En sådan enorm skillnad på villkor

Att utöva idrott på landsorten är en sak. I Stockholm något helt annat. I Stockholms stad bor ca 350 000 invånare. Många av människorna i innerstans välkomnar nu den - tredje fullstora idrottshallen!
Mitt inne i storstadskvarteren har en komplett och ny idrottsanläggning växt upp till priset av 155 miljoner.


Engelbrektshallen är minst sagt välkommen. Här ska många idrotter samsas om träning och matcher. Föreningar och enskilda är inte bordskämda i huvudstaden och för många landsortbor framstår den dagliga verkligheten för 08-idrott som overklig.

Omfattande renovering

Engelbrektsskolan invigdes efter en omfattande renovering och ombyggnad. Skolan har moderniserats och fått en helt ny skolgård med idrotts- och rörelsetema.

Under skolgårdens konstgräsplan ligger Östermalms nya fullstora idrottshall.

Det är den tredje fullstora hallen i Stockholms innerstad, den första på Östermalm medan de andra två ligger på Södermalm.

Hall under skolgården

Engelbrektsskolan som har 1100 medlemmar har renoverats grundligt sedan våren 2011. I samband med ombyggnaden av skolan har fastighetsnämnden på uppdrag av idrottsnämnden byggt en helt ny fullstor idrottshall under skolgården.

För 155 miljoner kronor får nu idrotten tillgång till en synnerligen efterlängtad hall som ska rymma basket, handboll, innebandy, volleyboll, skolidrott och även gymnastik. Hallen kan delas i tre delar genom fällvägar och därmed nyttjas av upp till tre grupper samtidigt.

Sist men inte minst så finns det på taket av anläggningen (tillhör skolgården) både friidrottsytor samt konstgräsplan och en basketplan.

Funktionella hallar

- Idrottshallen, konstgräsplanen och löparbanorna kommer att bli mycket populära. I stadsdelen bor många barn och unga som nu får bättre idrottsmöjligheter,  säger Regina Kevius (M), stadsbyggnads- och idrottsborgarråd.

Hon är väl medveten om  att egentligen saknas mycket mera aktivitetsyta.

- Stockholms stad har sedan 2006 byggt nio fullstora hallar, men  behovet är fortsatt stort, inte minst i innerstaden, säger Regina Kevius.

I takt med att Stockholm växer ökar också efterfrågan på idrottsanläggningar. Nu har Alliansen avsatt medel till byggandet av fem nya fullstora hallar för 2014.

- Genom att bygga enkla men funktionella hallar som möter föreningslivets önskemål och behov om fullstora mått, förråd och bra omklädningsmöjligheter kan vi bygga fler hallar för pengarna, säger idrottsborgarrådet Regina Kevius.

Stockholms idrottsborgarråd Regina Kevius driver på för att Stockholm ska få flera idrottshallar, dvs anläggningar för i första hand träningar. Foto: Lennart Johansson

Fakta

I Stockholms stads budget för 2014 avsätter Alliansen pengar för byggandet av fem fullstora hallar, dvs 20x40 meter.

Det finns idag 18 fullstora hallar i Stockholms stad. De fem nya hallarna medför en ökning på 28 procent av hallkapaciteten i Stockholms stad.

Utöver dessa finns det 31 idrottshallar med mått mellan 19x38 och 16x34 och därtill tillkommer gymnastiksalar för skolidrott.

Larry (inte verifierad)

tis, 2013-10-15 09:32

1. Villkoren i Stockholm i särklass sämst i landet

Äbven med den efterlängtade (första) fullstora hallen på Östermalm har Stockholmsidrotten i särklass sämsta förutsättningar i landet att bedriva sin verksamhet. När det gäller fullstora inomhushallar går det i Stockholm Stad ca 50 000 medborgare på varje hall, medan motsvarande siffra i Göteborg och Malmö ligger på 13 000 resp 18 000. Gå in på hallaristockholm.nu som inomhusidrotterna i Stockholms Stad har startat för att protestera och skapa förändring.

Mats Fredriksson (inte verifierad)

tis, 2013-10-15 14:25

2. Välkommen till Katrineholm

Här går det 2500 medborgare på varje fullstor hall.

Vågar jag? (inte verifierad)

tis, 2013-10-15 15:53

3. välkommen till ....

välkommen till Eksjö kommun; drygt 16´innevånare; vi har fem fullstora hallar, två tennishallar ... och ett antal mindre hallar/ gymnastiksalar ! självklart även hockeyhall, simhall och ridhus... men allt utom två anläggningar i föreningsregi !
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.