna GC trumma på och locka nya spelare och företag.

Ska värva 20 nya medlemsföretag

Ambitionen är att Ullna Busines Club ska få 20 nya medlemsföretag som skriver tre-årskontrakt och betalar runt 300 000 kr årligen.

I det här arbetet medverkar förre Ryder Cup-spelaren Per-Ulrik Johansson som har förstärkt organisationen där också Göran Oredsson och Jörgen Åker ingår.

Ullna GC har sedan invigningen 1981 omgetts av en speciell aura som utmanar spelarna. Inte minst därför att 14 av 18 hål har vatten.

Nu har anläggningen vid Ullnasjöns norra strand fått en total renovering. Framför allt via ett nytt dräneringssystem och samtliga fairways har förstärkts med ett cirka 20 cm tjockt sandlager. Och så med den avgörande snitsen, Jack Nicklaus fingertoppskänsla inför placeringen av bunkrar och formandet av greener.

Thomas Ejderhov

Willy Berggren (inte verifierad)

tors, 2013-01-10 09:57

1. 51 miloner till en golfbana!

Det är bara att gratulera till detta fantastiska projekt. Men, var får man alla pengar ifrån? Jag vill inte låta avundsjuk men, idrottens affärer brukar ju återkommande vilja lyfta fram de många idrotternas situation. Som bekant har många, många av landets klubbaroch idrotter ganska risiga anläggningar att bedriva verksamhet i. Om anläggningen med kommunalt stöd är i bra skick får man samsas med alla om tider och utrymme. Att en av landets 460 golfbanor har möjlighet till en sån fantastisk renovering får min hjärna att tänka åt två håll samtidigt: Grattis till ett fantastiskt projekt och en ännu finare anläggning - och hur fasen kan golfen återigen få fram pengar till en anläggning när så många andra av våra idrotter får ha sin verksamhet under knappa förhållanden och i ofunktionella lokaler/anläggningar?

Lars H Hemmingsson (inte verifierad)

tors, 2013-01-10 12:09

2. 51 miljoner till en golfbana

Willy, Tack för Ditt inlägg. Som Du skriver är det ett fantastiskt projekt och väldigt spännande. Hela banan är nu färdigbyggd och vi är mycket nöjda med resultatet. Extra roligt är ju att Jack Nicklaus själv, och också hans team som varit involverade, är väldigt nöjda. När det gäller Din fråga om hur vi kunde finansiera denna satsning så är svaret att vi inte kunnat göra det utan stöd från våra fantastiska medlemmar! 200 medlemmar har lånat ut 100,000 kr var, dessa 20 miljoner blev grundplåten. Sedan hade vi 21 miljoner i kassan och lånar 10 miljoner i bank. Preliminärt öppningsdatum är 1 juni, exakt tidpunkt är beroende på hur vintern och våren blir. Välkommen att prova "Nya Ullna" i sommar! Hälsningar Lars H Hemmingsson VD, Ullna Golf AB

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.