Fansens märkliga beteende

Ena stunden kan fansen samla in pengar till något ändamål i klubben, nästa stund kan de tända bengaler eller jäklas så att föreningen åker på böter. 6 miljoner har det kostat fotbollens elitklubbar.
Enbart i böter har fansen kostat de svenska elitklubbarna i fotboll 6 miljoner kronor. Dessutom måste klubbarna lägga allt större pengar på säkerhet. IFK Göteborgs tvingas betala 4 miljoner årligen. Foto: TT Nyheter


Det är klart det inte är alla fans som står bakom diverse upptåg, men de är tillräckligt många och framför allt, de förorsakar stor skada i de klubbar de säger sig älska.

Bara under de fyra senaste åren har klubbarna fått böta 6 miljoner kronor.

"Hindrar sin egen klubb"

Det är tidningen GP som har gjort en kartläggning av straffregistret de senaste åren. Hur disciplinnämnden synat det ena efter det andra fallet och sedan utdömt straffavgifter om totalt 6 760 000 kronor.

Pengar som hade kunnat användas till annat. Det torde få även fansen att fundera. Eller som Martin Kurzwelly, klubbdirektör i IFK Göteborg, säger:

- De hindrar snarare utvecklingen för sin klubb.

Hur tänker de innerst inne?

Han begriper inte hur de här människorna egentligen resonerar:

- De som gör de här sakerna kan inte förstå hur mycket de förstör för klubbarna.

Han fullföljer:

- De struntar helt i regelverk och om klubben får böter.

AIK har drabbats hårdast

AIK är den klubb som har fått betala mest av alla. Totalt 1 390 000 kronor.

- Vi lägger ner enorma resurser på vårt säkerhetsarbete. Det är extremt dystert att se hur mycket pengar som försvinner varje år på säkerhet och olika bötesbelopp, säger Thomas Edselius, vd för AIK fotboll, till GP.

Malmö har betalt 915 000 kr och trean Djurgården 905 000 i böter.

Inte nog med straffavgifterna, kraven på ökad säkerhet vid och runt arenorna bara växer. IFK Göteborg har en säkerhetsbevakning som kostar nära 4 miljoner kronor årligen och flera andra klubbar ligger på ungefär samma nivå.

Säkerhet och böter har totalt sett vuxit till skrämmande belopp. Ändå ser man inget slut på oroligheterna.

Bötesligan

Böter på grund av supporterbråk, bengaler och inkastade föremål 2010-2013 räknat i kronor:
AIK 1 390 000
Djurgården 915 000
Malmö 905 000
Hammarby 780 000
Gais 505 000
IFK Göteborg 440 000
Helsingborg 390 000
Syrianska 295 000
Norrköping 245 000
Assyriska 180 000
Elfsborg 165 000
Landskrona 145 000
Örebro 95 000
Örgryte 90 000

Källa: GP och Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd.

Karlskrona kastas ut från hockeyallsvenskan. Tvångsnedflyttningen borde få Svenska ishockeyförbundet att känna sig som boven i dramat. När Karlskrona gick upp i SHL efter säsongen 2015 kom kravet från Förbundet: Ni måste ha en läktare som rymmer 5 000 åskådare. Läktarbygget knäckte klubben.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Trefaldiga mästarna Smederna från Eskilstuna drog sig ut BAHAUS-ligan (tidigare Elitserien) vilket gav eko i svensk speedway. Orsak: ingen publik i coronatider, inga inkomster. Men klubben kör vidare – i division 1.

-  Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, förklarade Tobias Spångberg, ordförande, avhoppet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.