Friends Arena i tufft test

Friends Arena står inför sitt gesällprov. Melodifestival, bandyfinal och VM-kval i fotboll på bara två veckor. Från parkett till is till gräs. Inte undra på att chefen, Thomas Perslund, känner en viss anspänning.
Studenternas IP 2012, platsen för många finaler, men då tog en tradition slut. Nu ska bandyns SM-final spelas inne i Friends Arena. Här ska det tillverkas en isparkett för träning och matcher i tre dagar. Ett spektakulärt evenemang som ställer höga krav på arenan. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix


- Inget får gå fel, så är det ju, men jag litar på våra samarbetspartners, hävdar han bestämt och  med ett leende.

- Jag är trygg. När det gäller exempelvis isen har vi anlitat det bästa bolaget som kan tänkas.

Samarbetar med Globen

Här avslöjar han också att Friends Arena redan har inlett ett samarbete med Globen och Anschutz (AEG) och att något krig dem emellan inte pågår.

Dessutom, Perslund har redan tvingats säga nej till några stora evenemang.  De har inte passat in i bokningsprogrammet, förklarar han.

När han och kommunikationschefen Malin Sparf Rydberg reserverar ett par timmar för en intervju medger de att Friends arena nu går in i den hittills mest spännande perioden.

Tre så vitt skilda evenemang på bara två veckor är på gränsen för vad de kan mäkta med. Fast de säger de inte.

”Då ska vi gasa”

Den 27 oktober invigdes arenan. Drygt fyra månader har gått, vad är facit så här långt?

- Vi har haft evenemang som motsvarar 50 000 personer en gång i veckan sedan vi öppnade.  Varje dag har vi också fem-sex evenemang på logeplanet.

- Vi ligger under budgeterad nivå, men det är vad vi har räknat med. Vi trimmar arenan och produktionen, det får vi lov att ta tid. Nästa år blir det annorlunda. Då ska vi kunna gasa.

Infrastrukturen förbättras

Området är och har varit en byggnadsplats. Men framsteg sker varje vecka.

I september öppnar hotellet som är sammanbyggt med arenan. Solna stationen dit all tunnelbane- och pendeltåg kommer och med en bron över spåren kan börja användas i höst och förkortar vägen till arenan avsevärt. Och sedan ska köpcentret Mall of Scandinavia invigas och med den tillkommer 10 000 parkeringsplatser. 

- Kritik är vi beredda på, och vi har tagit del av klagomålen, men faktum är att vi har ett högt gästindex. Vi har pratat med gästerna efter alla event och fått ett godkänt betyg.

Som fyra Globen

Thomas Perslund betonar:

- Det är som om ett helt Enköping ska komma hit vid de stora evenemangen. Det innebär runt 50 000 personer och det går bara inte att dimensionera arenan och omgivningen efter det.

- Kom ihåg, i jämförelse, här är det som fyra Globen, det är klart att det blir köer.

- Men vi jobbar dagligen med att förbättra trafiken. 

Att det bara finns tre tillfartsvägar skapar svåra begränsningar. Som vid en fotbollslandskamp med 200 bussar och 3 000 taxibilar.

- Nu har vi fått loss en tomt i vänstra hörnet i tre år och kan skapa ett vettigt utrymme för taxi.

Skillnad på besökare

Malin Sparf Rydberg flikar in:

- Vi ser också skillnaden på evenemang. Efter Swedish House Maffias show var arenan tom efter bara en timme. Publiken hade en låg medelålder, det var färre bilar och många tog pendeln eller tunnelbanan.

Men de påpekar att vid nästan samtliga stora event har det varit snökaos.

- Jadå, så var det vid invigningen, likaså vid Sverige-England, och vid Luciafesten, och det slog inte fel vid Sverige-Argentina.

45 cm växtbädd

Det om trafiken och logistiken.

Själva arenan då? Ja, många är imponerade och tycker att det verkligen är en upplevelse att på plats uppleva ett evenemang.

Utöver konserter och andra event är fotbollen huvudnumret med landslaget och AIK:s matcher. Den stora ytan inne i hallen är uppbyggd på en 45 cm tjock växtbädd bestående av två lager sand och överst en gräsmatta.

Planytan om cirka 105x68 meter har naturgräs och det krävdes 24 lastbilar för transporten av stora typ höbalar om dryga meterns bredd inför Englandsmatchen när första mattan kom på plats. Det är budgeterat för fem gräsmattor per år och den första är redan skiftad.

Vid Sverige-England hade inte underlaget hunnit sätta sig ordentligt.

- Före matchen hade vi möten med respektive landslag för att förvarna om att underlaget inte var riktigt så bra som vi hade hoppats, berättar Perslund.

Växtbädden var för lös, gräsmattan hann inte växa till sig och det har också visat sig att exakt tjocklek har stor påverkan.

Därför kom Swedish House Maffia-konserten lägligt. Då stod 40 000 personer och trampade till växtbädden.

30 00 åskådare på bandy

Den intensiva perioden inleds med Melodifestivalen nu på lördag. Det är det event som lättast går att genomföra tekniskt och praktiskt.

Därpå kommer den verkliga prövningen – SM-finalen i bandy som innebär att Friends Arena ska få en fullstor isyta.

Hur kan man räkna hem allt arbete med att göra is för bara tre dagar och klämma in just det här evenemanget mellan Melodifestivalen och en fotbollslandskamp?

Thomas Perslund och Malin Sparf Rydberg vill inte berätta om kostnaderna, men svarar:

- Det krävs 30 000 personer för att få affären att gå ihop.

Hur utvecklas konceptet is?

- Dessutom, det är spektakulärt och ger oss erfarenhet. Det är i lika hög grad ett test för oss.

- Vi har anlitat ett bolag i Holland som har de bästa rekommendationerna. Vi litar på dem och jag känner mig trygg, säger Perslund.

Han återkommer i samtalet till nödvändigheten av ett så kallat prövoår.

- Om vi nu har is är frågan om vilka andra evenemang som kan tänkas. Kan vi hitta på mera...

- Vi vill lära oss och nästa år kan det bli ännu mer spännande.

Is – för tre dagar

Tillverkning av dryga 7 000 kvm is är ett konststycke. Förmågan att få bort all is, och vatten, en annan.

Temperaturen inne i arenan blir ungefär 15 plusgrader och det ska isen tåla.

På söndagseftermiddagen, direkt efter bandyn, inleds nästa omgörning. Is ska bli gräs

- Vi måste snabbast tänkbara få bort isen och förbereda för VM-kvalet mot Irland. Vi får lov att köra in varmvatten i ledningarna.

Samarbete med Globen

Här avslöjar Thomas Perslund att det redan finns ett samarbete med Anschutz Entertainment Group (AEG) Stockholm Globe Arenas, som sköter evenemangsdriften i Globen, Hovet, Annexet samt kommande Tele2 Arena.

- Ja, varför inte? Det finns bara fördelar. Det är bara i media som det beskriv som ett krig mellan oss.

Nu sker ett utbyte. Sveriges och Irlands landslag kan inte träna på Friends Arena eftersom arbetet med att töa isen pågår när spelarna samlas i Stockholm.

Och då blir Söderstadion träningsarena i stället. Och i Friends Arena hjälper Globens ismakare till i arbetet med isen.

- Vi samarbetar här och det kommer säkert att ske vid flera tillfällen.

2013 ett läroår

Fredagen den 22 mars spelar Sverige-Irland.

Därefter kan Thomas Perslund och Malin Sparf Rydberg pusta ut.

- Det här är ett läroår. Det är med erfarenhet och ökad kunskap som arenan kan växa.

- Men åter, nu testar vi, ser att allt håller rent praktiskt och sedan spänner vi bågen och söker  evenemang.

Här är Thomas Perslund bestämd:

- Det är ingen idé att lansera nyheter innan vi har gjort hemläxan.

Han förtydligar:

- Vi är jättebra på vissa saker, men sämre på annat. Vi har svagheter, som tillgängligheten och än så länge håller vi inte den nivå vi vill på service och hospitality.

- Vi lär oss för varje dag, varje event. Sedan ska vi uppgradera successivt .

Tvingats tacka nej

Slutligen avslöjar Thomas Perslund att han har tvingats tacka nej till flera stora evenemang i år.

- Vi hade inte möjlighet och det smärtade.

Det är därför Eurovision Song Contest aldrig blev aktuellt.

- Vi kunde inte uppfylla villkoren helt enkelt. Det hade krävt att vi skulle stänga arenan i sex veckor med allt byggande, genomförande och rivning. Det hade varit omöjligt inför andra partners och även ekonomiskt hade det kostat oss mycket.

- Ur PR-synpunkt skulle vi ha sagt ja, men som affär nej. Det fungerade inte i tid och anpassning helt enkelt.

Thomas Ejderhov

Fakta

  • 8-9 mars 2013 Melodifestivalen

  • 16-17 mars SM-finalen i bandy

  • 22 mars VM-kval Sverige Irland

Benke S (inte verifierad)

lör, 2013-03-09 22:05

1. Friends Arena i tuff test

Ett perfekt nyhetsflöde i artikeln, som de flesta av oss intresserade säkert har funderat över sedan arenan blev klar att tas i bruk i höstas för de många olika användningsområdena. En spännande framtid kan väntas!
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.